Poliisi voimaton rahahuijareiden edessä – pyytää nyt apua kansalaisilta yksityiskohtaisella listalla

Rahahuijareiden konstit käyvät yhä härskimmiksi. Viime aikoina he ovat esiintyneet esimerkiksi poliiseina.

huijaus
Vanhus pankkiautomaatilla.
Yle

Poliisi ei ole onnistunut estämään vanhusten rahoja huijaavia rikollisia tyhjentämästä pankkitilejä. Se vetoaa nyt kansalaisiin ikäihmisten raha-asioiden turvaamiseksi ja on laatinut yksityiskohtaisen muistilistan rikosten ennaltaehkäisemiseksi.

Poliisin tietoon on tämän vuoden aikana tullut eri puolilla Suomea useita tapauksia, joissa vanhuksilta on huijattu rahaa. Konsteja on monia: vanhukselta on esimerkiksi urkittu pankkitunnukset puhelimitse tai ottoautomaatilla asioivalta vanhukselta on hämätty pankkikortti pois.

– Varas on järjestänyt yllättävän tilanteen ja käyttänyt hyödykseen uhrin hämmennystä. Huijari on voinut tiputtaa maahan setelin ja kysynyt sen jälkeen uhrilta, onko raha pudonnut häneltä. Kun uhrin huomio on siirtynyt seteliin, varas on vaihtanut uhrin pankkikortin toiseksi kortiksi, kertoo rikosylikomisario Juha Junkkari esimerkin.

Poliisiksi tekeytynyt huijari on väittänyt, että uhrin pankkikortti on kopioitu ja tämän tililtä on yritetty nostaa rahaa.

Juha Junkkari

Vorot saattavat myös esiintyä poliisina varmistaakseen huijauksen onnistumisen. Huijauspuheluissa poliisiksi esittäytyvä soittaja on kertonut selvittävänsä pankkikorttiin liittyvää rikosta.

– Huijari on väittänyt, että uhrin pankkikortti on kopioitu ja tämän tililtä on yritetty nostaa rahaa. Varas on vedonnut asian kiireelliseen luonteeseen ja on sen varjolla pyytänyt pankkitunnuksia asian selvittämiseksi, kertoo Junkkari.

Näin estät huijaria

*1. Pankkitilit ja -kortit. *Pidä säästöt sellaisella tilillä, jolla ei ole pankkikorttia. Kortillisella käyttötilillä kannattaa pitää vain sen verran rahaa, jota tarvitsee kuukausittain. Korttitilille on hyvä asettaa päiväkohtainen nostoraja ja poistaa tililtä verkko-ostamismahdollisuus. Pidä näkyvällä paikalla pankin päivityspuhelinnumero, johon voit soittaa, jos tulee tarve sulkea pankkitili nopeasti.

2. Tietokone. Varmista, että verkkopankkitunnukset ovat piilossa. Älä säilytä niitä tietokoneen vieressä.

*3. Pankkiautomaatti. *Älä pidä tunnuslukua lompakossasi. Laita toinen käsi suojaksi, kun näppäilet tunnuslukua. Nosta vain sen verran käteistä, kuin todella tarvitset. Maksa mahdollisimman monet maksut pankkikortilla. Ole tarkkana, jos joku häiritsee asiointiasi automaatilla.

4. Huijauspuhelut. Muista, että poliisi tai pankki ei koskaan kysy pankkikortin tunnuslukua tai verkkopankkitunnuksi puhelimitse. Älä siis anna puhelimitse pankkikortin tietoja koskaan kenellekään. Jos sinulta pyydetään tunnuslukuja puhelimitse, ilmoita siitä aina hätänumeroon 112.

5. Ovikelloa soittavat huijarit. Älä koskaan päästä sisälle ketään tuntematonta henkilöä. Huijari voi pukeutua siististi ja käyttäytyä kohteliaasti. Jos hän olisi poliisi, hänellä olisi virkapuku. Siviilipukuinen poliisi näyttää aina virkamerkin.

6. Tulosta ohjeet paperille ja pidä muistilistaa näkyvillä.

Elokuussa huijarit aktivoituivat jälleen

Esimerkiksi Kaakkois-Suomen poliisille on tullut tänä vuonna ilmoitus yhdeksästä tapauksesta, joissa ikäihmisiltä on yritetty viedä rahaa. Viime keväänä esimerkiksi Kotkassa ja Haminassa pankkiautomaateilla iäkkäiltä ihmisiltä huijattiin pankkikortti ja tämän jälkeen heidän tileiltään nostettiin rahavarat.

Kesällä poliisille ei ole Kaakkois-Suomessa tullut tietoon vastaavia tapauksia, mutta jälleen elokuun alussa huijarit aktivoituivat. Poliisiksi esittäytynyt henkilö yritti saada puhelimessa lappeenrantalaisen ikäihmisen kertomaan verkkopankkitunnuksensa.