1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkamuistot

Turistit kantavat laukuissaan Suomi-kuvaa maailmalle – Jääkaappimagneetti on perinteinen hittituote

Elokuun lopulla kesän kuumin turistisesonki kääntyy kohti hiljaisempaa syksyä. Millaisia matkamuistoja Suomesta viedään maailmalle?

Kuva: Katriina Laine / Yle

Kesän ajaksi Helsingin Kauppatori on täyttynyt turisteista ja matkamuistoja myyvistä kojuista. Erityisesti aasialaisten matkailu Suomessa on lisääntynyt viime vuosina. Vuonna 2016 pohjoisen taivaan alla vieraili yhteensä jo lähes 7,7 miljoonaa turistia.

Mitä Suomesta halutaan viedä kotimaahan muistoksi vierailusta? Suomalaista Iittalaa, Muumi-hahmoja, Marimekkoa?

Vaikka suomalaiset brändit tunnistetaan maailmalla, eniten turistit ostavat Suomesta perinteisiä matkamuistoja. Kun myyjiltä kysyy suosituinta tuotetta, vastaus tulee välittömästi: jääkaappimagneetit.

– Ostin jääkaappimagneetin ja muita tavaroita, jotka todistavat, että olen ollut täällä, ukrainalainen Alexander sanoo.

– Äitini ostaa aina jääkaappimagneetin, saksalainen Laura Neumann kertoo.

Jääkaappimagneetti on perinteinen hittituote. Kuva: Katriina Laine/ Yle

Matkamuistoiksi halutaan jotain pientä ja yksinkertaista, joka kertoo "olen käynyt täällä". Turistikrääsä kulkee helposti mukana eikä paina paljoa matkakassissa tai -kassassa.

Suomen luonto kiinnostaa turisteja myös kuvissa

Kauppatorin kojut notkuvat lippiksistä, kuksista ja kaikenlaisesta pienestä tilpehööristä. Perinteisesti kuvituksena toisella puolella lukee Suomi ja vastapuolella asioita, joista Suomi maailmalla tunnetaan.

– Joulupukki, hirvi, poro ja Helsingissä esimerkiksi Tuomiokirkko ovat perinteisiä kuva-aiheita, luettelee matkamuistojen tukkuliikkeen Oy Jovial Ab:n toimitusjohtaja Antti Forsström.

Kysellessä torilla liikkuvilta turisteilta, millaisia matkamuistoja he Suomesta ostavat, voi todeta Suomen brändityöryhmän ainakin tavallaan onnistuneen tehtävässään.

Ajatus suomalaisen luonnon ainutkertaisuudesta tuntuu iskostuneen ulkomaalaisten mieliin. Erityisesti puusta valmistetut matkamuistot ovat erittäin haluttuja. 

Aasialaisten matkailu Suomessa on viime vuosina ollut kasvussa. Kuva: Katriina Laine/ Yle

Yhdysvalloista Suomeen saapuneet Linda Li ja Xi Zhang ihastelevat suomalaisia käsitöitä. Erityisesti veistetyt porot ja voiveitset kiinnostavat heitä.

– Haluamme ostaa jotain puusta tehtyä. Tänä aamuna ostimme Turusta muutamia matkamuistoja. Haluamme ostaa jotain paikallista, Suomessa tehtyä.

Sydneystä Suomeen saapuneet Tracey ja Petri kertovat etsivänsä nimenomaan Suomessa tehtyjä käsitöitä mieluummin kuin halpatyöllä valmistettua rihkamaa.

– Minulle on tärkeää, että matkamuisto on jotain käsintehtyä, koska se eroaa muovisista matkamuistoista, Tracey sanoo.

Suomi-brändit vetävät turisteja myymälöihin

Kun siirrytään Kauppatorin kojuilta kivijalkakauppoihin ja tavarataloihin myös Suomi-brändit nostavat päätään.

Puusta tehdyt kuksat ovat turistien suosiossa. Kuva: Katriina Laine/ Yle

Helsingin Stockmannin tavaratalon myymäläpäällikön Hanna Hellinin mukaan Muumi-tuotteet ovat erityisen haluttuja kaukoidästä saapuvien matkalaisten keskuudessa.

– Meillä on kesän ajan ensimmäisessä kerroksessa pop up -kauppa Muumi-tuotteille ihan siitä syystä, että niitä varta vasten kysytään.

Lisäksi Iittalan ja Marimekon tuotteiden suosio on viime vuosina Hellinin mukaan ollut kasvussa.

Vaikka suomalainen keramiikka, kuten Iittala ja Arabia, tunnetaan myös turistien keskuudessa, sitä hankitaan harvemmin tuliaisiksi.

– Rakastan lasia ja keramiikkaa, mutta niiden vieminen kotiin on todella hankalaa, australialainen Tracey sanoo.

Saksalainen Linda Neumann täydentää shottilasikokoelmaansa ostamalla Suomesta uuden. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Pienet tavarat sen sijaan kulkevat helposti matkalaukussa. Samalla ne ovat osoitus ja muisto siitä paikasta, mistä ne on ostettu.

– Ostan jokaisesta käymästäni maasta shottilasin. Niitä saa kaikkialta ja sellainen on helppo viedä kotiin, kertoo 25 shottilasin kokoelman kerännyt Neumann.

– Ja onhan se nyt siistiä, kun on niin paljon erilaisia shottilaseja.