Laulaja Isac Elliot julisti koulurauhan: "Kiusaaminen on tosi lapsellista ja noloa"

Suomen kouluihin julistettiin tänään koulurauha Helsingin Kaisaniemin kentällä. Yle keräsi koululaisten vinkkejä siihen, miten kiusaamiseen voi puuttua.

kiusaaminen
Isac Elliot esiintyy Kaisaniemessä.
Suomen kouluihin julistettiin tänään koulurauha Helsingin Kaisaniemen kentällä.

Helsingin Kaisaniemen kentälle kokoontui tänään torstaina kolmisen tuhatta koululaista kuulemaan koulurauhan julistusta. Lukuvuoden 2017-2018 teemana on "Oikeus olla ja unelmoida".

Tapahtuman pääesiintyjä Isac Elliot otettiin vastaan korvia huumaavalla kiljumisella. Elliot aloitti keikkansa teemaan sopivalla hittikappaleellaan New Way Home, jossa niin ikään lauletaan unelmista.

Mutta Elliotilla ei ole omakohtaisia kokemuksia ainoastaan unelmoinnista vaan myös kiusaamisesta.

– Minuakin on vähän kiusattu, vaikka se ei tapahtunut koulussa. Minulla on kuitenkin tuttuja ja läheisiä ihmisiä, joita on kiusattu koulussa. Minulle on tosi tärkeä juttu, että kaikilla olisi hyvä olla koulussa, koska siellä ollaan melkein joka päivä.

Kiusaajat haluavat huomiota. Jos heille ei anna huomiota, he lopettavat jossain vaiheessa.

Alexander Oiling, Aleksis Kiven koulu

Elliotin mielestä varsinkin yläasteikäisten nuorten pitäisi olla riittävän kypsiä ymmärtämään, että kiusaaminen on väärin.

– Siinä iässä pitäisi jo olla niin paljon empatiaa, että ei kiusaa muita. Olkaa kivoja toisillenne. Kiusaaminen on tosi lapsellista ja noloa.

Elliot kertoo, että hän muistaa vieläkin sellaiset ihmiset, jotka ovat kiusanneet häntä.

– Jokainen päättää itse miten toimii, ja sen mukaan muut muistavat hänet. Eihän kukaan tykkää sellaisesta ihmisestä, joka on ilkeä, Elliot sanoo.

Hän uskoo, että pohjimmaisena syynä kiusaamiseen on kateus.

– Kiusaajat haluavat jotain, mitä sinulla on. Ennen pitkää he tajuavat tehneensä väärin. Just hang in there, kyllä se loppuu jossain vaiheessa.

Ingrid Maula.
Ingrid Maulan mukaan kiusaaminen saadaan loppumaan, kun kaikki otetaan mukaan porukkaan.Ronnie Holmberg / Yle

Myös yleisön joukosta löytyi useita lapsia ja nuoria, jotka ovat nähneet tai itse kokeneet kiusaamista koulussa.

Sakarias Topeliuksen koulua käyvä 11-vuotias Ingrid Maula sanoo, että kiusaaminen voi huonontaa koulun ilmapiiriä.

– Se on ongelma, jos ei halua tulla kouluun, kun joku voi kiusata. Silloin pitäisi sanoa muille, että ottavat kiusatun mukaan, ja olla hänen kanssaan.

Ella Keturi.
Ella Keturi on itse ryhtynyt kiusatun kaveriksi.Ronnie Holmberg / Yle

Ella Keturi, 10, on myös Sakarias Topeliuksen koulusta. Hän on nähnyt, että jotkut jätetään porukan ulkopuolelle.

– Olen nähnyt, että vähän dissataan toista. Ei tunnu kivalta nähdä, että toinen tulee surulliseksi. Silloin menen yleensä sanomaan opettajalle.

Keturi voi myös itse mennä yksin jätetyn kaveriksi.

– Kysyn, että haluatko olla minun kanssani ja voisimmeko tehdä jotain yhdessä.

Mia Söderström.
Mia Söderström on mennyt puolustamaan kiusattua.Ronnie Holmberg / Yle

Miia Söderström, 12, käy Maatullin ala-asteen koulua. Hän on nähnyt tilanteita, joissa iso joukko oppilaita haukkuu ja tönii yhtä lasta. Silloin hän kertoo opettajalle tai menee itse puolustamaan kiusattua.

– Yleensä se ei ole ihan heti loppunut siihen, mutta sitten on tullut enemmän ihmisiä paikalle, ja opettajatkin ovat tulleet auttamaan.

Alexander Oiling
Koulukiusattu Alexander Oiling sai paljon kavereita, kun hän vaihtoi koulua.Ronnie Holmberg / Yle

Alexander Oiling, 15, on itse kokenut koulukiusaamista. Häntä on haukuttu ja tönitty hänen entisessä koulussaan.

– Minua on koulukiusattu ja olen nähnyt paljon koulukiusaamista. Se on suuri ongelma kouluissa nykyään, koska erilaisuus on ihmisten mielestä pelottava asia, ja sitä on vaikeaa hyväksyä.

He eivät ehkä uskalla myöhemmässäkään elämässään tehdä niitä asioita, mitä he haluaisivat tehdä.

Alexander Oiling, Aleksis Kiven koulu

Tilanne kuitenkin muuttui paremmaksi, kun Oiling vaihtoi koulua. Nykyään hän opiskelee Aleksis Kiven peruskoulussa ja on saanut paljon kavereita.

– Ihmiset, jotka saattaisivat olla tosi kivoja ja heidän kanssaan olisi kiva hengailla, jäävät piiloon, koska heillä on pahoja kokemuksia koulukiusaamisesta. He eivät ehkä uskalla myöhemmässäkään elämässään tehdä niitä asioita, mitä he haluaisivat tehdä.

Oiling kehottaa kaikkia jättämään kiusaajat omaan arvoonsa.

– Kiusaajat haluavat huomiota. Jos heille ei anna huomiota, he lopettavat jossain vaiheessa. Älkää hengailko sellaisten ihmisten kanssa, jotka kiusaavat vaan niiden kanssa, jotka eivät kiusaa.

Koulurauha on Mannerheimin Lastensuojeliiton, Folkhälsanin, Opetushallituksen, poliisin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen kampanja.