1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopio juhlii täyttää kaupungin – lue tärpit joka tapahtumapäivälle

Viikonlopun ohjelman voi räätälöidä omaan makuun laajasta kulttuurin, liikunnan ja juhlien tarjonnasta.

Kuopio
Myyjä markkinoilla.
Sakari Partanen / Yle

Kuopio juhlii -tapahtuma täyttää kaupungin kadut viikonloppuna ja ohjelmaa on tarjolla paljon (siirryt toiseen palveluun) kotipihojen kekkereistä letkeisiin luontoretkiin sekä kiinnostaviin kulttuurinautintoihin. Tässä tärppimme kolmelle tapahtumapäivälle.

Perjantai 25.8. – taidetta ja toimintaa

Perjantaina vietetään Taiteiden yötä, mutta päivä alkaa tärkeällä aamunavauksella Kuopion torilla klo 10, kun siellä julistetaan koulu- ja päiväkotirauha.

Koulurauhan julistuksen jälkeen ehtii kipaista vielä Valkeisenlammelle, jossa Kuopion 4H istuttaa Suomen juhlavuoden kuusen klo 10–10.45. Luontotunnelmissa aamupäivällä voi myös tutustua Jone Pekkarisen Seitsemän palaa Suomen luonnosta -valokuvanäyttelyyn, jonka avajaisia vietetään klo 10–13 Saarijärven asukastupa Koillistuulessa.

Niin lounas- kuin päivällisnälän iskiessä perjantaina suunnataan Satoa-festareille klo 11–21 välisenä aikana. Tällä kertaa Satoa on kaksipäiväinen ja jatkuu myös lauantaina klo 11 – nyt tapahtuma tarjoilee paikallisia makuja.

Jos toimintaa kaipaa, villi vinkki on suunnata Korttelimuseon pihalle, jossa nähdään klo 15 alkaen miekkailunäytöksiä. Ja jos ihan hurjaksi heittäytyy, pääsee tapahtumassa miekkailua kokeilemaan myös itse.

Mikäli juhlinnan pääsee aloittamaan vasta töiden jälkeen, saattaa illan aloittaa esimerkiksi musiikilla – sitä tapahtuma tarjoilee moneen makuun. Esimerkiksi Musiikkitalossa pääsee tutustumaan kamarimusiikkiin 10 minuutin mittaisissa makupaloissa klo 18.40–20.40 välisenä aikana, jotka tarjoavat Kuopion kamarimusiikkiseura.

Seikkailumielisten suosikkitapahtuma saattaa olla salaperäinen Mysteeri Mylly -tapahtuma, joka alkaa klo järjestetään klo 18 luovien alojen keskuksessa Asemakadulla. Mysteeri Myllyn ohjelmasta on paljastettu etukäteen vain vähän, muun muassa se, että mysteerit jatkuvat aina puoleen yöhön asti.

Perjantai-illan voi päättää myös kauniiseen Kirkonmäki juhlii -konserttiin klo 19 Tuomiokirkossa, jossa esiintyjinä ovat muun muassa Edu Kettunen ja Ninni Poijärvi tai jatkaa Taiteiden yön juhlintaa vaikka puutarhajuhlissa ja ulkoilmaelokuvissa VB-valokuvakeskuksen sisäpihalla klo 22.

Lauantai 26.8. – veden, tulen ja valon juhlaa

Lauantaina tapahtuu paljon erityisesti Kuopion torilla. Elonkorjuujuhlilla voi maistella satokauden tuotteita ja torilla nähdään myös Minna Canth, kun tämä kuopiolainen voimanainen herää eloon valtavana Paula Vilmin suunnittelemana teatterinukkena.

Sille, joka mielii laittaa kätensä saveen, on tarjolla ohjattu dreijauspaja Kanttilassa. Kaikille avoimessa tilaisuudessa tehdään taidetta keramiikkamuotoilija Albina Pönniön johdolla klo 12–17.

Tanssin ystäville tarjontaa on esimerkiksi klo 13.30–15.30 välisenä aikana, kun paikalliset tanssi- ja esitystaiteilijat tuovat Sotku-tetterilla esille työn alla olevia teoskohtauksia Tanssi itää -tapahtumassa.

Lauantaina on myös mahdollisuus viettää luontopäivää, sillä Puijolla juhlitaan Suomen luontoa klo 10–13. Ohjelmassa on muun muassa Saniaisretki Satulannotkoon ja koko perheen ötökkäretki sekä kuoro- ja yhteislaulua. Puijolle pääsee myös tapahtumaa varten järjestettävällä bussikuljetuksella keskustasta.

Lauantai-ilta on suositeltavaa varata suurille juhlille. Venetsialaisia juhlia, jotka tunnetaan myös veden, tulen ja valon juhlana, vietetään Kuopion ulkopuolellakin: Käärmelahden kylän rannassa klo 19 ja Kinnulanlahden Sinikiven rannassa klo 19.30. Ja juhlathan voi aina pyöräyttää pystyyn vaikka viime hetkillä naapuruston kesken!

Kuopiossa mahdollisesti illan mielenkiintoisimmasta musiikkitarjonnasta vastaa trubaduuriyhtye Kalevauva, jonka sanoitukset on kerätty suoraan kansan suusta, vauva.fi-foorumilta.

Sunnuntai 27.8. – retkelle juhlien jälkeen

Suurten juhlien jälkeen sunnuntai kannattaa pyhittää retkeilylle. Erilaisia ulkoilutapahtumia järjestetään muun muassa Puijonnokan ja Isovalkeisen laavuilla.

Iltapäivällä voi myös nauttia musiikista. Kuopion kamarimusiikkiseuran syyskauden avajaiskonsertti kuullaan klo kaupungintalon juhlasalissa.

Ja muistathan, että Kuopio juhlii -tapahtuma jalkautuu Kuopion lähialueille. Koko ohjelman ja tarkemmat paikat löydät tapahtuman verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi