Biljardiliitto: Meillä on kaksi pientä timanttia käsissämme – Viidesluokkalaiset pojat ällistyttävät biljarditaidoillaan

Lyhyessä ajassa 10- ja 11-vuotiaat Sasu ja Jori ovat raivanneet tiensä junnujen Euroopan parhaimmistoon. He uhraavat elämästään melkoisen siivun biljardille.

biljardi
biljardi
Sasu ja Jori olivat mukana junioreiden EM-joukkueessa. Katso videolta koulupoikien biljarditaidot.

LappeenrantaLappeenrannan keskustan biljardisalissa kaksi poikaa pelaa biljardia erityisen keskittyneesti. Pelin aikana tilaa puhumiseen ei ole. Ajatus keskittyy vain seuraavaan ja sitä seuraavaan lyöntiin.

Pelinä on 9-pallo eli 9-pool, jossa tarkoitus on lyödä pallot numerojärjestyksessä pussiin.

– Se joka saa viimeisen eli pallon numero 9 pussiin, voittaa pelin, kertovat Sasu Hietamies ja Jori Narvola.

Nuoresta iästään huolimatta pojat ovat päässeet biljardissa poikkeuksellisen pitkälle. Lappeenrannassa asuva Jori on 10-vuotias ja naapurikunnassa Taipalsaarella asuva Sasu 11-vuotias.

– Pojat kuuluvat ikäisissään Euroopan TOP 5:een, hehkuttaa Suomen biljardiliiton pool-biljardin lajipäällikkö Tommi Lamminaho.

Jori Narvola pelaa biljardia
10-vuotiaan Jori Narvolan tavoitteena on junioreiden SM-kulta.Petri Kivimäki/Yle

EM-kulta

Sasu Hietamies ja Jori Narvola pääsivät elokuun alussa mukaan biljardin junioreiden EM-kisoihin Hollannin Leendeen. Viisijäsenisessä joukkuepelissä olivat poikien lisäksi 15- ja 16-vuotiaat Jere Virtaranta, Micke Ström ja Karo Långström.

Suomen joukkue voitti finaalissa Puolan ja varmisti itselleen näin Euroopan mestaruuden.

Vaikka Jori ja Sasu olivat EM-joukkueessa enemmänkin varamiehinä, he pystyivät yksilöpeleissä haastamaan vanhemmat pelaajat. Samalla kokemus karttui.

– EM-kisoissa viidesluokkalaisilla pojilla oli vastassa 190-senttisiä pelaajia. Alle 17-vuotiaiden sarjassa kokoerot voivat olla suuria, kertoo Tommi Lamminaho Suomen biljardiliitosta.

Lamminaho uskoo, että Sasusta ja Jorista saadaan Suomeen tulevaisuuden tähdet.

– Tällaisia poikia ei ole ollut biljardin parissa moneen vuoteen. Meillä on kaksi pientä timanttia käsissämme, sanoo Suomen biljardiliiton pool-biljardin lajipäällikkö Tommi Lamminaho.

Sasu Hietamies pelaa biljardia
11-vuotias Sasu Hietamies voitti tänä vuonna alle 19-vuotiaiden SM-pronssia.Petri Kivimäki/Yle

Harjoittelua koulupäivän jälkeen

Sekä Sasu Hietamies että Jori Narvola saapuvat usein koulupäivän jälkeen lappeenrantalaisen biljardisali Fouliin. Sasu on harrastanut biljardia kaksi vuotta ja Jori kolme.

– Viime aikoina olen käynyt treenaamassa joka päivä. Kaksi tai kolme tuntia kerrallaan, kertoo Jori.

Molemmilla pojilla haaveena on voittaa joskus SM-kultaa. 11-vuotias Sasu voitti jo viime keväänä alle 18-vuotiaiden SM-pronssia.

Sitten kun pelaaminen kyllästyttää, treenaavat pojat temppuja. Sasu ja Jori näyttävät, miten pallo saadaan hienoon kierteeseen, miten biljardipallo lyödään toisen pallon yli pussiin ja miten rivissä olevat pallot saadaan kerralla yhdellä lyönnillä pusseihin.

Sasu Hietamies pelaa biljardia
Sasu Hietamies on viime aikoina käynyt harjoittelemassa päivittäin.Petri Kivimäki/Yle

Harjoittelupaikat vähissä

Suomen biljardiliiton pool-biljardin lajipäällikkö Tommi Lamminaho harmittelee, miten vähissä biljardin harjoittelupaikat ovat.

– Sellaisia paikkoja, mihin alle 18-vuotiaat pääsevät, on aika vähän.

Biljardiliitto tekeekin työtä, että nuorisotaloilla olevat biljardinpelaajat saataisiin mukaan lajin harrastajiksi.

– Koulutamme nuorisotalojen henkilökuntaa ja järjestämme nuorisotilojen SM-kisoja, kertoo Lamminaho.

Kaikkiaan biljardiliitossa on lisenssipelaajia 600–700. Nuorten valtakunnallisissa kisoissa käy noin 40 pelaajaa.

kolme biljardipalloa
Suomen biljardiliitto harmittelee, että Suomessa on vähän paikkoja, joissa alle 18-vuotiaat voisivat pelata biljardia.Petri Kivimäki/Yle

Rauhallinen paikka

Lappeenrantalaisessa biljardisalissa tunnelma on rauhallinen. Ihmiset pelaavat ja rauhallisesti juttelevat pelistä ja maailman menosta.

Sasu Hietamiehen äiti Saija Hietamies kuljettaa poikaansa biljardiharrastuksen pariin noin 15 kilometrin päästä Taipalsaarelta. Hän iloitsee nuorista biljardin harrastajista.

– Olen onnellinen jokaisesta junnusta, joka täällä perjantai-iltaa viettää, sanoo Saija Hietamies.