Miekojärvestä poistetaan uiton aikaisia rakenteita – riskipaikkoja löytyy läheltä pintaa

Järven pohjasta etsitään ja poistetaan sinne vuosina 1951 ja 1952 laitettuja lauttauspollareita.

järvet
Miehet veneessä.
Viimeisin tänä kesänä löydetyistä riippapollareista. Niitä on löydetty tämän kesän aikana viisi kappaletta.Jouko Sirkkala

Veneen ja lautan perässä kulkee 150 metriä pitkä trooli, jota vedetään hitaasti pitkin Ylitorniolla ja Pellossa sijaitsevaa Miekojärveä. Sirkan osakaskunta yrittää paikantaa troolin ja viistokaikuluotaimen avulla, miten paljon Miekojärvessä on uiton aikaisia rakenteita.

Järven pohjasta etsinnöissä haetaan sinne vuosina 1951 ja 1952 laitettuja lauttauspollareita. Viistokaikuluotaimella tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että osa niistä on edelleen vaaraksi järvellä liikkujille.

Vaarallisia rakenteita on jo löytynyt

Tähän mennessä järven pohjasta on löytynyt viisi lauttauspollaria, mutta Miekojärven suurella selällä riittää tutkittavaa päivien ajaksi. Sen tietävät Sirkan osakaskunnan aktiiviset jäsenet, jotka ovat ottaneet urakan hoitaakseen.

– Saamme Lapin ELY-keskukselta pienen korvauksen siitä, että tutkimme järven pohjan ja merkitsemme lauttauspollareiden paikat GPS:llä. Vaaralliset rakenteet poistetaan sitten myöhemmin, sanoo Sirkan osakaskunnan esimies Ilkka Koskela.

Sukeltaja järvessä.
Sukeltaja on polvillaan katkaistun pollarin nokassa, tällä alueella järven syvyys on noin kahdeksan metriä.Jouko Sirkkala

Osa lauttauspollareista on vain runsaan puolen metrin syvyydessä veden pinnan alla.

Uiton aikaiset rakenteet hankaloittavat kalastusta ja aiheuttavat vaaratilanteita veneilijöille. Miekojärveltä on tiedossa tapauksia, joissa veneen potkuri on vahingoittunut pohjasta törröttävien rakenteiden takia.

– Nykyinen venereitti kulkee suurin piirtein samaa reittiä kuin vanha uittoreitti järvellä, kertoo Koskela.

Riippapollari vedessä.
Veneilyä vaarantavat pollarit merkataan varoitusviitalla siihen asti, että rakenteet poistetaan.Jouko Sirkkala

Osa katkaistiin jään päältä lyhyemmiksi

Miekojärveen on laitettu aikoinaan 32 riippupollaria, jotka on kiinnitetty järven pohjaan viiden sadan metrin välein. Alle puolenkymmentä on tiettävästi poistettu vuosia sitten, mutta kenelläkään ei ole oikein tarkkaa kuvaa siitä, montako niistä on vielä jäljellä ja moniko on kaatunut pitkin pituuttaan järven pohjaan.

– Pollarit on yritetty poistaa 1970-luvulla siten, että osa niistä nostettiin jään päältä mahdollisimman ylös ja leikattiin poikki, kun taas osa kaadettiin painottamalla ne pohjaan, sanoo Koskela.

Hänen mukaansa riippapollareihin liittyvät puomihongat on painotettu järven pohjaan isoilla kivillä siten, että honkien päät ovat olleet noin metrin verran vedenpinnan yläpuolella.

– Pollareita on käytetty siten, että hinaaja on kiinnitetty niihin ja se on vetänyt tukkilaverin perässään vinssillä. Ne osoittautuivat kuitenkin liian heikoiksi ajan saatossa eikä niitä juuri käytetty suunniteltuun tarkoitukseen, Koskela kuvailee.