Etelä-Pohjanmaalla maan vähiten työttömiä – esimerkiksi alumiinihitsaajista huutava pula

Etelä-Pohjanmaa nousi kesän aikana maakuntien työllisyystilaston kärkeen. Esimerkiksi Kuortaneen Teollisuuspalvelussa pula osaajista vaikuttaa jo yrityksen toimintaan.

Työllisyys ja työttömyys
Työntekijä hitsaa tankin alumiinirunkoa.
Olli Koski / Yle

Kuortaneen Teollisuuspalvelussa (Kutepa) paiskitaan hommia metallitöiden parissa. Yrityksellä on ollut jo pitempään valtava pula ammattilaisista. Puolentoista vuoden aikana yritys on työllistänyt 34 uutta tekijää, mutta se ei ole riittävästi.

Tällä hetkellä Kutepa etsii erityisesti alumiinihitsareita, raskaan kaluston sähköasentajia ja pneumatiikan osaajia. Toimitusjohtajan mukaan kymmenelle kelpo kaverille olisi töitä heti maanantaiaamuna.

– Olemme etsineet alumiinihitsareita viime syksystä asti, mutta ei niitä valmiita miehiä tahdo löytyä millään. Tilanne on meille yrityksen kasvun hidaste, kertoo toimitusjohtaja Juha Kattelus.

Yritys on joutunut perumaan työvoimapulan takia jopa markkinoititempauksia, koska kaikkea myytyä ei välttämättä ehdittäisi valmistaa.

Työntekijä hitsaa tankin alumiinirunkoa.
Olli Koski/Yle

Sata työtöntä

Kuortaneen kunnassa on suotuisa tilanne työllistymisen suhteen. Työttömyysprosentti on tällä hetkellä 6,4 eli työttömänä on sata kuntalaista.

Kunnan elinkeinojohtaja kertoo, että hyvien lukujen takana on kohtuulisen monipuolinen elinkeinorakenne ja moni työtön on ryhtynyt yksinyrittäjäksi. Lisäksi kunnasta pendelöidään työn perässä naapurikuntiin.

Kuortaneella on pyritty varmistamaan työvoiman riittävyys myös tulevaisuudessa. Kunta ja yrittäjät ovat muun muassa esitelleet nuorille paikallisia työllistymismahdollisuuksia ennen kuin koululaiset suuntaavat jatko-opintoihin toiselle asteelle tai korkeakouluihin.

– Koko ajan enemmän ja enemmän pitäisi tehdä markkinointityötä ja luoda pohjaa sille, että se nuorten napanuora paikkakuntaan säilyisi. Yritämme kaikin keinoin ylipäätänsä pitää huolta kunnan houkuttelevuudesta, toteaa elinkeinojohtaja Jyri Saranpää.

Koko Etelä-Pohjanmaan työttömyysprosentti (siirryt toiseen palveluun) oli heinäkuussa 9,3 ja Manner-Suomen luku 12,5 prosenttia.

Työntekijät asentavat pumppausjärjestelmää tankkiautoon Kuortaneen Teollisuuspalvelun hallissa.
Olli Koski/Yle

Täsmäkoulutuksilla tekijöitä

Työvoima- ja osaajapulasta kärsivän Kuortaneen Teollisuuspalvelun toimitusjohtaja peräänkuluttaa koulutusta. Esimerkiksi alumiinihitsaajia voitaisiin hänen mielestään kouluttaa aikuiskoulutuksena paikallisissa oppilaitoksissa.

– Aikuiskoulutuskeskus täsmäkouluttamaan miehiä. Siellä pitäisi kyllä kuunnella maakunnan yrityksiä, millaisia tarpeita ja millaista pulaa meillä on, Juha Kattelus sanoo.

Toimittajan kysymykseen, onko yrittäjiä kuunneltu tarpeeksi koulutusasioissa, toimitusjohtaja Kattelus tokaisee, että "jätän sanomatta".