1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Liikenneministeri Berner tapasi kuljetusliittoja: Veturimiehet eivät suunnittele uusia lakkoja

Berner lupaa lupaa julkaista salaisiksi julistetut taustaselvitykset “lähiaikoina”.

politiikka
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki tapasivat toimittajia  liikenne- ja viestintäministeriön edustalla keskiviikkona 23. elokuuta.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki ovat olleet viime viikkoina törmäyskurssilla. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tapasi tiistaina kuljetusliittojen johtajia. Tapaamisessa yritettiin avata umpisolmua, joka syntyi, kun hallitus ilmoitti avaavansa VR:n henkilöliikenteen kilpailulle.

Yhtiöittämispäätös on ollut kova paikka etenkin Veturimiesten liitolle, joka pysäytti viime viikon maanantaina junaliikenteen reiluksi vuorokaudeksi.

Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki totesi tapaamisen jälkeen, että veturimiehet eivät vastusta kilpailua sinänsä, vaan erillisen kuljetusyhtiön perustamista.

– Emme suunnittele uusia lakkoja, mutta toivottavasti neuvotteluihin tulee nyt järkeä mukaan. Haluamme myös nähdä, millaisiin selvityksiin liikenneministeriön päätökset perustuvat. Kilpailutuksen voi tehdä joko hyvin tai huonosti, sanoo Palomäki.

VR:n matkustajaliikenteen kilpailu on tarkoitus aloittaa pääkaupunkiseudun taajamaliikenteestä. Kuljetusyrittäjien ei tarvitsisi itse hankkia reiteille kalustoa, vaan siitä huolehtisi VR.

Veturimiehet pitävät suunnitelmaa "kansallisomaisuuden tuhoamisena". Liiton mielestä on järjetöntä, että pörssiyhtiöt päästetään Suomen junaliikenteeseen ilman, että niiden täytyy panostaa omaan kalustoon.

Taustapaperit julki pian

Liikenneministeriötä on arvosteltu myös siitä, ettei se ei ole julkaissut kaikkia yhtiöittämispäätöksen liittyviä taustaselvityksiä. Berner kertoo hoputtaneensa virkamiehiään viimeksi aamupäivällä.

– Tavoitteemme on julkisuus ja läpinäkyvyys, mutta joukossa on selvityksiä, joissa on yrityssalaisuuksia tietoja ja VR:lle tärkeitä tietoja, joten kaikkea ei voida julkistaa.

Liikenneministeri Anne Berner lupaa julkaista yhtiöittämiseen liittyvät tausta-selvitykset mahdollisimman pian, mutta ei pysty kertomaan tarkkaa päivämäärää.

– Haluamme käydä ensin VR:n kanssa keskusteluja, ettei yhtiöille tulisi ylimääräistä hankaluutta.

Liikenneministeriö on päättänyt perustaa ohjausryhmän, jossa on edustajat ainakin Veturimiesten liitosta ja palkansaajajärjestö SAK:sta.

– Muihin nimiin palataan, kun asianomaisilta on saatu suostumus, Berner sanoo.

Juttua korjattu 25.8. kello 14: Jutussa puhuttiin VR:n yksityistämisestä, yksityistäminen on korjattu yhtiöittämiseksi.

Lue seuraavaksi