Onko naisilla opittavaa miesten positiivisesta röyhkeydestä? "Miehellä on pokkaa, nainen on realisti"

Naisten tekemiin isoihin elämänvalintoihin vaikuttavat monet tekijät. Perhe, äitiys, kasvatus ja lähipiiri voivat mietityttää silloin, kun nainen päättää repäistä.

naiset
Naisten tekemiin valintoihin vaikuttavat monet eri tekijät.
Esimerkiksi perhe, kasvatus ja muiden mielipiteet voivat vaikuttaa naisten tekemiin valintoihin ja päätöksiin.Mari Jäntti / Yle

SotkamoUuden työpaikan hakeminen, ero tai irtisanoutuminen. Kukaan ei välty suurien valintojen ja päätösten tekemiseltä. Mutta mitä tapahtuu silloin, kun nainen päättää repäistä ja tekee elämässään erilaisia valintoja?

– Uskon, että tosi isot päätökset ovat kuin paskahätä. Se tulee enemmin tai myöhemmin. Sinä valitset, tuleeko se housuun vai ei, toteaa monia isoja valintoja elämässään tehnyt ohjaaja ja näyttelijä Tiina Lymi.

Nainen leikkii vedellä järvessä.
Jos ei ikinä hyppää tuntemattomaan, ei voi tietää, mitä seurauksia omalla valinnalla voi olla.Ismo Pekkarinen / AOP

Isoja elämänvalintoja ei aina tehdä hetkessä. Vastikään ammatinvaihdon tehnyt kouluttaja Sanna Vesterinen kertoo, että päätösten tekeminen vaatii itseluottamusta ja tervettä itsetuntoa.

– Kysyin itseltäni ääneen, olenko tyytyväinen nykyiseen työhöni. Sen jälkeen asia alkoi elämään. Lopullisen päätökseni tekemiseen meni kaksi vuotta – irtisanoudun ja muutin toiselle paikkakunnalle työttömäksi, hän kertoo.

Vesteriselle kävi hyvin: valinta oli oikea.

– Emme voi ikinä tietää, mitä tapahtuu jos emme valitse. On yksi elämä, joten valitse ja kanna siitä vastuu.

Mallia miehistä?

Sekä Sanna Vesterisen että Tiina Lymin mukaan naiset eivät ole päätöksissään aina yhtä rohkeita ja röyhkeitä kuin miehet. Lymin kokemus on, että miehet menevät usein reteinä erilaisiin tilanteisiin.

– Naiset ehkä valmistautuvat enemmän. Itse pyrin tekemään asiat hyvin, ettei kukaan pääse sanomaan, että lähdin soitellen sotaan tai että olen laiska ja huono.

– Haluaisin sanoa kaikille naisille, että älä pelkää – mene, mene, tuleen vaan suoraan. Toivoisin naisille enemmän rohkeaa asennetta ja tietynlaista röyhkeyttä, Lymi jatkaa.

Myös Vesterisen mielestä naiset voisivat ottaa mallia miesten positiivisesta röyhkeydestä.

– Miehet uskaltavat pyytää palkkaneuvotteluissa enemmän palkkaa. Miehellä on pokkaa, nainen on realisti.

Tietokoneen käyttöä.
Työelämään palaava, pienten lasten äiti voi kokea arvostelua päätöksestään.AOP

Molemmat uskovat naisten kasvatuksen vaikuttavan asiaan.

– Onko se kasvatuksen ja yhteiskunnan tuotos, että naisista tulee sellaisia kuin tulee? Uskon, että meidän kasvatustyyli tuottaa naisista sellaista, Vesterinen toteaa.

Samoilla linjoilla jatkaa Lymi.

– Naiset on kasvatettu pienestä lähtien siihen, että "ole sinä reipas, hoida sinä se homma, siivoa sinä se pöytä, tiskaa sinä, pese pyykit, ethän sinä voi jättää sotkua jälkeesi". Se on hakattu selkärankaan kauhean monelle leidille.

Lisäksi hän huomauttaa siitä, kuinka naiset pyytelevät paljon enemmän anteeksi kuin miehet.

– Anteeksi, kun olin huono, anteeksi kun en suorittanut tätä kunnolla. Tämä alkaa jo kouluista lähtien.

On yksi elämä, joten valitse ja kanna siitä vastuu.

Sanna Vesterinen

Sekä tyttö- että poikalapsien äiti Tiina Lymi muistuttaa itseään ja muita vanhempia miettimään, kuinka puhuttelee lapsiaan. Hän pyrkii miettimään, toteuttaako itse samaa mallia, jolla hänet on aikanaan kasvatettu.

– Voit yhtä hyvin sanoa tytölle, että sinusta tulee johtaja isona kuin että voi kun olet nätti.

Älä oleta ja arvostele

Naisten tekemiin isoihin elämänvalintoihin vaikuttavat monet tekijät. Esimerkiksi perhe, lapset ja muu lähipiiri voivat vaikuttaa.

– Olen monesti miettinyt, teenkö tämän valinnan siksi, koska haluan vai siksi, koska näin pitää tehdä, Sanna Vesterinen kertoo.

Oulun yliopiston tutkija Anna Reetta Rönkä toteaa myös, että kukaan ei elä yksin maapallolla ilman muita ihmisiä, yhteiskuntaa ja mahdollista perhettä sekä työtä.

– Olemme kietoutuneet niin moniin eri asioihin, että mitään päätöksiä tai valintoja ei pysty täysin yksin tekemään, naistutkimukseen erikoistunut tutkija kertoo.

Uskon, että tosi isot päätökset ovat kuin paskahätä.

Tiina Lymi

Tiina Lymi muistuttaa, että muiden ei pidä antaa vaikuttaa liikaa omiin valintoihin ja päätöksiin.

– Ihmisenä ja varsinkin naisena olemisessa on hyvin tärkeää yrittää tehdä omat päätökset itse, elää omaa elämäänsä ja kantaa vastuu päätöksistään.

Ihmisellä pitäisi olla rohkeutta seurata sydäntään sekä työ- että rakkausasioissa.

– Naisten pitäisi uskaltaa sanoa useammin, että minä haluan nyt tehdä näin. Ja kyetä perustelemaan miksi.

Isot päätökset vaativat Lymin mukaan monta kertaa rohkeutta. Rohkeutta vaatii tehdä, niin kuin itse haluaa tai, mikä tuntuu tärkeältä oman kasvun kannalta.

– Ja en nyt tarkoita omalla kasvulla sitä, että vetää heroiinia kaksi vuotta putkeen ja on vastuuton kaikesta, sehän on pelkkää paskaa. Se ei ole mitään oikeaa, se ei jalosta ihmistä millään tavalla.

Rönkä toteaa, että elämässä on tehtävä ratkaisuja, joihin lähipiiri ja muut ihmiset voi reagoida voimakkaasti ja arvostelevasti. Hän kuitenkin huomauttaa etteivät yleistäminen ja olettaminen kannata.

– Ei kannata lähteä yleistämään, että naiset arvostelevat toisia naisia, paremminkin ihmiset arvostelevat ihmisiä. Arvostelu on enemmän henkilöön ja persoonaan kuin sukupuoleen liittyvä, Rönkä sanoo.

Miehellä on pokkaa, nainen on realisti.

Sanna Vesterinen

Lymin kokemuksien mukaan ihmiset myös olettavat muiden arvostelevan, vaikka asia ei niin edes olisi.

– Usein vaikkapa oma mies, mummo, täti tai naapuri ei ole niin kapeakatseinen kuin oletamme.

Näyttelijä ja ohjaaja kuitenkin tiedostaa, että ongelmia ja arvostelua on. Uuden rakkauden perään lähtevää miestä saatetaan kohdella eri tavalla kuin naista vastaavassa tilanteessa.

– Edelleen on vanhan liiton meininkiä, että kylä paheksuu sitä lorttoa, joka niin tekee. Onhan se edelleen niin, että nainen on löyhä moraalinen siinä kohtaa kun mies on pelimies.

Äitikin on nainen

Kun perheessä on pieniä lapsia, stereotyyppisesti isä menee töihin ja tuo leivän pöytään sillä aikaa, kun äiti hoitaa pienokaisia kotona. Mutta entä jos nainen päättääkin palata työelämään ja mies jää lasten kanssa kotiin?

– Minulta on kysytty usein, kuinka yhdistän äitiyden ja uran, ja tunnenko huonoa omaatuntoa äitinä kun teen niin paljon töitä. En ole ikinä nähnyt, että sitä kysyttäisiin mies-ohjaajalta, Tiina Lymi pohtii.

Lymin mukaan isojakin valintoja voi tehdä, kunhan ottaa huomioon ihmiset, jotka ovat riippuvaisia sinusta, kuten esimerkiksi lapset.

– Vaikka muuten oltaisiin kuin Ellun kanat, niin lapsen perusturva on asia, jota ei saa mokata. On anteeksiantamaton munaus, jos sen menee tekemään.

– Sinun pitää ottaa huomioon vastuullasi olevat pienet ihmiset. Tietenkin se vaikuttaa päätöksiin, ainakin pitäisi vaikuttaa, Lymi kertoo.

Äiti lapsi sylissä katselee ikkunasta ulos.
Isoja päätöksiä tehdessä vanhemman on hyvä muistaa lapset ja miettiä, kuinka päätös vaikuttaa heihin. Henrietta Hassinen / Yle

Anna Reetta Röngän mukaan naisille on aseteltu vastinparina ura tai kotiäitiys. Tutkijan mukaan asian ei tarvitse olla niin.

– Jos nainen haluaa olla kotona lasten kanssa, niin siihen pitää olla oikeus. Ja jos puolestaan haluaa luoda uraa ja olla äiti, niin siihen myös. Vastinpari luo arvostelua, tuntuu ettei mikään ei ole hyvä. Äidit varmasti tuntevat riittämättömyyttä.

Haastateltavat rohkaisevat naisia tekemään omia päätöksiään ja menemään kohti haluttua päämäärää.

– Silloin on enemmän annettavaa tälle maailmalle. On parempi tehdä asioita, joita itse haluat kuin sellaisia, joita muuta haluavat, koska olet äiti tai nainen, Lymi kiteyttää.

Lue lisää:

Naisen ajattelutapa on miehenkin ulottuvilla