Sommarön vartiotupa sai kipeästi kaipaamansa remontin – Metsähallitus kunnostaa arvorakennuksia ja luontokohteita Pohjanmaalla

Vaasan seudun luonto- ja kulttuuriperintökohteissa on tehty tänäkin kesänä paljon kunnostustöitä. Mustasaaren Sommarössä Metsähallitus kunnostaa parhaillaan vartiotupaa.

restaurointi
Vartiotuvan ulkolaudoitus uusitaan.
Vartiotuvan ulkolaudoitus uusitaan.Anna Wikman/Yle

Metsähallitus on kunnostanut tämän kesän aikana jälleen useita eri luontokohteita myös Pohjanmaalla.

Björkörenin vuokratupa on kokenut täyssaneerauksen ja Svedjehamnissa on uusittu sekä tulipaikka että liiteri. Paniken kylässä Vargiksen vuokratupa on niin ikään uudessa kuosissa.

Sisätilat uusitaan vanhaa kunnioittaen.
Sisätilat uusitaan vanhaa kunnioittaen.Anna Wikman/Yle

Iso työmaa on vielä meneillään Mustasaaren Södra Vallgrundissa, missä entinen puolustusvoimien vartiotupa Sommarön linnakealueella kunnostetaan läpikotaisin. Erikoissuunnittelija Kari Hallantie Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluista kertoo, että työn jälki miellyttää silmää jo nyt.

– Jälki näyttää erinomaiselta ja syyskuun loppuun mennessä saadaan tupa käyttöön, kehuu Hallantie.

Vartiotupa ja koko Sommarön alue siirtyi puolustusvoimilta 2000-luvun alussa Metsähallitukselle. Rakennus tarvitsi kipeästi remonttia ja sen aika tuli nyt.

– Tämä on vanha armeijalta peritty rakennus, joka on tänne 40-luvulla siirretty. Sen jälkeen ei ole tehty perusremonttia, kertoo Hallantie.

Rakennuksen ulkovuoraus uusitaan kokonaan ja sisälle on saatu hieman lisää tilaakin.

Töitä on tehty Sommarössä kesän ajan.
Töitä on tehty Sommarössä kesän ajan.Anna Wikman/Yle

Kolmen kesän saldo

Arvorakennuksia ja luontokohteita on Pohjanmaan maakuntien alueella korjattu ja kunnostettu runsaasti viimeisten kolmen kesän aikana. Esimerkiksi majakka- ja luotsisaaret ovat olleet kunnostuskohteina MASTO 2 -hankkeen kautta.

– On laitettu kuntoon rakennuksia, laitureita ja tulipaikkoja, Kari Hallantie listaa.

Metsähallituksen Pohjanmaan luontokeskuksen erikoissuunnittelija Kari Hallantie.
Metsähallituksen Pohjanmaan luontokeskuksen erikoissuunnittelija Kari Hallantie.Anna Wikman/Yle

Töitä on tehty Valassaarilla, Mässkärissä, Norrskärissä, Rönnskärissä ja Moikipäässä. Lisäksi myös sisämaassa on tehty kunnostustöitä muun muassa Levanevalla ja Ähtärissä.

Kolmen kesän aikana tehtyihin rakennusten ja luontokohteiden remontteihin on kulunut noin 400 000 euroa. Rahoitusta on tullut EU:lta, valtion lisäbudjetista, Metsähallitukselta ja kunniltakin.

Uusittu vartiotupa otetaan käyttöön vielä syksyn aikana.
Uusittu vartiotupa otetaan käyttöön vielä syksyn aikana.Anna Wikman/Yle

Polkuja seuraavaksi

Ihmiset ovat löytäneet lähialueiden luontoreitit hyvin. Se näkyy siinä, että luontopolut ovat käytössä kuluneet. Puiden juurakot tulevat esiin ja polut ovat leventyneet.

Polkujen kunnostaminen on ajankohtaista hyvin pian. Jos rahoitus löytyy, niin polkuverkoston kunnostus voitaisiin käynnistää ensi kevättalven aikana muun muassa Risössä, Öjenissä ja Svedjehamnissa.