Tärpit Helsingin Taiteiden yöhön: Oopperaa, salsaa ja drag show'ta

Taiteiden yö valtaa tänään Helsingin. Luvassa on satoja tapahtumia kaiken ikäisille niin kaduilla kuin puistoissakin. Myös moniin museoihin on vapaapääsy.

Salaisessa puutarhassa nautittiin piknik-herkkuja Kaartin lasaretin pihalla elokuussa 2016. Kuva: Anu Pynnönen / Helsingin juhlaviikot

**Taianomainen Salainen puutarha **nousee tänä vuonna Senaatintorille. Luvassa on historiallisten puutarhojen henkeä ja viehkoa pikniktunnelmaa. Toria reunustavat katulamput muuttuvat jättimäisiksi kukiksi. Puutarhassa samoileva voi yllättyä kohdatessaan ihmispatsaita, vogue-tanssijoita ja runoilijoita. Tapahtuma sopii koko perheelle.

Senaatintori, kello 16.30-23.30

Ilma-akrobatia ihastutti Taiteiden yössä vuonna 2016. Kuva: Anu Pynnönen / Helsingin juhlaviikot

Espan lavalla esiintyy bändejä koko päivän. Tyylilajit vaihtelevat folkista pop- ja rock-musiikkiin. Lavalle nousevat Punarinta, Vilma Timonen Quartet, Wedding Crashers ja My First Band.

Pohjoisesplanadi 1, kello 12.00-21.00.

Kaupunginmuseosta kuoriutuu drag-luola, kun ilta käynnistyy normeja vavisuttavalla, mutta kaikenikäisille sopivalla Drag me to HEL -drag show'lla. Tanssilattialla jorataan 70-luvun disco-musiikin hengessä. Lavalle nousee myös rap-artisti Tero Hetero.

Helsingin kaupunginmuseo kello 19.00-23.00, Aleksanterinkatu 16.

Drag Me To HEL esiintyy Helsingin kaupungin museossa. Kuva: Johanna Sandborg

Kuumiin lattari-rytmeihin heittäydytään Kulttuuriareena Gloriassa, jossa Salsa Borealis reväyttää latino- ja afrorytmien merkeissä. Esitysten ja live-bändi SonsOnsoNin lisäksi tarjolla on tanssin opetusta. DJ Patricio soittaa timbaa, salsaa ja bachataa.

Pieni Roobertinkatu 12, kello 19.00-00.00

Buenos Airesin tunnelmaa voi aistia Vallilan ja Pasilan välillä milongassa, johon argentiinalaisen tangon taitajat kokoontuvat tanssimaan. Yleisö on tervetullut katsomaan helsinkiläisten tangon opettajien esityksiä. Tapahuma ei ennakkotiedoista poiketen ole pelkästään Rautatientorilla vaan tangoajat liikkuvat illan aikana sekä Rautatientorin, Kaisaniemen että Kampin metroasemilla. Aikataulua päivitetään sosiaalisessa mediassa. (siirryt toiseen palveluun)

Metroasemat välillä Kaisaniemi - Kamppi

Taiteiden yössä tanssitaan argentiinalaista tangoa. Kuva: Tomi Päiväniemi / Amigos del Tango

Nykysirkuksesta tulee virtuaalisirkusta, kun katsoja vetää virtuaalilasit päähänsä ja lähtee kierrokselle sirkusesiintyjien sekaan. Virtual Circus näyttää Blind Gut Company Machine -sirkusesityksen kollektiivisen VR-elokuvaelämyksen keinoin. Katsoja ei enää istu yleisön penkillä vaan liikkuu esiintyjien joukossa. Näytökset ovat 15 minuutin välein.

Cirko - Uuden Sirkuksen keskus, Kaasutehtaankatu 1/4, rakennus 8, Suvilahti, kello 18.00-22.00

Agit-Cirk, Nuanc3d VirtualReality circus performance. Kuva: Jouni Ihalainen

Oopperan ja baletin ystävät saavat makupaloja Suomen kansallisoopperan ja -baletin uuden kauden teoksista. Tapahtuma alkaa Oopperan kirppiksellä, josta nopeimmat tekevät uniikkeja löytöjä. Käytettyjä esityspukuja ja asusteita on vain harvoin tarjolla. Oopperashopista löytyy myös vanhoja librettoja, balettikäsiohjelmia ja julisteita.

Oopperankuja, kirpputori aukeaa kello 17.00, näytös Oopperatalon takana Töölönlahden puolella kello 22.00-23.00

Oopperan kirppikseltä löytyy uniikkeja asuja. Kuva: Heikki Tuuli / Ooppera ja Baletti

Intiimiä amerikkalaista valokuvataidetta on nähtävillä Suomen valokuvataiteen museossa. Vain 22-vuotiaana kuolleen Francesca Woodmanin (1958-1981) tunnevoimaisissa omakuvissa vartalot ja kasvot sulautuvat hämärtyvään ympäristöönsä.

Lapset saavat etsiä taideteosten kadonneita paloja salapoliisin jättämien vihjeiden avulla kuvasuunnistuksessa Kaapelitehtaan museoissa.

Tallberginkatu 1 G, kello 17.00-21.00

Francesca Woodman, Eel Series, Venice, Italy, 1978. Kuva: George ja Betty Woodman

Lapinlahden entinen sairaala-alue muuttuu kulttuurikeitaaksi. Lapinlahden Lähteellä on tarjolla taidetta, teatteria ja performanssia. Aleksis Kiven juhlatilassa nähdään Teatteri Quo Vadisin musiikkipainotteinen performanssiesitys "La Galleria dei sogni lenti – Hitaiden unien käytävä", joka esitetään italian- ja suomenkielillä.

Taidesaunassa pääsee saunomaan 10 euron maksua vastaan. Oma pyyhe mukaan!

Lapinlahdentie 1, kello 16.00-00.00

Keskiajan kirja-aarteiden pariin syvennytään Kansalliskirjastossa. Erikoiskokoelman asiantuntija Jaakko Tahkokallio avaa aineiston saloja ja murtaa pimeän keskiajan myyttejä. Illan konsertissa kuullaan jousimusiikkia, ja runoilija Erkka Frilander kertoo Beethovenin vaikutuksesta kirjalliseen ilmaisuunsa.

Unioninkatu 36, kello 18.30-21.00

Tutustu Taiteiden yön koko ohjelmaan täällä. (siirryt toiseen palveluun)