Edessä hurjat säästöt Lahden kouluissa, lukioissa ja päiväkodeissa: "Luokat ovat niin täynnä, että niistä loppuu happi"

Suunnitelmien mukaan lukiotarjonnasta leikataan yli sata kurssia. Päiväkotipaikkoja karsitaan ja peruskoulujen opettajien määrää vähennetään.

Peruskoulut ja lukiot
Oppilas kirjan ääressä.
Alkio-opiston opiskelijamäärä nousi selvästi viime vuodesta. Yle

Lahden kouluissa voidaan joutua ensi vuonna säästämään suurentamalla opetusryhmiä ja karsimalla tunteja. Lukiopuolelta etsitään säästöjä vähentämällä kursseja yli sadalla ensi vuoden syksystä alkaen.

– Arki kouluissa muuttuu. Meillä on todella isot leikkaustarpeet. Euromääräisesti suurin leikkaus tulee olemaan varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, sanoo Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist.

Pieniä päiväkoteja ja -hoitopaikkoja joudutaan kenties yhdistämään isompiin yksiköihin. Lakkautuslistalla on Joutjoen päiväkoti, joka on sivistysjohtajan mukaan huonokuntoinen.

– Ryhmäperhepäivähoitopaikkoja on tarkoitus lakkauttaa. Pieniä yksiköitä yhdistetään isompiin. Tarkoituksena on ottaa ensi vuoden alusta käyttöön palvelusetelijärjestelmä. Se varmaan lisää yksityisten päiväkotien kysyntää, sanoo Granqvist.

Kouluissa opettajien ja koulunkäyntiavustajien määrää joudutaan vähentämään. Opettajia vähennetään niin, ettei eläköityvien tilalle välttämättä pestata uusia.

Mahdollista on, että myös opetustunteja vähennetään.

– Katsotaan, että pienten oppilaiden ryhmät pysyisivät pieninä, mutta isommille tulee ryhmien suurenemista, sanoo Granqvist.

Myös koulunkäyntiavustajia olisi käytössä selvästi kuluvaa vuotta vähemmän.

Sivistystoimen säästöt iskevät kouluihin vuoden päästä syksyllä, mutta päivähoidossa säästötoimet alkavat näkyä jo talven aikana. Sivistystoimen säästövelvoite on yhteensä pari miljoonaa euroa.

"Kurssitarjonnassa Lahti alkaa olla pahnan pohjimmainen"

Lukiokursseja esitetään karsittavaksi 138 kurssilla ensi vuoden syksystä alkaen. Kursseja on nyt yhteensä noin 2 000, eli karsittavien osuus on noin 7 prosenttia.

– Ensisijaisesti karsinta kohdistuu soveltaviin kursseihin, siis koulujen omiin kursseihin, sanoo Lahden lukiojohtaja Heikki Turunen.

– Pakollisia kursseja saatetaan yhdistää. Se johtaa kuitenkin ryhmäkokojen kasvuun, kun oppilaat ahtautuvat entistä harvempiin kursseihin. Luokat ovat niin täynnä, että niistä loppuu happi, hän jatkaa.

Kursseja on jo karsittu viime vuosina noin kymmenellä prosentilla. Lukion kurssitarjonta alkaa olla Turusen mukaan Suomen heikointa: suurista kaupungeista vain Vantaalla on huonompi kurssitarjonta kuin Lahdessa.

– Kurssitarjonnassa Lahti alkaa olla pahnan pohjimmainen, sanoo Turunen.

Luokat alkavat olla täynnä. Se voi pahimmillaan johtaa siihen, että opinnot venyvät, kun kaikki eivät mahdu kursseilla, sanoo Turunen.

– Uhkana on opiskeluaikojen pidentyminen, kun kursseja ei ole tarpeeksi. Neljännen vuoden opiskelijoista ei saada valtion tukea, vaan kaupunki maksaa kaiken itse.

Sivistyslautakunta saa uuden talousarvioesityksen pohdintaansa ensi viikolla.