1. yle.fi
  2. Uutiset

Aasia-asiantuntija: Kiinalaisturistit pitää houkutella Saimaalle laivaristeilyillä

Varakkaampien kiinalaisturistien houkutteleminen Saimaan alueelle vaatisi Pietarin ja Saimaan väliä liikennöivää risteilyalusta. Kiinalaiset ovat kiinnostuneita lyhyistä risteilylomista ja Saimaan kanavan läpi purjehtiminen tarjoaa matkalle kaivattua eksotiikkaa.

Risteilymatkailu
Kiinalaisia turisteja Pietarissa.
Kari Kosonen / Yle

Saimaan alueen tavoittelemat varakkaammat kiinalaisturistit olisi mahdollista tavoittaa parhaiten kuljettamalla heitä Saimaan ja Pietarin välillä risteilyaluksella.

– Risteilyalus lähtisi Pietarista illansuussa ja saapuisi seuraavana aamuna Lappeenrantaan tai Imatralle, sanoo Etelä-Karjalan liiton Aasia-asiantuntija Ding Ma.

Ding Man mukaan talven aikana on tarkoitus kartoittaa kiinnostuneita matkanjärjestäjiä, jotka olisivat halukkaita kuljettamaan ryhmiä Pietarin ja Saimaan välillä. Sen jälkeen laivalle etsitään rahoittajaaa. Sellainen löytyisi todennäköisimmin Kiinasta.

– Varmasti löydämme sijoittajia, jotka haluavat investoida Saimaan alueen kehittämiseen, eivät ainoastaan kotiuttaa pikaisesti voittoja Kiinaan, sanoo Aasia-asiantuntija Ding Ma.

Ding ma aasia etelä-karjalan liitto
Etelä-Karjalan liiton Aasia-asiantuntija Ding MaJari Tanskanen / Yle

Sopiva risteilyalus olisi 150-paikkainen

Saimaan ja Pietarin väliseen liikenteeseen sopisi 100–150-paikkainen matkustajalaiva, joka mahtuisi kulkemaan Saimaan kanavan läpi. Sen tulisi olla myös riittävän tasokas, jotta myös premium-tason matkailija viihtyisi aluksella yön yli.

Tarkoitus olisi, että laivamatkan jälkeen kiinalaisturisti viettäisi Saimaan alueella ainakin yhden vuorokauden.

Kiinalaisten matkanjärjestäjien kiinnostusta laivamatkailuun lisäisivät myös risteilymatkustajien saamat viisumihelpotukset. Laivalla Venäjälle saapuva ja sieltä palaava matkustaja eivät tarvitse viisumia alle kolmen vuorokauden matkoilla.

Kiinalaiset sijoittavat tällä hetkellä esimerkiksi Pietarissa huomattavia summia kiinalaismatkailuun ja risteilyalus voisi olla kiinnostava kohde uusilla matkailumarkkinoilla.

Lue seuraavaksi