1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kilpisjärvi

Kilpisjärven palaneen koulun oppilaat pääsevät vihdoin uuteen koulurakennukseen

Kilpisjärven koulu-monitoimitalo paloi maan tasalle kaksi vuotta sitten vappuna. Palo sai alkunsa rakennuksen viereen pysäköidystä asuntoautosta.

Kilpisjärvi
Kilpisjärven koulun rakennustyömaa heinäkuussa 2017.
Heinäkuussa uuden koulurakennuksen pihatyöt olivat vielä kesken, mutta nyt on jo valmista.Uula Kuvaja / Yle

Enontekiön Kilpisjärven tuliterän koulun ja monitoimitalon avajaisia vietetään tulevana sunnuntaina 27. elokuuta.

Kilpisjärven koulu paloi maan tasalle kaksi vuotta sitten vappuna ja siitä lähtien koululaiset ovat olleet väliaikaisissa tiloissa. Palo sai alkunsa rakennuksen viereen pysäköidystä asuntoautosta. Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta noin 40 ihmistä jouduttiin evakuoimaan.

Kilpisjärven monitoimitalo, jossa toimi myös koulu, tuhoutui täysin tulipalossa Enontekiöllä, 3. toukokuuta 2015. Palo sai alkunsa rakennuksen viereen pysäköidystä asuntoautosta.
Kilpisjärven monitoimitalo, jossa toimi myös koulu, tuhoutui täysin tulipalossa Enontekiöllä 3. toukokuuta 2015.Tea Karvinen / Lehtikuva

Palanut koulu ei ollut pelkästään koulu vaan samalla myös kyläläisten kohtaamispaikka ja kylätalo.

– Monitoimitalo on ollut kunnan suurin projekti vuosiin. Töitä on tehty monessa paikassa suurella sydämellä, mutta onneksi talon suunnitteluun, tekemiseen ja sisustamiseen on osallistunut suuri joukko kyläläisiä, virkamiehiä, poliitikkoja ja muitakin. Viimeistelyssä on vielä töitä tiedossa, mutta askel kerrallaan, kertoo Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Eanodaga gielddahoavda Jari Rantapelkonen
Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.Rosa-Máren Magga / Yle

Kilpisjärven uuden monitoimitalon vihkii käyttöön piispa Samuel Salmi. Talossa sijaitsevat koulun, terveysaseman, liikuntasalin ja kuntosalin lisäksi kylän kokoontumistila, kirkolliset menot mahdollistava alttari sekä ryhmäperhepäiväkoti Saana.

Kilpisjärven koulu täyttää kuluvana vuonna 35 vuotta. Tunturikylässä asuu noin 120 asukasta ja yhtenäiskoulussa opiskelee tänä vuonna 15 oppilasta esikoulusta kahdeksanteen luokkaan asti. Koulussa on uutuutena kemian ja fysiikan opetukseen soveltuva tila ja opetuskeittiö, joka toimii myös kylän yhteisenä kokoontumistilana ja nuorisotilana.

Kilpisjärven mahtava Saana
Eeva-Maria Pieskä

Uuden koulun rakentaminen maksoi noin 3,2 miljoonaa euroa. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtisuunnittelu Voutilainen Oy ja rakentamisesta on vastannut rovaniemeläinen Laplan.

Lue seuraavaksi