Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Ay-liikkeen ja SDP:n pitkäaikainen taustavaikuttaja oli ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Metallityöväen liitto
Metallityöväenliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh kuvattuna Hakaniementorilla 22. helmikuuta 2006.
Metallityöväenliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh kuvattuna Hakaniementorilla 22. helmikuuta 2006.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh menehtyi viime perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena. Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Per-Erik Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista, jonka aikana ay-liikkeessä vallasta taistelivat sosialidemokraatit ja kommunistit. Valtataistelussa oli myös kyse Neuvostoliiton vaikutusyrityksistä Suomessa.

Per-Erik Lundh ajoi metallimiesten etuja myös SDP:n puoluetoimikunnassa ja keskusjärjestö SAK:ssa.

Lundh oli myös ensimmäisten joukossa liittämässä Suomea Euroopan talousalueeseen.

Vuodet 1983-2000 Metallia johtanut Lundh aloitti työuransa 16-vuotiaana sorvarina ja sai samalla jo ensituntuman ay-liikkeen toimintaan ammattiosastonsa jäsenmaksujen kerääjänä.

Sittemmin Lundh toimi ay-liikkeen palveluksessa toimitsijana niin Teräsliitossa kuin Metalliliitossakin sekä SAK:n sihteerinä 1977-1983.

Lundh oli ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.