Orpo: Paperittomien piilottelu rapauttaa oikeusvaltiota

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kohtalosta on käytävä nyt kansalaiskeskustelua.

Turvapaikkahakemus
Petteri Orpo.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa Kouvolassa keskiviikkona.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kohautti tiistaina puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Mikkelissä kertomalla, että hallitus pohtii, voitaisiinko kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden piilottelusta rangaista.

Puheenjohtaja Petteri Orpo ei halua tarkemmin kertoa hallituksen suunnitelmista. Hän ei keskiviikkona ottanut kantaa siihen, miten tai ketä rangaistaisiin, jos esimerkiksi kirkko piilottaa suojiinsa palautusta pakoilevia.

Sen sijaan Orpo vaati kansalaiskeskustelua ilmiöstä, joka hänen mukaansa rapauttaa luottamusta oikeusvaltioon.

– Turvapaikkajärjestelmä on järjestelmä, joka toimii oikeusvaltion sääntöjen mukaan.

Orpon mukaan suomalaiset menettävät luottamuksen koko oikeusvaltioon, jos oikeusvaltion sääntöjä ei noudatetakaan. Oikeusvaltiossa oikeus turvapaikkaan tutkitaan.

– Jos hakijat eivät tutkittuna tätä turvaa tarvitse, niin heidät pitää poistaa. Mielestäni näiden palautusten vastustaminen tai häiriköiminen ei kuulu oikeusvaltioon. Pitää hyväksyä se, että valtio toimii niin kuin toimii.

Ei huutokauppaa kovista keinoista

Ministeri Orpo sanoo, ettei Turun puukotusiskun jälkeisessä tunnekuohussa pidä tehdä äkillisiä ratkaisuja.

– Ei voi käydä huutokauppaa.

Tässä hän viittaa esimerkiksi perussuomalaisten vaatimuksiin sulkea kielteisen päätöksen saaneet saarelle.

Orpon mielestä uusia toimia tarvitaan vasta, kun Turun tapahtuman taustat ovat selvillä. Pohdittavana on myös, otetaanko käyttöön kielteisen päätöksen saaneiden palautuskeskukset.

– Pitäisi tunnistaa ne turvapaikanhakijat, joille kielteinen päätös aiheuttaa riskin radikalisoitua tai riskin rikolliseen toimintaan. Silloin heidän osaltaan pitää olla kovemmat keinot. Pitää kuitenkin muistaa että kielteisen päätöksen saaneiden joukossa on paljon erilaisia ihmisiä, eikä tässä saa yleistää.

Lue lisää:

Sipilä: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet alttiita radikalisoitumiselle

SDP:n Rinne: Palautuskeskukset yksi vaihtoehto

Analyysi: ”Nyt on pidettävä yhtä” – Mitä poliitikot tarkoittavat vetoamalla suomalaisten yhtenäisyyteen?