1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maa- ja metsätalousministeriö

Uuden Ruokaviraston päätoimipaikaksi tulee Seinäjoki

Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitosta yhdistetään Ruokavirastoksi. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä esittää päätoimipaikaksi Seinäjokea.

Maaseutuvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto ja osa Maanmittauslaitosta yhdistetään Ruokavirastoksi. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä esittää, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta, Maaseutuvirastosta ja osasta Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta syntyvän uuden viraston päätoimipaikaksi tulee Seinäjoki.

Leppä perustelee esitystä Seinäjoen ja koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan elintarvikeosaamisella.

– Kyseessä on vahva maatalouden ja elintarviketalouden alue. On luontevaa, että uuden viraston pääpaikka on Seinäjoella. Aikanaan tehtiin alueellistamispäätös Mavin osalta, eli tämä oli pohjalla, ja päätös on jatkumoa sille, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

Virastojen yhdistymishankkeen ohjausryhmä hyväksyi tänään torstaina virastolle laaditun alueellistamissuunnitelman. Suunnitelmaa käsitellään vielä 19. syyskuuta alueellistamisen koordinaatioryhmän kokouksessa.

Ruokaviraston toiminta alkaa 1.1.2019

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää alueellistamisen koordinaatioryhmää puoltamaan nyt tehtyä esitystä viraston päätoimipaikaksi. Ministeri Leppä uskoo, että esitys pysyy ennallaan.

Ministeriön tavoite on, että nykyinen ympäri Suomen alueellistettu toimipaikkaverkosto voidaan säilyttää ja nykyisten virastojen henkilöstö voi jatkaa nykyisillä työssäkäyntialueillaan niin halutessaan.

– Tässä ei tapahdu lainkaan eikä merkittäviä henkilöstösiirroksia yhtään mihinkään eli nykyisellään jatketaan, vakuuttaa Leppä.

Yhdistettävissä virastoissa työskentelee noin 1 000 henkeä 20 paikkakunnalla. Suurimmat toimipaikat ovat Helsinki, Kuopio, Lapinjärvi, Loimaa, Oulu ja Seinäjoki. Lisäksi teurastamopaikkakunnilla eri puolilla Suomea toimii noin 100 työntekijää lihantarkastustehtävissä.

Uuden ruokaviraston tulevan pääjohtajan työhuone tulee olemaan kuitenkin Seinäjoella.

– Se on pääjohtajan paikka.

Uuden viraston nimeksi esitetään Ruokavirastoa. Lopullisesti nimen vahvistaa eduskunta hyväksyessään lain.

Viraston toiminta käynnistyy vuoden 2019 alussa.

Hallituksen esitys laiksi uudesta virastosta on tarkoitus antaa viimeistään helmikuussa 2018.

Lisätty maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kommentit klo 12:52.