Avunantajat kummeksuvat Risikon puheita paperittomien piilottajien rankaisemisesta – Amnesty: Paniikki näkyy

Helsingin Lauttasaaren kirkkoherran mukaan kirkon ovilla ei Kela-korttia kysytä ja kaikkia kohdellaan samanarvoisesti.

turvapaikanhaku
Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki
Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherran Juha Rintamäen mukaan kaikkien olisi hyvä yhdessä pohtia keinoja, joilla Turun puukotusiskun kaltaiset tapahtumat voitaisiin jatkossa estää. Hänen mukaansa asiassa ei kuitenkaan pitäisi provosoitua liikaa, eikä lähtökohtaisesti nähdä kaikkia paperittomia uhkana. Eero Mäntymaa / Yle

Sisäministeri Paula Risikon tiistaiselle ulostulolle kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden piilottelun mahdollisesta rankaisemisesta ei heru ymmärrystä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi tiistaina, että pitäisi harkita laittomasti maassa olevien piilottelua ja avunantoa rangaistavaksi. Hänen mukaansa lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet täytyy saada mitä pikimmin kotimaihinsa.

Amnesty kummeksuu sisäministeri Risikon näkemyksiä. Amnestyn mukaan paperittomien tilannetta ei ratkaista sillä, että yhteiskunnan marginaalissa olevia ja heidän auttajiensa toimintaa kriminalisoidaan. Amnestyn tiedottajan Kaisa Väkiparran mukaan ministeri Risikon näkemyksessä näkyy paniikki.

– Samantyyppinen tilanne oli vuonna 2015, jolloin turvapaikanhakijoita tuli paljon Suomeen ja päättäjät toivat asioita esiin paniikin vallassa. Samaa henkeä on valitettavasti nähtävissä nyt, sanoo Väkiparta.

Hänen mukaansa nykyistä lainsäädäntöä ja sen toimivuutta pitäisi arvioida ensin, ja vasta sen jälkeen pohtia mahdollisia muutoksia. Väkiparta sanoo, että jo edellisen hallituksen aikana käytöstä poistettiin käytännössä tilapäinen oleskelulupa. Amnestyn mukaan se oli huono asia.

– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille annettiin aiemmin tilapäinen oleskelulupa, jos palauttaminen kotimaahan ei onnistunut, ja se takasi, että paperittomia oli todella vähän. Sitten lakia muutettiin, eikä oleskelulupaa enää saa, joten tässä luotiin tietoisesti uusi paperittomien ryhmä.

Tilapäisten oleskelulupien myöntäminen lopetettiin lakimuutoksella vuonna 2015. Tällä päättäjät halusivat ohjata ihmisiä vapaaehtoisen paluun piiriin ja vähentää maasta poistamisen kustannuksia.

Kirkko ei Kela-korttia kysy

Helsingin Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherran ja Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan Juha Rintamäen mukaan kirkko avaa ovensa kaikille apua tarvitseville. Hän sanoo, että seurakunnilla on selkeät toimintaohjeet, miten paperittomia autetaan.

– Kirkon ovilla ei Kela-korttia kysytä, mutta kirkko ei myöskään piilottele ketään. Esimerkiksi Helsingissä toimimme hyvin avoimesti ja viranomaisilla on käsitys siitä, keitä kirkon tiloissa kirkkoturvaa on hakemassa, sanoo Rintamäki.

Hän jatkaa, että seurakunnassa annetaan akuuttia apua, tarjotaan tarvittaessa ruokaa sekä opastetaan ja tuetaan apua tarvitsevia ihmisiä elämässä eteenpäin.

– Kirkko ei erottele ihmisiä. Kaikki ovat samanarvoisia.

Hänen mukaansa kaikkien olisi hyvä yhdessä pohtia keinoja, joilla Turun puukotusiskun kaltaiset tapahtumat voitaisiin jatkossa estää. Hänen mukaansa asiassa ei kuitenkaan pitäisi provosoitua liikaa, eikä tehdä sellaisia toimia, jotka laittavat yleistyksenä kaikki paperittomat kategoriaan, jossa heidät nähdään uhkana.

– Näin ei tietenkään ole, sanoo Rintamäki.

Diakonissalaitos: Rankaisu ei oikea keino

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön toimialajohtaja Marja Pentikäinen pitää ministeri Risikon ulostuloa voimakkaana. Hän sanoo Diakonissalaitoksen lähtevän siitä, että rankaisu ei ole tässä asiassa oikea ratkaisu.

– Oli yllätys, että tällainen näkemys tuli näin nopeasti. On tärkeämpää pohtia muita vaihtoehtoja, kuten vapaaehtoisen paluun kehittämistä, sanoo Pentikäinen.

Helsingin Diakonissalaitos on auttanut ja kartoittanut paperittomien tilannetta erilaisten hankkeiden kautta.

Lue myös:

Orpo: Paperittomien piilottelu rapauttaa oikeusvaltiota

Sipilä: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet alttiita radikalisoitumiselle

SDP:n Rinne: Palautuskeskukset yksi vaihtoehto