1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venetsialaiset

Kesän viimeisenä viikonloppuna paukkuu ja räiskyy eri puolella Suomea – Katso tästä neuvot suvi-illan ilotulitukseen

Yhä useampi juhlistaa venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä ampumalla raketteja. Kokosimme ohjeet kesän viimeisen viikonlopun juhlintaan.

Venetsialaiset
Ilotulitus tummaa taivasta vasten.
Seppo Sarkkinen / Yle

Länsirannikolla tuttu venetsialaisperinne yleistyy sisämaassa. Rakettien ampuminen on sallittua ilman erillistä lupaa vain uutenavuotena, mutta monissa maakunnissa pelastuslaitos on antanut luvan ilotulituksiin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tiedot oman maakunnan lupakäytännöstä ja kellonajoista löytyvät Pelastustoimen Facebook-sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä pelastuslaitokselle alkoi tulla viime vuosina niin paljon lupahakemuksia venetsialaisten ilotulituksiin, että viranomaiset päättivät ryhtyä antamaan yleisen luvan rakettien ampumiseen taajaman ulkopuolella viimeisenä kesäiltana.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen antaa vinkkejä kesäiseen ilotulitukseen.

1. Huomioi olosuhteet

Uutenavuotena raketit pystyy usein asettaman ampumisvalmiiksi lumihankeen. Oksanen kehottaa miettimään hyvissä ajoin etukäteen, miltä alustalta raketit saa parhaiten ammuttua kesällä.

Kuten aina, ilotulitteet on syytä laukaista poispäin rakennuksista.

– Räjähteet ja raketit kannattaa suunnata esimerkiksi järvelle päin, Oksanen toteaa.

Jos metsä- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa, ei raketteja saa ampua.

2. Kerro naapureille

Yllättävä pauke saattaa yllättää lähialueen asukkaat, varsinkin jos seudulla ei ole ollut tapana viettää venetsialaisia.

Riskienhallintapäällikkö Marjo Oksasen mukaan naapureille kannattaa ilmoittaa, jotta naapurisopu säilyy ja jotta etenkin lemmikkien omistajat tai pienten lasten vanhemmat voivat varautua paukkeeseen.

– On ihan tyylikästä ilmoittaa naapureille, vaikka sitä ei missään erikseen sanota, että näin pitää tehdä.

3. Älä ammu vanhoja raketteja

Vuodenvaihteen juhlinnasta on saattanut jäädä varaston kätköihin ilotulitteita. Niitä voi hyvin käyttää, jos päiväykset ovat voimassa.

– Jos ne ovat viime uudelta vuodelta, niin varmaankin ne ovat ihan turvallisia käyttää. Jos ne on säilytetty kuivissa sisätiloissa, eivät ne näin lyhyessä ajassa vielä ole menneet miksikään, Oksanen arvioi.

Kostuneet räjähteet on syytä jättää käyttämättä ja viedä rakettien myyntipisteeseen viimeistään uutenavuotena.

– Siinä tulee tällaisia ongelmia, että joko ilotulite ei syty ollenkaan tai palaa epätäydellisesti. Ne voivat olla arvaamattomia.

4. Älä kännää ja muista suojalasit

Riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen muistuttaa, että ilotulitteita pitää käyttää vain selvin päin. Suojavarusteet kannattaa hankkia myös muille kuin ohjelmanumeron toteuttajalle.

– Sekä ilotulitteiden ampujilla ja mielellään katsojilla pitää olla suojalasit silmillä. Siinä ehkä ne tärkeimmät vinkit tälle viikonlopulle, hän summaa.

Lisää ohjeita ilotulituksiin on Tukesin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi