1. yle.fi
  2. Uutiset

Mamma patisti 9-vuotiaan Niian tankotanssitunnille – 11-vuotiaana hän on porukan tähti, joka näyttää mallia aikuisille

Niia Tynys voitti pronssia ensimmäisessä kilpailussaan Helsingissä.

tankotanssi
Kouvolalainen tankotanssija Niia Tynys
Niia Tynys venyy ja paukkuu mitä mielikuvituksellisempiin asentoihin tangon ympärille.Klaudia Käkelä/Yle

Niia Tynys kuuntelee tarkkaavaisena valmentajansa ohjeita. Tankotanssiin vihkiytymättömälle sanasto kuulostaa siansaksalta, mutta 11-vuotias tyttö ymmärtää heti, mitä haetaan. Hän tarttuu valkoiseen metallitankoon, kiipeää hiukan ylemmäs ja kietoutuu sitten tangon ympärille jalkojensa varassa. Kädet eivät enää koske tankoon, mutta asento pysyy kuin hänet olisi liimattu siihen.

Kaikki lähti isoäidin kannustuksesta. 9-vuotias Niia Tynys lähti ensimmäiselle tankotanssitunnilleen, koska mamma oli saanut lahjakortin paikkaan, jossa voi harrastaa muiden ilma-akrobatialajien muassa myös tankotanssia.

– Serkkuni sanoivat myöskin, että tule kokeilemaan. Menin heidän kanssaan. Se oli tosi kivaa, Tynys kertoo.

Notkea ja nopeasti oppiva tyttö kehittyi pian niin taitavaksi, että jo 10-vuotiaana hän siirtyi aikuisten tunneille treenaamaan. Viime viikon perjantaina Tynys osallistui ensimmäiseen, Pole Sports Finland -tankotanssiliiton järjestämään tankotanssikilpailuunsa Helsingin Tanssi vieköön -festivaaleilla. Hän sijoittui juniorisarjassa heti kolmanneksi.

– Ensin ajattelin, että onko tämä totta. Olihan se kivaa. Esiintyminen jännitti, mutta jännitys katosi heti siinä, kun aloin esiintyä. Esitys meni omastakin mielestäni hyvin, Tynys sanoo.

Esityksessä hyödynnettiin Tynyksen vahvuutta eli notkeutta. Esityksen teemana ja tunnelmabiisinä oli "Let It Go" Disneyn Frozen-elokuvasta.

Kouvolalainen tankotanssija Niia Tynys
Niia Tynys sijottui kolmanneksi ensimmäisessä tankotanssikilpailussaan. Muistoksi hän sai kunniakirjanKlaudia Käkelä/Yle

Tynys treenaa ohjatusti kerran viikossa. Kertamaksu tunneille on 13 euroa, joten tytön vanhemmat maksavat harrastuksesta noin 50 euroa kuukaudessa.

Valmentaja Sini-Susanna Paavilainen kutsuu nuorta suojattiaan leikkisästi ryhmän "maskotiksi", vaikka Tynys on porukan tähti.

– Aluksi aikuiset tietysti ihmettelivät Niian taitoja. Aika nopeasti se meni kuitenkin siihen, että uuden ja vaikean liikkeen kohdalla he pyytävät Niiaa tekemään jutun ensin. Ennen kuin uskaltavat itse kokeilla, myös Pole Sports Finlandin hallituksessa istuva Paavilainen kertoo.

Valmentaja ei voisi olla ylpeämpi oppilaansa kehityksestä. Tyttö tuntuu oppivan kuin itsestään.

– Niia on valmennettavana hiljainen ja tehokas. Hän kuuntelee ohjeet, treenaa hetken yksin ja kun on näytön paikka, asia on opittu. Tuossa iässä asiat jäävät mieleen todella nopeasti, Paavilainen ihmettelee.

