Border Pride juhlistaa rajatonta rakkautta – Meri-Lapin ensimmäinen kulkue ylittää valtakunnan rajan

Meri-Lapin Seta ry järjestää viikonloppuna toiminta-alueensa ensimmäisen Pride-tapahtuman. Valtakunnan rajan ylittävän Pride-kulkueen järjestäminen poiki oheensa kokonaisen teemaviikon.

Pride-paraatit
Alisa Vanhatalo ja Anni Ronkainen ottavat selfietä
Alisa Vanhatalo ottaa kuvaa itsestään ja Anni Ronkaisesta Aineen taidemuseoon teemaviikon ajaksi perustetussa kuvauspaikassa.Kati Siponmaa / Yle

Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevan Rajakartanon pihapiiriä on viikon verran värittäneet saloissa liehuneet sateenkaariliput.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura oli itse mukana lipunnostossa ja nainen aikoo marssia muun museoväen kanssa myös Pride-kulkueessa.

– Ilman muuta. Me ollaan tehty iso kyltti ja meidän henkilökunnalla on kaikilla mukana pölyhuiskat, joilla me voidaan huiskia pölyisiä ajatuksia ihmisten päistä pois, Pietilä-Juntura sanoo ja heiluttelee kirjavaa puuhkaa käsissään.

Sateenkaariliput saloissa
Kati Siponmaa / Yle

Pietilä-Juntura sanoo museoilla olevan valta vaieta asioista, mutta hän näkee tärkeäksi erilaisten ihmisryhmien huomioimisen.

– Meillä on museona mahdollisuus tehdä erilaisia ihmisiä ja identiteettejä näkyväksi, niin miksi emme tekisi, museonjohtaja kysyy.

Aineen taidemuseo onkin maakuntamuseon, kirjaston ja kulttuuritoimen kanssa tavallaan kaupungin edustajia Pride-tapahtumassa, sillä Tornion kaupunki ei esimerkiksi liputa tapahtuman vuoksi. Haaparannan kunta liputtaa viikonloppuna, jolloin varsinainen kulkue järjestetään.

Meri-Lapin Setasta kiitelläänkin Haaparannan kunnan lähtemistä yhteistyökumppaniksi Pride-tapahtumien järjestelyissä, sillä se toi mukanaan esimerkiksi nuorisotoimen järjestämät nuorten bileet. Myös Aineen taidemuseon panosta kiitellään, sillä museo on tarjonnut viikon varrella monenlaisia kaikille avoimia tapahtumia seminaareista kylttipajoihin.

On tosi kiva, että ollaan saatu Pride tänne rajalle, niin voidaan juhlia rajatonta rakkautta.

Nita Saarenpää

Ilon kulkueeseen voi kuka tahansa osallistua

Se, että pieni pohjoisen kaksoiskaupunki Tornio-Haaparanta sai ensimmäisen Pride-tapahtumansa, on otettu sateenkaaripiireissä ilolla vastaan.

– Se on kyllä hieno juttu, että me saadaan oikeesti näkyvyyttä täälläkin päin, toteaa kulkueeseen osallistuva torniolainen Alisa Vanhatalo.

– Meidän pitää vielä olla esillä, koska meihin ei vielä uskota niin paljon. Esimerkiksi, jos on biseksuaali niin kummaltakin puolelta tulee vähän semmosta, että sää et oo olemassa ja niin edelleen. Se on ihanaa, että me saadaan tämmöstä näkyvyyttä, Vanhatalo hehkuttaa.

Ville Oinas pohtii suunnitelmia
Media-assistentti Ville Oinas teki suunnitelman mukaista isoa kylttiä museon henkilökunnalle. Taustalla Meri-Lapin Setan nuorten ryhmän ohjaajat Heidi Pesonen ja Linda Körkkö.Kati Siponmaa / Yle

Torniolainen Nita Saarenpää aikoo osallistua paitsi kulkueeseen, myös lauantain päätapahtumaan, jossa on mukana esiintyjänä.

– On tosi kiva, että ollaan saatu Pride tänne Tornioon ja varsinki just tähän rajalle, niin voidaan juhlia vähän rajatonta rakkautta, Saarenpää sanoo.

Nita Saarenpää
Nita Saarenpää osallistui Aineen taidemuseon järjestämään kylttipajaan, jossa pystyi askartelemaan plakaatit kulkuetta varten.Kati Siponmaa / Yle

Saarenpää on osallistunut Pride-kulkueeseen aiemmin Helsingissä ja hänen mielestään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on edelleen tekemistä tasa-arvoisen kohtelun saamiseksi.

– Tasa-arvo on ollut mulle aina tärkeä asia. Minusta on käsittämätöntä, että joillakin ihmisillä on oikeuksia, mitä toisella ihmisellä ei ole.

Katriina Pietilä-Juntura ja Virpi Kanniainen
Katriina Pietilä-Juntura ja Virpi Kanniainen asettuivat selfieen.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura sanoo lauantain kulkueen olevan ilon tuoja näinä synkkien uutisten aikoina.

– Kyllähän se on sellainen ilon kulkue, jossa pidetään hauskaa ja rakastetaan toisiamme. Olkoon osallistuja vaikka umpihetero, niin ei väliä.

Aineen taidemuseon amanuenssi Virpi Kanniainen on samaa mieltä.

– Kyllä tämä asia kuuluu kaikille. Maailma ei ole musta eikä valkoinen, vaan siinä on kaikki värit, Kanniainen kiteyttää.

Haaparannan torilta lauantaina starttaavan kulkueen päätöspiste on Aineen taidemuseolla, jossa järjestetään koko perheelle suunnattu ulkoilmatapahtuma. Lauantai-iltana torniolaisessa Umpitunneli-ravintolassa järjestetään Border Priden pääjuhla, jossa nähdään muun muassa burleskia ja muita tanssillisia esityksiä. Sunnuntaina teemaviikko päättyy kaksikieliseen sateenkaarimessuun Haaparannan kirkossa.

Alisa Vanhatalo maalaa plakaattia kulkuetta varten
Alisan viesti on, että hän ei ole mikään ohimenevä vaihe.Kati Siponmaa / Yle