Jättirahoituksen saanut suomalaisyhtiö lähettää taivaalle vuoden kuluessa kolme satelliittia

Iceye-yhtiö kehittää pieniä satelliitteja, jotka ottavat tutkakuvaa maapallon pinnasta.

satelliitit
Satelliitti avaruudessa.
ICEYE

Suomen ensimmäiseksi kaupalliseksi satelliittiyhtiöksi itseään kutsuva Iceye kertoi keskiviikkona saaneensa 11 miljoonan euron rahoituksen avaruusliiketoimintansa kehittämiseen.

Summasta yli seitsemän miljoonaa euroa tuli pääomasijoittajilta, joita olivat Draper Nexus, True Ventures, Space Angels, Draper Associates sekä suomalainen Lifeline Ventures. Loppusumma tuli mm. teknologian kehittämiskeskus Tekesiltä.

Kaikkiaan tämä Aalto-yliopiston piirissä vuonna 2014 syntynyt yhtiö on kerännyt rahoitusta jo noin 16 miljoonaa euroa.

– Nyt alamme kehittää kaupallista toimintaamme, tuotteistamistamme ja myyntiämme. Ensimmäiset kolme satelliittia lähtevät vuoden kuluessa, kertoo Iceyen talousjohtaja Pekka Laurila.

Iceye kehittää pieniä satelliitteja, jotka ottavat tutkakuvaa maapallon pinnasta. Aluksi yhtiö ilmoitti käyttävänsä satelliittejaan jääolosuhteiden kartoittamiseen sekä arktisilla alueilla toimivien öljy- ja kaasuyhtiöiden tarpeisiin. Nälkä on kuitenkin kasvanut nopeasti. Tänään Iceye ilmoittaa tutkasatelliittien tuottavan käyttökelpoista tietoa myös metsänhoitoon, maatalouteen ja ympäristöonnettomuuksien kartoittamiseen.

Uudet sijoittajat mainitsevat asiakasryhmiksi myös vakuutus-, rakennus- ja kuljetusalat.

– Lähdimme kapeasta käyttöalueesta, mutta mitä enemmän olemme ratkaisuamme esitelleet, sitä enemmän uusia sovellusalueita on löytynyt, Laurila sanoo.

– Kunnianhimon tason täytyy olla vähintään satojen miljoonien eurojen liikevaihdossa. Muutoin yhtiö ei ole sijoittajien kannalta kiinnostava.

Satelliittien jokamiesluokka

Miten on mahdollista, että suomalaisyhtiö tähtää avaruusliiketoimintaan? Laurilan mukaan selityksiä on kaksi.

Ensinnäkin pienissä satelliiteissa voidaan tänään hyödyntää sitä samaa teknologiaa, jota käytetään kännyköiden ja tietokoneiden kaltaisissa massatuotteissa. Sen ansiosta teknologia on edullista, se mahtuu pieneen tilaan ja myös kehittyy nopeasti.

Toinen tekijä on kuljetushintojen lasku. Kun satelliitit ovat pieniä, yhdellä raketin laukaisulla voidaan kiertoradalle toimittaa kymmeniä tai jopa satoja satelliitteja. Pienimmillään satelliitit ovat vain maitopurkin kokoisia ja maksavat muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

– Laukaisun hinnan ei tarvitse olla enää satoja miljoonia. Meidän satelliittimme on reilusti alle kuutiometrin kokoinen paketti, ja sen hinta on noin omakotitalon luokassa – yksittäisiä miljoonia, Laurila sanoo.

Pekka Laurila
Pekka LaurilaICEYE

Iceye ei ole ainut avaruuden kartoittaja. Esimerkiksi yhdysvaltalaisyhtiö Planet on kerännyt muutamassa vuodessa sijoittajilta reilusti yli 100 miljoonaa euroa ja lähettänyt avaruuteen jo yli 150 satelliittia.

Suomalaisilla on tähän Googlen osin omistamaan yhtiöön nähden kilpailuetu: Planetin satelliitit ottavat perinteisiä valokuvia – tutka näkee yölläkin sekä pilvien läpi.

Perinteisiin tutkasatelliitteihin nähden Iceyen satelliitti on pienempi ja edullisempi – ja siksi niitä voi lähettää taivaalle enemmän.

– Olemme ensimmäinen, joka saa avaruuteen tutkakuvia ottavan satelliitin tähän kokoluokkaan. Se antaa teknologisen etulyöntiaseman, Laurila sanoo.

– Jo kolmella voimme tarjota uniikkeja palveluita, mutta todellinen maailmanvalloitus alkaa, kun pystymme laukaisemaan kymmeniä satelliitteja. Silloin olemme maailman nopein tutkakuvien toimittaja missä tahansa maapallolla.

Iceyen palveluksessa on tällä hetkellä noin 30 työntekijää.

Lue myös: "Tavoitteena yli sadan miljoonan myynti" – avaruusteknologia tuo Suomeen isoa bisnestä

24.8. Rahoituksen määrää korjattu. Aiemmin virheellisesti 13 miljoonaa euroa, vaikka kyse oli dollareista.