Tasan viikko kulunut puukotusiskusta Turun keskustassa – lue kooste

Viikon aikana on vangittu useita henkilöitä, joita epäillään osallisuudesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin.

Joukkopuukotus
Suruliputus Turussa lauantaina 19. elokuuta 2017. Turun keskustassa puukotettiin useita ihmisiä perjantaina 18. elokuuta.
Suruliputus Turussa lauantaina 19. elokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turussa Kauppatorilla tehdystä joukkopuukotusiskusta tulee nyt perjantaina iltapäivällä kuluneeksi tasan viikko. Mies puukotti Turun keskustassa Kauppatorilla naista, ja poliisi sai ilmoituksen kello 16.02.

Mies puukotti myös auttamaan tullutta henkilöä ja useita muita. Sivulliset yrittivät ottaa miestä kiinni. Poliisi otti epäillyn tekijän kiinni kello 16.05 ampumalla häntä jalkaan.

Kiinni otettua, 18-vuotiasta marokkolaista turvapaikanhakijaa epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Ylen tietojen mukaan Turun veitsi-iskun pääepäilty halusi liittyä Isisiin. KRP:n mukaan tutkinnassa on tullut viitteitä radikalisoitumisesta ja pääepäillyllä Abderrahman Mechkahilla on yhteyksiä ulkomaille.

Torstaina Ylen omilta lähteiltään saamien tietojen mukaan poliisi epäilee tutkinnassaan, että Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä mies radikalisoitui tässä kuussa eli elokuussa. Vastaanottokeskuksessa huomattiin, että Mechkah oli jyrkkä ja radikaali henkilö. Pansion vastaanottokeskus teki hänestä ilmoituksen Lounais-Suomen poliisilaitokselle tämän vuoden tammikuussa.

Pääepäilty on tunnustanut poliisikuulusteluissa puukotukset, muttei terroristista tarkoitusta. Puukotuksia tutkitaan terroritekoina, koska rikostutkinnassa on ilmennyt seikkoja, jotka viittaavat ideologiaan.

Ylen saamien tietojen mukaan Abderrahman Mechkah on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän on valittanut.

Mechkah on esiintynyt väärällä nimellä, eikä hänen oikeaa nimeään tiedetä. Saksalaislähteiden mukaan hän on käyttänyt useita valeidentiteettejä.

Tekijä ei toiminut yksin – myös apumiehiä vangittu

Päätekijäksi epäillyn Mechkahin lisäksi vangittuna on kolme muuta marokkolaista, joiden osallisuutta tekoihin epäillään. Yhdellä heistä on tuomio seksuaalirikoksista Suomessa. Rikosnimikkeet ovat kaikilla vangituilla samat.

Ylen saamien tietojen mukaan Hampurin poliisin rekisteristä löytyy kolme Turun epäillyistä.

Vangittujen neljän epäillyn lisäksi keskiviikkona tehtiin kaksi uutta kiinniottoa, joista syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt. Kuulustelujen päätteeksi torstaina toinen kiinniotetuista päästettiin vapaaksi ja toinen pidätettiin.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta, koska Suomen viranomaisille he ovat ilmoittaneet olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

Pääepäilty siirretty vankisairaalaan, kaksi uhria yhä hoidossa

Puukotusiskun pääepäilty siirrettiin keskiviikkona Turun yliopistollisesta keskussairaalasta Hämeenlinnan vankisairaalaan. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidettiin perjantaina edelleen kahta puukotuksen uhria.

Hämeenlinnan vankilan Vankisairaalan portti Hämeenlinnassa keskiviikkona 23. elokuuta 2017.
Turun joukkopuukotuksen pääepäilty Abderrahman Mechkah siirrettiin keskiviikkona 23. elokuuta Hämeenlinnan vankisairaalaan. Mikko Stig / Lehtikuva

Toinen tehohoidossa olevista haavoittuneista irrotettiin keskiviikkona hengityskoneesta. Sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoi perjantaina, että molempien vakavasti loukkaantuneiden tarve tehohoitoon vaikuttaisi pian olevan päättymässä.

– Koneessa pitämisen ajatus on siinä, että henkitorvessa olevan vamman pitää päästä parantumaan ompelun jäljiltä.

Virolainen korostaa, että tilannetta arvioidaan koko ajan.

– Heidän tilansa on vakaa ja paraneminen on edennyt odotetusti, Virolainen kertoi perjantaina.

Supo ei reagoinut vihjeeseen

Ylen tietojen mukaan Turussa asuva ulkomaalainen henkilö oli toimittanut alkuvuonna Lounais-Suomen poliisille vihjeen Turun epäillystä puukottajasta. Vihjeen mukaan mies vaikutti radikalisoituneelta ja hänen kerrottiin olevan kiinnostunut ääriajattelusta.

Suojelupoliisin mukaan vihjeeseen ei liittynyt kuitenkaan tietoa konkreettisesta isku-uhasta. Siksi vihjeeseen ei reagoitu. Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan Supo saa samankaltaisia viestejä jatkuvasti.

– Tässä oli kyse yksittäisestä vihjeestä, joka on tullut aikamoisen vihjetulvan osana, Pelttari sanoi Ylelle.

Puukotuksista epäilty mies ei ole ollut Supon terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden joukossa. Supon mukaan pääepäillyn mahdollisesta radikalisoitumisesta ei ole vielä tietoa, mutta se on tutkinnan keskeinen asia.

Lue lisää

Poliisitutkinta: Turun epäilty puukottaja radikalisoitui tässä kuussa

Turun veitsimies halusi liittyä Isisiin ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi – Vastaanottokeskuksen lähteet: "Varoitimme viranomaisia, mutta meitä ei uskottu"

KRP:n rikosylikomisario Turun veitsimiehestä: "Tutkinnassa on tullut viitteitä radikalisoitumisesta"

Hampurin poliisin rekisteristä löytyy kolme Turun epäillyistä – Pääepäilty jäi kiinni pummilla matkustamisesta

Tämän tiedämme Turun puukotuksista nyt: Neljä vangittiin, yksi epäilty vapautettiin – Lähteet: Pääepäilty halusi Isisiin

Poliisi epäilee neljää marokkolaista osallisuudesta Turun puukotuksiin: Kaksi 18-vuotiaita, yhdellä tuomio seksuaalirikoksesta Suomessa

Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – tämän tiedämme hänestä nyt

Kymmenen kysymystä ja vastausta Turun puukotuksista – Miksi uhreiksi valikoitui naisia?

Olisiko tiedustelulaki estänyt Turun iskun? Tuskin, sanovat lakiasiantuntijat