Sini-Susanna Paavilainen valmentaa Niia Tynysta
Sini-Susanna Paavilainen näyttää mallia ja Niia Tynys tekee perässä.Klaudia Käkelä/Yle

Tankotanssia olohuoneessa

Seuraavaksi Niia Tynys haluaa oppia uuden liikkeen, ayeshan. Aeyshassa tanssija on käsiensä varassa kiinni tangossa pää alaspäin ja kasvot ovat kohti tankoa. Jalat pidetään suorassa v-muodostelmassa tangon molemmin puolin.

– Viimeksi treeneissä pääsin jo paljon pidemmälle aeyshassa. Siitä tuli onnistumisen tunne, Tynys kertoo.

Muutaman aeysha-kokeilun jälkeen Tynys tekee liikkeen jo lähes kokonaan ilman valmentajan tukea. Valmentaja sanoo, että Tynyksen kehonhallinta kehittyy jokaisen yrityksen myötä.

– Jos on hyvät hermot, tässäkin lajissa kaiken voi aina tehdä paremmin. Ryhmätunneilla tsemppihenki on korkealla. Riemunkiljahduksia kuuluu salin täydeltä, kun joku onnistuu jossain tempussa, Paavilainen kertoo.

Sini-Susanna Paavilainen valmentaa Niia Tynysta
Niia Tynyksen ayesha-liike hakee muotoaan Sini-Susanna Tynyksen opastuksella.Klaudia Käkelä/Yle

Monella Paavilaisen tunneilla käyvällä on tanko myös kotona. Sellainen maksaa noin 350 euroa ja mahtuu esimerkiksi olohuoneeseen tai autotalliin. Lajissa ei tarvita tangon lisäksi muuta kuin sopivan lyhyet vaatteet. Lyhyet shortsit ja toppi riittävät.

Tärkeintä on saada paljas iho tankoa vasten, jolloin syntyy riittävästi kitkaa auttamaan tanssijaa pysymään kiinni metallitangossa.

– Tanko pitää myös alussa lämmitellä. Lämpimässä metallissa pysyy paremmin kiinni kuin kylmässä, Paavilainen huomauttaa.

12 tuntia viikossa

Myös Niia Tynyksen olohuoneesta löytyy tankotanssitanko. Äiti Annukka Väänänen osti tangon, sillä Niian lisäksi myös viisivuotias Mila harrastaa tankotanssia. Silloin kun Niia ei treenaa kisoihin, hän käy ohjatuilla tunneilla ja harjoittelee lisäksi yksin kotona.

Niian äiti kertoo, että Niia on luonteeltaan hiukan ujo. Tankotanssi on kuitenkin tuonut esiin aivan uuden rohkeuden esiintyä ja kokeilla hurjia liikkeitä.

– Joku pyytää Niiaa esiintymään lähes aina, kun meillä on kotona vaikkapa syntymäpäiväjuhlat. Hän esiintyy silloin yleensä mielellään, Annukka Väänänen kertoo.

Sini-Susanna Paavilainen valmentaa Niia Tynysta
Niian vahvuuksia tankotanssissa ovat notkeus ja musiikin ymmärtäminen. Valmentaja Sini-Susanna Paavilainen kehuu, ettei Niiaa ola tarvinut juurikaan opettaa liikkumaan musiikin mukana.Klaudia Käkelä/Yle

Väänänen on tyttärensä "kotivalmentaja". Erityisesti Tanssi vieköön -kilpailua varten treenatessa äidin apu oli korvaamaton.

– Kävin treenaamassa ennen kisoja kolme kertaa viikossa Sinin kanssa ja kotona jatkoin, Niia Tynys kertoo.

Tynys treenasi ennen kisoja valmentajan kanssa vähintään 12 tuntia viikossa. Lisäksi kotona hiottiin erityishuomiota vaativia liikkeitä.

2500 harrastajaa

Suomessa on PSF:n lisäksi myös toinen tankotanssiliitto. Puheenjohtaja Jyrki Rantanen Suomen Tankotanssiliitosta kertoo, että varsinkin nuorten harrastajien määrä on kovassa kasvussa. Tarkkoja lukuja hänellä ei ole antaa, mutta harrastuspaikkojen lisääntymisestä voi päätellä jotain. Ne ovat tuplaantuneet noin kahdeksassa vuodessa.

