Turun uusia kiinniotettuja epäillään lievemmistä terrorismirikoksista

Poliisin luodista reiteen haavoittunut pääepäilty siirrettiin Hämeenlinnan vankisairaalaan.

Turku
Hämeenlinnan vankilan Vankisairaalan portti Hämeenlinnassa.
Turun joukkopuukotuksen pääepäilty Abderrahman Mechkah siirrettiin keskiviikkona 23. elokuuta Hämeenlinnan vankisairaalaan.Mikko Stig / Lehtikuva

Poliisi teki keskiviikkona Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen. Poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on heidän osaltaan ylittynyt.

Nimike on paljon lievempi kuin tiistaina vangituilla. Terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

Tutkinnanjohtaja Crista Granrothin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti. Poliisi selvittää muun muassa miesten olinpaikkaa puukotusten aikaan. Granroth ei kerro, mistä miehet otettiin kiinni tai miten poliisi pääsi miesten jäljille.

Granroth ei myöskään ota kantaa siihen, mikä miesten suhde on muihin puukotuksista epäiltyihin. Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta, koska Suomen viranomaisille he ovat ilmoittaneet olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

Pääepäilty ja yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäilty ja toinen tiistaina todennäköisin syin epäiltynä vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskelivat samalla suomen kielen kesäkurssilla. Heidät vangittiin kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

Turun kristillisellä opistolla järjestetty kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoliväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alun jälkeen. Miehet myös kävivät STT:n tietojen mukaan ramadanin aikaan samassa moskeijassa Turussa, mutteivät enää juhannuksen tienoilla päättyneen ramadanin jälkeen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tiistaina myös kaksi muuta miestä samoilla nimikkeillä, mutta lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Viides alun perin osallisuudesta epäilty mies on vapautettu eikä häntä enää epäillä rikoksista. Yksi mies on lisäksi etsintäkuulutettu. Poliisi ei kerro, onko kyseessä jompikumpi keskiviikkona kiinniotetuista.

Pääepäilty tunnusti tiistaina puukotukset, muttei terroristista tarkoitusta.

Kaksi uhria yhä sairaalassa, toinen pääsi hengityskoneesta

Pääepäillyn asianajaja Kaarle Gummerus kertoo STT:lle, että kuulustelut kestivät keskiviikkona muutaman tunnin. Gummerukselle on määrätty ilmaisukielto esitutkinnassa esiin tulevista asioista. Pääepäilty siirrettiin keskiviikkona Hämeenlinnan vankisairaalaan, mutta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidetaan yhä kahta puukotuksen uhria. Sairaanhoitopiirin mukaan uhrien tila on vakaa.

Toinen tehohoidossa olevista haavoittuneista irrotettiin keskiviikkona hengityskoneesta. Sairaalajohtaja Petri Virolaisen mukaan myös toinen haavoittunut voidaan irrottaa koneesta piakkoin.

–  Koneessa pitämisen ajatus on siinä, että henkitorvessa olevan vamman pitää päästä parantumaan ompelun jäljiltä.

Korjattu 24.8.2017 klo 6.40. Tyksin sairaalajohtajan sukunimi on Virolainen, ei Savolainen, kuten jutussa aiemmin luki.