Suomirapin kulttihahmo Edu Kehäkettunen räppää lavalla alapäästä – Kotona hän on Harri, joka puhuu tunteistaan ja vaihtaa vaippoja

Edumanian ensi-illlassa Oulussa leffan päähenkilö tervehti yleisöä vetämällä housut kinttuihin, pyllistämällä ja levittämällä kannikoitaan. Oikeasti nelikymppinen suomirapin raikulipoika Edu Kehäkettunen on vaimonsa mukaan kotona mainettaan rauhallisempi tyyppi.

suomirap
Harri Hinkkanen kaivaa nenäänsä
Tommi Mattila

Koulu ei sopinut ylivilkkaalle, tarkkaavaisuushäiriöstä kärsivälle Harrille. Keskittyminen tunneilla oli vaikeaa. Yläasteella hän joutui monen opettajan hampaisiin.

– Mielestäni ei ole mitenkään epänormaalia, että ei pysty keskittymään koulussa. Jos jokin juttu ei vaan kiinnosta, niin se ei kiinnosta. Pitää vaan löytää se kiinnostuksen kohde, hän toteaa nyt vuosia myöhemmin.

Passissa lukee nimi Harri Juhani Hinkkanen, mutta mies tunnetaan paremmin nimellä Edu Kehäkettunen. Perheeseen kuuluvat vaimo Lena ja kohta vuoden täyttävä poika Ivan. Koira on nimeltään Tilkkunen.

Hinkkanen, 40, on tehnyt suomirapin parissa pitkän uran. Mies on tullut tunnetuksi härskistä ja humoristisesta soolotuotannostaan sekä MC Taakibörsta -kokoonpanosta, joka on myynyt Tavastian loppuun nopeimmin paikan historiassa.

"Riskei on otettava"

Hinkkasen ensimmäinen työpaikka Olarin Huollossa jäi aikoinaan vajaan kuukauden mittaiseksi krapulan takia, kun hän jätti menemättä töihin. Hesburgerissa hän sinnitteli kolme päivää, kunnes mitta täyttyi.

Hinkkanen on tehnyt myös muuttotöitä Varamiespalvelussa aisaparinsa Tommi Koistisen alias Setä Koposen kanssa.

Hän on selostanut HIFK:n jääkiekko-otteluita, sekoillut MoonTV:llä ja tehnyt artistihaastatteluja legendaarisessa Radiomafiassa.

En ole ikinä työntänyt ihmisiä pois luotani. Ellei se sitten ole ollut kusipää. Niiden kanssa ei jaksa eikä kannata vääntää.

Edu Kehäkettunen

– Olen aina jaksanut kuitenkin tehdä töitä, vaikka en koulussa viihtynytkään. En ole ikinä ollut missään työttömyyskortistossa, mies kertoo.

Pisin työputki oli Postin ja Itellan palveluksessa. Hinkkanen ajoi pakua 10 vuotta, kunnes peukalon nivelet sanoivat naks.

Sittemmin, Postin menetettyä lupaavan työntekijän elämäntapataiteilija on tehnyt musiikin ohella töitä radiossa, muun muassa Radio Helsingissä ja Bassoradiolla.

Nopea googletus miehestä vie vuosien takaiseen Youtube-videoon, jossa Hinkkanen virtsaa ja esittelee penistään Punavuoressa sijaitsevan ravintolan ikkunan edessä. Iloisesti kuvaajaa tervehtivä Hinkkanen jatkaa sekoiluaan ravintolan sisäpuolella, kunnes ulkopuolinen iäkkäämpi naishenkilö tokaisee.

– Milloin sä meinaat kasvaa aikuiseksi?

Henkistä kasvua on tuosta lähtien tapahtunut. Ainakin jonkin verran.

"Maksimoitu härskiyden huipentuma"

Rapakon takana useat artistit ovat siirtyneet musiikista valkokankaalle. Tämä ei ole jäänyt Olarissa huomaamatta ja tästä syntyikin Edumania – Viittauksia pursuava, ajoittain K18-materiaalia sisältävä Edu Kehäkettusen elämästä kertova elokuva.

Harri Hinkkanen
Edumania -elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa viitataan vahvasti Axl Smith -gateen.Tommi Mattila

Edumanian ohjaaja Tommi Mattila on kulkenut Hinkkasen kanssa pitkän matkan. Mattilan mukaan Hinkkanen on "hieman aikuistunut"

– Sama Harri se on. Ehkä se on hieman jarrutellut iän myötä, Mattila naurahtaa.

Hinkkasen sisäinen lapsi nostaa aika ajoin päätään, ja tuolloin mitä tahansa voi tapahtua. Edumanian ensi-illlassa Oulussa leffan päähenkilö tervehtii yleisöä vetämällä housut kinttuihin, pyllistämällä ja levittämällä kannikoitaan.

Ohjaajan poskia punoittaa.