– Olemme arvioineet, että koko lajilla on noin 2 500 harrastajaa Suomessa. Meillä on kilpailuissa jo kaksi juniorisarjaa, joten lajin suosio on todellakin kasvanut lasten ja nuorten keskuudessa, Rantanen kertoo.

Kasvava laji on kuitenkin vielä suhteellisen harvinainen Suomessa. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla harrastajia on vähemmän. Silti Kouvolankin kaltaisessa pienessä kaupungissa riittää intoa tangossa kieppumiseen.

– Luokallani on pari tyttöä, jotka käyvät myös tunneilla. Ei kukaan ole ihmetellyt, kun aloin harrastaa tätä, Tynys toteaa.

"Oho, onpas sulla selkä kasvanut"

Sini-Susanna Paavilainen on harrastanut lajia viisi vuotta. Hän meni ensimmäiselle tunnille kaverin seuraksi ja välittömästi tunnin jälkeen hän laittoi ensimmäisen kotitankonsa tilaukseen.

– Ensimmäisellä tunnilla vetelin niitä lyhyitä shortseja polviin, kun häiritsi, että reidet olivat esillä, Paavilainen nauraa.

Paavilainen aloitti valmentamisen ja kilpailemisen harrastettuaan tankotanssia vuoden. Ammatiltaan Paavilainen on parturikampaaja, mutta niitä hommia hän tekee koko ajan vähemmän.

Ensimmäisellä tunnilla vetelin niitä lyhyitä shortseja polviin.

Sini-Susanna Paavilainen

– Tässä koukutti se, että tämä on yksilölaji. Ennen pelasin lentopalloa. Lisäksi en ole koskaan ollu hyvä tanssija, mutta tässä oppii samalla sitäkin. Pikku-Myy sekä Peppi Pitkätossu ovat idoleitani, ja tankotanssissa aikuinen voi löytää sisäisen lapsensa, Paavilainen kiteyttää.

Tankotanssi rasittaa varsinkin keskivartaloa, sillä lähes kaikki liikkeet edellyttävät vatsan ja selän tiukkaa hallintaa. Kun Paavilainen oli päässyt lajin makuun, ystäviltä alkoi sadella hämmästyneitä huomioita.

– Ensimmäiset kommentit olivat, että "oho, onpas sulla selkä kasvanut". Kaikki se kova treenaaminen tapahtuu huomaamatta samalla, kun pitää hauskaa, Paavilainen kertoo.

Vaikeinta on rentoutuminen

Lajia voi Sini-Susanna Paavilaisen mielestä harrastaa kuka tahansa. Nuorimmat Paavilaisen akrobatiatunneilla käyvät lapset ovat neljävuotiaita.

– Ikä, koko tai edes nivelvaivat eivät ole estäneet ihmisiä. Vaivoista kannattaa kertoa ohjaajalle, jolloin hän osaa ottaa ne huomioon, Paavilainen summaa.

Mustelmilta tankotanssissa ei voi välttyä. Varsinkin harjoittelun alussa iho saattaa olla kovilla ja jos kehoa ei osaa pitää sopivan rentona lihastyöskentelystä huolimatta, liikkeet voivat sattua.

Kouvolalainen tankotanssija Niia Tynys
Niia Tynys on äitinsä Annukka Väänäsen mukaan ujo tyttö, mutta tankotanssissa hän uskaltaa tehdä huimapäisimmätkin temput ja esiintyä yleisön edessä.Klaudia Käkelä/Yle

– Aluksi minulla oli paljonkin mustelmia, mutta ei niitä enää ole ollenkaan. Joskus vieläkin rentoutuminen joissakin liikkeessä on vaikeaa, Niia Tynys toteaa.

Valmentaja Sini-Susanna Paavilainen hymyilee. Vain harvat asiat ovat tälle tankotanssilupaukselle erityisen vaikeita.

Lue seuraavaksi