Useissa parisuhteissa kärsitään yksinäisyydestä – "Moni suomalainen on kosketuspulassa"

Sexfullness auttaa pareja ymmärtämään toisiaan parisuhteessa.

parisuhde
Ylen aamu-tv: Sexfullness - lisää läheisyyttä suhteeseen
Ylen aamu-tv: Sexfullness - lisää läheisyyttä suhteeseen

Moni on harjoittanut tietoisempaa läsnäoloa mindfullnesin avulla. Mutta millä saisi hehkun pysymään ja innostuksen kestämään parisuhteessa? Tähän antavat vastauksia pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa ja asiantuntijalääkäri Riikka Riihonen kirjassaan "Sexfullness - yhdessä jaettu nautinto".

– Sexfullnes on sukua mindfullnesille. Se on intiimiä läsnäoloa intiiminä hetkenä. Ajatus saattaa karata, mutta sexfullnesin avulla ajatus saada palautettua takaisin käsillä olevaan hetkeen, kertoi pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa aamu-tv:n haastattelussa.

– Läsnäolon lisäksi se sisältää menneisyyttä ja parisuhteen historiaa sekä myös tulevaisuuden ajattelua siitä parisuhteesta. Se on tiivistettynä ilmapiiri pariskunnan välillä, joka pitää parisuhdetta yllä, lisää asiantuntijalääkäri Riikka Riihonen.

Parisuhteesta huolimatta moni suomalainen kokee Riihosen mukaan yksinäisyyttä.

– Moni suomalainen on kosketuspulassa. Koskettaminen on äärimmäisen tärkeää jokaisen ihmisen terveydelle ja se nähdään vauvasta vaariin, ettei pelkästään parisuhteessa. Mutta useimmat aikuiset eivät saa kivaa kosketusta samalla tavalla kuin omassa parisuhteessa ja seksuaalisuus liittyy siihen aivan olennaisella tavalla. Tämän tiedostaminen voisi tuoda terveyttä lisää.

Myös miehet kärsivät Riihosen mukaan kosketuspulasta.

– Kyllä tämä koskettaa myös miehiä, että tämä ei ole pelkästään naisten juttu. Miehet yhtä lailla kaipaa hellyyttä ja läheisyyttä. Sen sanoittaminen voi olla vain erilaista kuin naisilla.