Rovaniemelle haetaan viimein kokoaikaista saamen opettajaa

Opetustyön lisäksi työhön kuuluu saamen kielten kielikylvyn kehittäminen sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa. 

Sápmi
nuorgam
Rovaniemen saamelaisyhdistys MII ry:n puheenjohtaja Piia Nuorgam iloitsee saamenopetuksen edistymisestä Rovaniemellä.Piia Nuorgam

Rovaniemen kaupunki hakee kokoaikaista pohjoissaamen kielen opettajaa ajalle 2.10.17–2.6.2018.

Saamelaiskäräjien, Rovaniemen kaupungin ja Rovaniemen saamelaisyhdistys MII ry:n vanhempien edustajat neuvottelivat vastikään saamen kielen opetuksesta. Kaupunki päätti neuvottelujen jälkeen viimein palkata kokoaikaisen saamen kielen opettajan Rovaniemelle.

Vanhemmat ovat tyytyväisiä kaupungin päätökseen.

– Juhlimme tätä päätöstä pullakahveilla. Syntyi viimein hyvä päätös, jossa suurin opetuksesta on saameksi, iloitsee Rovaniemen saamelaisyhdistys MII ry:n puheenjohtaja Piia Nuorgam.

Viime talvena saamen opetusta järjestettiin ainoastaan etäopetuksen kautta. Pienimmille koululaisille, 1–2-luokkalaisille ei järjestetty saamen kielen opetusta ollenkaan.

– Iloitsemme siitä, että opetus alkaa viimein, koska viime vuosina saamenkielisen opetuksen järjestyminen on ollut epävarmaa. Tänä vuonna saamenkieliseen opetukseen on ilmoitettu noin 40 lasta, kertoo Nuorgam.

Opetuksen lisäksi myös kehittämistä

Saamen kielen opettajan työhön kuuluu opetusta 2–3 koulussa yhteensä 6–8 viikkotuntia. Opetustyön lisäksi työhön kuuluu saamen kielten kielikylvyn kehittäminen sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa.

– Nyt vain odotamme, että opettajan paikkaan tulee hakemuksia, sanoo Piia Nuorgam.

Tällä hetkellä ei ole vielä selvillä, missä opetuspaikka tulee olemaan.

– Se selvinnee sitten kun opettaja valitaan virkaan ja tai aloittaa toimessaan. Luultavasti hän opettaa eri kouluissa, koska kouluja on paljon ja oppilaita on tulossa yli kymmenestä koulusta. Uskon, että opetus järjestetään niin, että se järjestetään tietyssä koulussa, johon oppilaat kuljetetaan, päättelee Nuorgam.

Saamen kielen opettajaksi voi hakea Rovaniemen kaupungin sähköisen työnhakupalvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta.