Keskustan Kärnä: Lisää rahaa syrjäseutujen poliisille

Kansanedustajaa huolestuttaa, kuinka pienillä poliisivoimilla huolehditaan esimerkiksi Lapin tunturikeskusten tuhansien turistien turvallisuudesta.

haja-asutusalueet
Lapin poliisin vanhempi konstaapeli Janne Vaarala selin kameraan poliisiauton edessä.
Arkistokuva.Antti Mikkola / Yle

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii lisää rahaa harvaan asuttujen ja syrjäisten seutujen poliisien ja rajavartijoiden palkkaamiseen.

Kärnä kertoo olevansa huolissaan siitä, kuinka hyvin ja nopeasti poliisi on valmistautunut vakaviin rikoksiin kuten terrorismiin alueilla, jotka ovat kaukana isoista kaupungeista.

– Mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi jossain Lapin suuressa tunturikeskuksessa tapahtuisi terroriteko? Turussa poliisi taltutti hyökkääjän muutamassa minuutissa, mutta Lapissa poliisin vasteajat mitataan usein tunneissa. Lievemmissäkin väkivaltatapauksissa on kohtuutonta odotella poliisin saapumista tunteja, mutta terroriteoissa odotusaika maksetaan suoraan ihmishengillä. Tunturikeskuksissa on sesonkiaikoina tuhansia ihmisiä pienelle alueella pakkautuneena, mutta turvallisuuspalvelut ovat varsin ohuet, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustaja haluaa, että poliisille ja rajavartiolaitokselle osoitettuja lisämäärärahoja kohdennetaan suoraan myös erityisen harvaan asuttujen ja syrjäisten seutujen sisäisen turvallisuuden lisäämiseen.

– Poliisin on huolehdittava, että se on läsnä jokaisessa Lapin kunnassa ja että nykyisellään kohtuuttomia vasteaikoja saadaan painettua alaspäin. Viranomaisten tulee myös harjoitella tällaisia tilanteita varten ja pyrkiä kehittämään moniviranomaisyhteistyötä.

Kärnä muistuttaa, että harvaan asuttujen ja syrjäisten seutujen turvallisuus on ihmisten perustuslaillinen oikeus, ei mielipidekysymys.

Kärnä on poliisiasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja.