Hyppää sisältöön

Miksi Akateeminen kirjakauppa romahti? Entinen johtaja syyttää Stockmannia

Akateeminen kirjakauppa oli vielä parikymmentä vuotta sitten instituutio, jonka valtavaa kirjavalikoimaa tultiin ihmettelemään ympäri maailmaa.

Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg Kuva: Juha Kivioja / Yle

Stig-Björn Nybergin valkoharjaksinen hahmo on tuttu näky Akateemisessa kirjakaupassa. Nyberg vierailee entisessä valtakunnassaan viikoittain. Vähän väliä joku pysäyttää hänet vaihtaakseen muutaman sanan.

– Yllättävän paljon vanhoja työkavereita on vielä hommissa, hän ihmettelee.

Nyberg jäi eläkkeelle Akateemisen johtajan pestistä vuonna 2010. Paljon on tapahtunut sen jälkeen. Eikä pelkästään hyviä asioita. Osa muutoksista näkyy kirjakaupan hyllyillä.

– Kirjoja on paljon vähemmän esillä. Samaa kirjaa on viisi–kuusi kappaletta rinnakkain. Ennen oli yksi kutakin opusta. Ja hyllyt olivat täynnä.

Vielä 1990-luvun alussa Akateeminen kirjakauppa oli Pohjoismaiden suurin. Nyberg muistelee, että parhaimmillaan Akateemisesta löytyi 140 000 eri nimikettä. Nyt määrä on noin 20 000. Muutos on radikaali.

– Akateemiseen tultiin katselemaan kirjoja ja tekemään löytöjä. Nyt tarjolla ovat samat kirjat kuin missä tahansa muussa kirjakaupassa.

Ensimmäinen naula arkkuun

Tänään Akateemisen kirjavalikoima täydentyy yhdellä, kun Stig-Björn Nybergin Kirjatalossa-muistelmateos ilmestyy.

Nimi viittaa Alvar Aallon suunnittelemaan Akateemisen kirjakaupan päämyymälään Helsingin ydinkeskustassa. Nuori Nyberg asteli juuri valmistuneeseen taloon vuonna 1970.

– Olin töissä satamassa, mutta kaipasin muutosta. Sattuman oikusta päädyin kysymään työtä kirjakaupasta.

Siitä alkoi Nybergin 40-vuotinen ura Akateemisessa. Muutama vuosi meni opettajan ja kustantajan hommissa, mutta elämäntyönsä hän teki Kirjatalossa.

Nybergin urakehitys on kuin muisto vanhoilta ajoilta. Hän aloitti alimmalta tasolta ja eteni vaihe vaiheelta kohti johtajan isoa kulmahuonetta Kirjatalon kolmannessa kerroksessa.

Kun hän sitten vuonna 1997 aloitti Akateemisen johtajana, hän tunsi talon läpikotaisin.

– Se on hyvin tärkeää. Kirjakaupan johtajan pitää tuntea kirja-ala.

Nyberg siirtyi Akateemisen johtoon murrosvaiheessa. Stockmann oli juuri myynyt kuusi maakuntien Akateemista pahimmalle kilpailijalleen Suomalaiselle kirjakaupalle. Samalla se integroi jäljelle jääneet kirjakaupat tiiviimmin osaksi tavarataloa.

– Mietin jonkun aikaa, otanko pestin vastaan. Olihan kyse tynkä-Akateemisesta. Ajattelin kuitenkin niin, että jos minä en ala johtaa Akateemista, sen tekee joku tavaratalosta.

Integraatiota Nyberg kutsuu kuitenkin ensimmäiseksi naulaksi Akateemisen arkkuun. Alamäki oli alkanut.

Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg Kuva: Juha Kivioja / Yle

Hybristä seuraa nemesis

Integraation tavoitteena oli purkaa päällekkäisyyksiä ja saada säästöjä. Nybergin mukaan näin ei kuitenkaan käynyt.

– Uudistuksesta ei hyötynyt kukaan.

Miksi se sitten toteutettiin? Akateeminen oli ollut Stockmannin omistuksessa vuodesta 1930 ja yhteispeli oli sujunut hyvin, kun kirjakauppa sai toimia itsenäisesti. 1990-luvun lopussakin Akateeminen teki hyvää tulosta, parempaa kuin Stockmann.

– En keksi muuta selitystä kuin vallanhimon. Stockmannin johto eli hybriksessä ja kuvitteli osaavansa kaiken. Historiaa tuntevat tietävät, että hybristä seuraa nemesis, tuho.

Todelliset vaikeudet alkoivat sen jälkeen, kun Stig-Björn Nyberg vuonna 2010 jäi eläkkeelle.

Nybergin mukaan menestyvän kirjakaupan elinehto on osto- ja myyntiosastojen saumaton yhteistyö. Myyjät tietävät, mitä kansa haluaa lukea. Tieto välitetään ostoon, jotka hankkivat oikeita kirjoja. Nybergin seuraajan aikana tuo yhteys katkesi.

Pian Akateeminen oli vailla omaa johtajaa. Kirjakauppa yritettiin pyörittää tavaratalon johtokerroksesta.

– Perusasiat olivat hukassa. Joulukuussa kirjakauppa myy 60 prosenttia kaikesta kaunokirjallisuudesta. Joulukauppaan ei kuitenkaan palkattu lisätyövoimaa. Ihmiset eivät viitsineet jonottaa, vaan siirtyivät kilpailijalle.

Toivottavasti nykyinen johtaja saa työrauhan

Kaaosvaihetta kesti pari vuotta. Kesällä 2015 kerrottiin lopulta uutinen, jota oltiin osattu odottaa: Stockmann luopuu Akateemisesta kirjakaupasta.

Ostaja löytyi Ruotsista. Perinteikäs kirjankustantamo Bonnier otti Akateemisen siipiensä suojaan ja moni oli toiveikas. Ehkä Akateemisen kurssi kääntyy ja alkaa paluu kohti Pohjolan suurinta ja kauneinta kirjakauppaa?

Kaupan yhteydessä julkistettiin Akateemisen talousluvut. Stig-Björn Nyberg järkyttyi. 

– Myynti oli tippunut valtavasti siitä kun jäin eläkkeelle. Useilla miljoonilla euroilla muutamassa vuodessa.

Silti myös Nyberg otti Bonnier-uutisen iloisena vastaan. Nyt pari vuotta myöhemmin epäilys on hiipinyt mieleen.

– Bonnier ei ole selvittänyt syitä Akateemisen alamäkeen. Siksi he eivät ole niitä pystyneet korjaamaankaan.

– Tällä hetkellä Akateemista johtaa pätevä ihminen. Toivon hartaasti, että hän saa työrauhan. Ulkomaisten kirjojen määrää on jo lisätty. Ja se on hyvä alku.

Stockmannin viestinnästä kerrotaan, ettei yhtiö kommentoi uutista.

Juttua korjattu 7.54: Nyberg jäi eläkkeelle vuonna 2010.

Lisätty klo 11.05: Stockmann ei kommentoi uutista.

.
.