Palta ennustaa: Suomi kohtaa taantuman jo muutaman vuoden päästä – "Talvi on tulossa"

Palta arvioi, että seuraava taantuma iskee tavallista heikompaan tilanteeseen.

talous
Turvaliivejä ja kypäröitä rakennustyömaan toimiston naulakossa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Palvelualojen työnantajat Palta varoittaa (siirryt toiseen palveluun), että talouden kasvukausi jää Suomessa lyhyeksi.

Paltan mukaan Suomi pääsi mukaan kansainväliseen kasvuun liian myöhään, sillä kansainväliset noususuhdanteet kestävät tyypillisesti 2-10 vuotta, ja nykyinen kasvu on jatkunut jo kahdeksan vuotta.

Paltan mukaan Suomi pääsi kunnolla mukaan kansainväliseen nousuhdanteeseen vasta kuluvan vuoden alussa. Paltan mukaan Suomi kohtaa jonkinlaisen taantuman jo muutaman vuoden päästä.

– Talouden suhdanteet ovat kuin vuodenajat. Ne seuraavat vääjäämättä toisiaan. Suomen taloudessa eletään nyt kevään huumaa, mutta kansainvälinen talous on ehtinyt jo loppukesän puolelle. Suomen kasvukausi jää väkisinkin lyhyeksi. Suomessa nautitaan nyt kasvusta, mutta samaan aikaan pitäisi valmistautua tulevaan. Talvi on tulossa, toteaa Paltan pääekonomisti Matti Paavonen tiedotteessa.

Palta myös arvioi, että Suomi ei onnistu kuittaamaan kilpailukykyvelkaansa tämän nousukauden aikana. Tämän vuoksi tulevaan taantumaan mennään heikommassa tilanteessa.

Palta arvioi, että Suomen talous kasvaa tällä hetkellä noin kolmen prosentin vauhdilla. Palveluiden osalta kasvua on kaikilla toimialoilla.