Oulussa media-alan pätkätyöläinen muistetaan myös urheilun puolelta, kun luonto kutsui kesken jatkoajalle venyneen Kärpät–HIFK -pelin selostuksen. Hinkkanen lorotteli selostuskopissa muovituopin täyteen ja tämä muistetaankin Raksilan hattuhyllyllä vielä pitkään.

"Hellyyden ehdoilla"

Edun tapaaminen jää ihmisillä usein mieleen. Harri ja Lena tapasivat ensimmäisen kerran yhteisen ystävänsä kautta edesmenneessä We Got Beef -ravintolassa. He vaihtoivat muutaman sanan, mutta vasta muutaman kuukauden jälkeen pari tapasi sattumalta ja kiinnostuksen kipinä syntyi.

– Muistan, kun näimme jossain baarissa ensimmäisiä kertoja, ja Harri räppäsi korvaani pätkän jotakin Melaveikkojen biisiä, koska en ollut kuullut Melaveikoista aiemmin. Harrin spontaanius oli mielestäni hienoa, koska olen itse aika pidättyväinen, Lena Hinkkanen muistelee.

Edu räppää usein "ineen stryyttaamisesta" eli inseminaatiosta. Vuosi sitten Hinkkasesta tuli isä. Esikoisen syntymä on rauhoittanut elämää, pakostakin. Haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun on pojan vaipan vaihdon aika.

– Oho, onpa iso kakka housussa, huh, isä puhaltelee.

Harri Hinkkanen lukee Playboy-lehteä
Tommi Mattila

Vaimon mukaan moottoriturpa on kotioloissa rauhallinen.

– Harrista saa helposti sellaisen kuvan, että se on kova menemään, ja kyllähän se onkin energinen tyyppi. Mutta ei se meidän aikana ainakaan ole ollut sellainen, että sillä menisi jotenkin lujaa.

Harri kertoo nykyään pyrkivänsä viettämään mahdollisimman paljon aikaa kotona.

Hän pitää itseään "kansan miehenä". Monet tuntemattomat tunnistavat alakulttuurin ikonin useasti kadulla. Puhumattakaan Punavuoresta, jossa miehen omien sanojen mukaan on lähes joka korttelissa joku tuttu vastassa. Se voi olla välillä vähän raskasta perheelle.

– En ole ikinä työntänyt ihmisiä pois luotani. Ellei se sitten ole ollut kusipää. Niiden kanssa ei jaksa eikä kannata vääntää. En ole ikinä nostanut itseäni jalustalle, vaan kohtaan ihmiset sellaisinaan.

– Jotkut ovat sekoittaneet minut Edu Kettuseen. Sain kerrankin tekstarin, jossa kysyttiin onko minulla Kim Lönnholmin numeroa, Hinkkanen naurahtaa ja tulkitsee tämän jälkeen oman versionsa Lönnholmin Minä olen muistanut -hitistä.

"Olen espoolainen, enkä tiedä, miten sporat menee"

Hinkkanen on henkeen ja vereen olarilainen. Asuihan hän Espoossa elämänsä ensimmäiset 35 vuotta. Viimeiset vuodet Hinkkasen päämajana on toiminut Töölön kaksio, joka on sijainniltaan miehen omien sanojensa mukaan täydellinen. Vaimon ja pojan liityttyä miehen elämään ovat kuitenkin asunnon neliöt alkaneet loppua kesken.

Siitä se ajatus sitten lähti, vaimon suusta tosin. Ajatus paluusta miehen juurille Espoon Olariin.

Hetkeä myöhemmin Töölön asunto olikin jo myynnissä ja tarjous rivitalokaksiosta laitettuna sisään. Tällä hetkellä muuttoprosessissa on muutama mutka matkassa, mutta ajatus paluusta tutulle ostarille siintää jo miehen silmissä.

Ei se meidän aikana ainakaan ole ollut sellainen, että sillä menisi jotenkin lujaa.

Lena Hinkkanen

Perhe määrää tällä hetkellä Hinkkasen elämän tahdin. Vanhempainvapaalla esikoinen on kaiken keskipiste.

– Luulen, että lapsen saaminen on vaikuttanut Harriin paljonkin. Sen huomaa selkeästi hänestä, kaikki päätökset tehdään lapsen parhaaksi, Lena Hinkkanen kertoo.

– Yllätyimme ehkä molemmat siitä, kuinka paljon pientä ihmistä voikaan rakastaa. Harrissa on tosi hienoa se, että se kertoo tosi avoimesti aina tunteistaan ja oikeasti huolehtii perheestään. Se on siinä roolissa tosi epäitsekäs, vaimo jatkaa.

Päiviä myöhemmin tiedustelen mieheltä, voinko soittaa, ja esittää muutaman tarkentavan kysymyksen.

– Koodaa myöhemmin. Nyt on kädet täynnä faijahommia!

Kyllä taisi vaimo puhua totta.

Väliotsikot ovat Edu Kehäkettusen biisien nimiä tai otteita biiseistä, joissa hän on ollut mukana.