Itsepuolustuskurssit täyttyvät naisista Turussa – muualla Suomessa rauhallisempaa

Turun viikon takainen puukkoisku kohdistui pääosin naisiin. Kurssit ovat täyttyneet ennätysvauhtia Turussa.

itsepuolustus
Kuvassa itsepuolustuskouluttaja Erik Högland puolustautuu Raila Paavolan käsittelyssä.
Naisten määrä itsepuolustuskursseilla on kasvanut selvästi takavuosista. Itsepuolustuskouluttaja Erik Högland ja Raila Paavola näyttävät mallia.Anssi Leppänen / Yle

Turun viikon takainen puukkoisku on heijastunut osallistujaryntäyksenä itsepuolustuskursseille Turussa. Muualla Suomessa syksyn itsepuolustukurssit ovat täyttyneet huomattavasti rauhallisemmin.

– Avasin ilmottautumisen itsepuolustusseminaariin maanantaina, ja se on täyttynyt ennätysvauhtia. Muutamassa päivässä jo päälle 30 on ilmoittautunut. 90 prosenttia ilmoittautuneista on naisia, kertoo turvallisuusasiantuntija Antti Nurmi Defendo Turusta.

Samaa kertoo Jani Suvanto Espoon ja Turun Krav Maga -yhdistyksistä.

– Itsepuolustuksen peruskurssille on Turussa ilmoittautunut tuplamäärä normaaliin verrattuna, ja hyvin todennäköisesti Turun tapahtumat ovat vaikuttaneet siihen. Sen sijaan Espoossa ilmoittautumisia on tullut normaaliin tahtiin, Suvanto sanoo.

"Ei omalla takapihalla"

Itsepuolustuskurssit ovat täyttyneet normaalitahtiin myös Kotkassa, Tampereella ja Oulussa, osin myös Helsingissä.

– Suomessa ajatellaan edelleen siten, että se oli Turussa, ei meillä. Kun paha ei ole tapahtunut omalla takapihalla, niin se ei voi tapahtua itselle. Näin varmaan turkulaisetkin ajattelivat viime perjantaihin saakka, Suvanto sanoo.

Helsingissä toimivan Suomen Turvavalmennuksen yrittäjä ja pääkouluttaja Mikko Jantunen kertoo, etteivät Turun tapahtumat ole heilläkään suuremmin heijastuneet ilmoittautumisiin.

Jantusen mukaan tilanne oli aivan toinen pari vuotta sitten, kun Helsingissä tapahtuneet raiskaukset kuohuttivat mieliä. Uutisointien jälkeen itsepuolustuskurssit täyttyivät pääkaupungissa pikavauhtia.

Itsepuolustuskouluttaja Tapio Erholtz turva-alan yritys HMAC:stä Helsingistä sanoo, että tällä viikolla kyselyjen määrä on ollut poikkeuksellisen suuri itsepuolustuskursseille.

– Ei ole kuitenkaan ryntäystä kursseille. Miehet ja naiset ovat tiedustelleet niistä tasapuolisesti.

Kursseilta valmiuksia äkkitilanteisiin

Itsepuolustuskurssien järjestäjät eivät lupaa, että lyhyen alkeiskurssin jälkeen yllätyshyökkääjää vastaan puolustautuminen onnistuisi varmuudella. Sen sijaan kursseilla saadaan eväitä ja valmiuksia äkkitilanteisiin.

– Siellä opitaan pikemmin ennakointia ja käyttäytymistapaa. Kurssilla olleet eivät ainakaan ensimmäisenä lähde kuvaamaan tilannetta, vaan lähtevät karkuun, ryhtyvät auttamaan, tai soittavat apua, Antti Nurmi kertoo.

Nurmen mukaan itsepuolustuskurssien sukupuolijakauma on muuttunut jyrkästi reilun kymmenen vuoden takaisesta. Vielä silloin koulutukset täyttyivät miehistä, nyt naisista.

– Hyvä on, että ihmiset heräävät. Suomessa on eletty pumpulissa, Nurmi sanoo.