Hampurin poliisin rekisteristä löytyy kolme Turun epäillyistä – Pääepäilty jäi kiinni pummilla matkustamisesta

Hampurin poliisi ei havainnut merkkejä, jotka olisivat viitanneet epäiltyjen radikalisoitumiseen. Abderrahman Mechkah on oleskellut myös Nordrhein-Westfalenissa, missä häntä epäillään kahdesta pahoinpitelystä.

Turun puukotukset 2017
Vangitsemisoikeudenkäynti turun käräjäoikeudessa.
Epäiltyjen vangitsemisoikeudenkäynti Turun käräjäoikeudessa 22. elokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah liikkui Saksassa ainakin Hampurissa ja Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa vuosina 2015–2016.

Mechkah käytti kummassakin paikassa eri nimeä kuin Suomessa, paikallisviranomaiset vahvistavat Ylelle. Mechkahin liikkeistä Saksassa kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Mechkah otettiin kiinni Hampurissa marraskuussa 2015, Hampurin poliisin tiedottaja Ulf Wundrack sanoo. Mechkah oli jäänyt kiinni matkaliputta matkustamisesta päärautatieaseman alueella, ja koska hänellä ei ollut henkilöllisyystodistusta, hänet kuvattiin ja häneltä otettiin sormenjäljet.

Wundrackin mukaan Mechkahin epäiltiin olevan maassa luvatta. Hänet päästettiin vapaaksi ja ohjattiin ilmoittautumaan Hampurin ulkomaalaisviranomaisille. Sitä Mechkah ei koskaan tehnyt.

– Tuolloin, marraskuussa 2015, pakolaiskriisi oli pahimmillaan. Joka päivä kaikenlaisia ihmisiä, kaikenlaisia pakolaisia saapui Hampurin päärautatieasemalle ja jatkoi eteenpäin Skandinaviaan, Wundrack sanoo.

Hänen mukaansa Mechkah ei ilmeisesti asunut Hampurissa, eikä viipynyt siellä kauaa. Poliisi ei havainnut merkkejä, jotka olisivat viitanneet radikalisoitumiseen.

Pahoinpitelyepäilyjä Nordrhein-Westfalenissa

Hampurin jälkeen Mechkahista on merkintöjä Nordrhein-Westfalenin osavaltion viranomaisten rekistereissä. Osavaltion sisäministeriön tiedottaja Wolfgang Beus sanoo, että Mechkah oleskeli osavaltiossa tammi-huhtikuussa 2016.

Saksan kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Beusin mukaan Mechkahista kirjattiin kaksi pahoinpitelyepäilyä tammikuussa 2016, ensin Neussissa lähellä Düsseldorfia ja pari viikkoa myöhemmin Kerpenissä lähellä Kölniä. Molemmat tapaukset olivat sattuneet turvapaikanhakijoiden majoitustiloissa.

Beusin mukaan niissä ei ollut mitään terrorismiin viittaavaa. Vastaavan kaltaisia tapauksia rekisteröitiin alkuvuodesta 2016 paljon, koska vastaanottokeskukset olivat täynnä turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia.

Joidenkin mediatietojen mukaan Mechkah olisi oleillut myös Ala-Saksissa. Esimerkiksi saksalainen uutistoimisto dpa (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että häneltä olisi otettu sormenjäljet Ala-Saksissa marraskuun alussa 2015.

Ala-Saksin rikospoliisin tiedottaja Frank Federau ei vahvista näitä tietoja. Federaun mukaan poliisi tarkastaa edelleen epäiltyjen liikkeitä eikä virallista lausuntoa voi vielä antaa.

– Alustavien tietojen perusteella voidaan lähteä siitä, että henkilö [Mechkah] on oleskellut vuoden 2015 lopussa ja vuoden 2016 alussa muun muassa Ala-Saksissa. Tarkemmat taustatiedot, kuten asuinpaikat ja -ajat ovat parhaillaan poliisiselvitysten kohteena, hän kertoo.

Kahta muuta epäiltiin rikoksista Hampurissa

Hampurin poliisin rekisteristä löytyy Mechkahin lisäksi kaksi henkilöä, jotka on vangittu epäiltynä osallisuudesta Turun puukotuksiin. Hekin esiintyivät osin eri nimillä kuin Suomessa, tiedottaja Ulf Wundrack sanoo.

Heistä ensimmäistä epäiltiin varkaudesta vuonna 2015. Hän on Suomessa ilmoitetun syntymäajan mukaan 18-vuotias, Saksassa ilmoitetun perusteella 21. Kyseinen mies on Suomessa vangittu todennäköisin syin epäiltynä.

Miehistä toisen epäillään syyllistyneen Hampurissa useisiin varkauksiin ja muihin pääasiassa pieniin rikoksiin toukokuun 2013 ja toukokuun 2014 välillä. Hän on 18-vuotias sekä Suomen että Saksan poliisitietojen mukaan.

Wundrackin mukaan poliisi ei ollut kirjannut miehistä mitään radikalisoitumiseen viittaavia tietoja.

Lisää aiheesta:

Turun veitsimies halusi liittyä Isisiin ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi – Vastaanottokeskuksen lähteet: "Varoitimme viranomaisia, mutta meitä ei uskottu"

Tämän tiedämme Turun puukotuksista nyt: Neljä vangittiin, yksi epäilty vapautettiin – Lähteet: Pääepäilty halusi Isisiin

Süddeutsche Zeitung: Turun puukotusten pääepäillyllä oli useita identiteettejä Saksassa