Turun puukkoiskun jälkeen poliisille on tehty tavallista enemmän ilmoituksia uhkaavasti käyttäytyvistä henkilöistä

Muutamia yksittäistapauksia lukuun ottamatta Turun perjantaisen puukkoiskun jälkeen poliisille ei ole tullut ilmoituksia maahanmuuttajiin kohdistuneesta häirinnästä.

Kotimaa
Poliisin hihamerkki
Meeri Niinistö / Yle

Kahta turvapaikanhakijaa ammuttiin perjantai-iltana jalkaan muovikuula-aseella Kauhavan vastaanottokeskuksen lähellä. Tapausta tutkitaan kahtena pahoinpitelynä.

Tiistaina aamuyöllä Seinäjoella heitettiin useita kananmunia ravintolan ikkunoihin ja terassille. Ulkomaalaistaustainen omistaja ei tehnyt rikosilmoitusta, mutta asiasta poliisille ilmoittanut henkilö epäili sotkemisen liittyvän jollain tavalla Turun tapahtumiin.

Muutamia yksittäistapauksia lukuun ottamatta Turun perjantaisen puukkoiskun jälkeen poliisille ei ole tullut ilmoituksia maahanmuuttajiin kohdistuneesta häirinnästä. Tämä selvisi Ylen soittokierroksella eri alueiden poliisilaitoksille. Asiaa kysttiin 14 eri poliisilaitokselta.

– Ei ole tullut mitään tavallisuudesta poikkeavaa ja hyvä näin, sanoo rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Myös muilla alueilla vakuutetaan samaa.

– Poliisipartiot eivät ole havainneet mitään normaalista poikkeavaa eikä ole tullut yhteydenottojakaan. Ihan on menty entiseen malliin, kertoo ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisista.

Isku lisäsi huolta

Perjantain jälkeen poliisille on tullut tavallista enemmän ennaltaehkäiseviä ilmoituksia uhkaavasti käyttäytyvistä tai muuten huolta aiheuttavista henkilöistä. Sisä-Suomessa ilmoituksia on tullut puukkoiskun jälkeen 2–3 päivässä.

– Huoli lähimmäisten käyttäytymisestä on lisääntynyt ja meille ilmoitetaan ehkä matalammalla kynnyksellä kuin aikaisemmin. Jos rikostutkinnan käynnistämiseen ei ole edellytyksiä, lainsäädäntö ei anna poliisille minkäänlaista mahdollisuutta tehdä muuta, kuin kerätä tietoa, sanoo rikoskomisario Sakari Tuominen Sisä-Suomen poliisista.

Huoli lähimmäisten käyttäytymisestä on lisääntynyt ja meille ilmoitetaan ehkä matalammalla kynnyksellä kuin aikaisemmin.

Sakari Tuominen

Tuomisen mukaan ilmoitukset eivät kohdistu selkeästi mihinkään ryhmään. Poliisin mukaan huolesta ilmoittaminen ei kuitenkaan ole turhaa.

– Jos jollekin tulee ajatus, että pitäisiköhän tästä ilmoittaa poliisille, niin kannattaa mieluummin ilmoittaa, kuin jättää ilmoittamatta, sanoo apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisista.

Vihapuheesta joitakin ilmoituksia

Perjantain jälkeen poliisi on joutunut puuttumaan jonkin verran vihapuheluonteiseen keskusteluun netissä, mutta mitään piikkiä ei ole havaittu.

– Nettikeskustelussa on ollut joitain yksittäisiä ylilyöntejä, joiden kohdalla tarkastellaan, onko syytä aloittaa esitutkinta. Varsin rauhallista on kuitenkin ollut, kertoo poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Hämeen poliisista.

Sananvapaus on hyvin merkittävä asia ja argumentoida pitää. Mutta argumentoinnin pitää perustua faktoihin, eikä sen lähtökohtana saa olla vihan lietsominen.

Teijo Ristola

Myös Helsingin ja Lounais-Suomen poliisi tutkii muutamaa tapausta.

– On hyvä muistaa, että sananvapaus on hyvin merkittävä asia ja argumentoida pitää. Mutta argumentoinnin pitää perustua faktoihin, eikä sen lähtökohtana saa olla vihan lietsominen, rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisista muistuttaa.

Vastaanottokeskukset on jätetty rauhaan

Poliisin vastaanottokeskuksiin liittyvät tehtävät eivät ole muuttuneet perjantain jälkeen. Muun muassa Hämeen ja Lapin poliisi kertoo lisänneensä valvontaa vastaanottokeskusten liepeillä. Tilanne on kuitenkin ollut kaikin puolin rauhallinen.

– Olemme toki käyneet vastaanottokeskuksissa vierailulla, mutta sitä teemme kaiken aikaa. Hälytysmuotoisesti ei ole tapahtunut mitään normaalista poikkeavaa, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

– Normaaleja valvontakäyntejä on tehty vastaanottokeskukseen, mutta muita tehtäviä ei niissä ole ollut, kertoo komisario Tomi Roikonen Etelä-Savon poliisista.

Turkulaisen Khalilin pizzeriaan hyökättiin – "Toivon, että kaikki eivät ole samaa mieltä kuin tämä mies"

Poliisi tutkii Turun Sanomien toimittajaan kohdistuvaa vihakampanjaa

Väitetty puukotus Vantaalla – Poliisi ei vahvista rasistisen rikoksen tunnusmerkkejä