1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Terroriehto pankin lainaturvassa ihmetyttää – Nordea: "Selvennämme kohtaa"

Vakuutusehdoissa olevan kirjauksen mukaan Nordean myymästä lainaturvasta ei saisi korvauksia, jos kuolee terrori-iskussa. Nordean mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

terrorismi
Nordea Campus Helsinki.
Nordea korjaa terrorismia koskevan kohdan muun muassa lainaturvan vakuutusehdoissaan.Derrick Frilund / Yle

Finanssipalvelukonserni Nordean lainaturvavakuutuksen kirjaus terrorismista on herättänyt hämmennystä. Vakuutusehtojen mukaan lainaturvasta ei saisi korvausta, jos kuolee terrori-iskussa.

Nordea myöntää, että kohta on vakuutusehdoissa heikosti kirjattu.

– Kun sitä lukee, siitä voi saada sen käsityksen. Se jättää tulkinnan mahdollisuuden, sanoo Nordea Henkivakuutus Suomen toimitusjohtaja Pekka Luukkanen.

Luukkasen mukaan asia ei kuitenkaan ole näin.

– Lainaturva on täysin voimassa silloin, jos asiakas joutuu tämäntyyppisten ja karmivien terrori-iskujen uhriksi. Vakuutusturva on voimassa, jos joutuu uhrin asemaan. Kuolee tai vammautuu.

Luukkasen mukaan vakuutus ja lainaturva eivät korvaa vahinkoja silloin, jos vakuutuksenottaja tekee terrori-iskun.

Luukkanen toteaa, että lainaturvan hankkii yleisimmin nuori lapsiperhe, ensiasunnon ostaja tai ison asuntolainan ottaja.

"Vähän ehkä jopa sokeutuu"

Nordea sanoo korjaavansa kohdan niiden vakuutusten vakuutusehdoista, joita asia koskee.

– Täsmennämme sanoituksen, jossa tulee selkeämmin eroteltuna, mitä me tarkoitamme terrori-iskuun osallistumisella. Teemme sellaisen, missä ei ole tulkinnanvaraa. Osallistujalle ei korvata, uhreille korvaamme aina. Tässä kun päivittäin näitä tehdään, vähän ehkä jopa sokeutuu. Vaikka me tarkoitimme tätä, saattaa joku muu lukea ja käsittää hiukan toisin. Mekin pääsimme katsomaan sen vähän uusin silmiin.

Sama kirjaus on myös kohdissa, joissa kerrotaan vakavasta sairaudesta sekä tapaturmassa aiheutuvasta pysyvästä työkyvyttömyydestä ja pysyvästä haitasta.

Nordean korjattu versio tulee käyttöön lokakuun 10. päivä sekä henkivakuutuksen että lainaturvan ehtoihin. Henkivakuutuksen voi ottaa ilman lainaturvaa.

Ydinvastuulain mukaan laitoksen haltija on vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

Pekka Luukkanen

Vaikka Nordea korjaa terrorismia, sotaa, vallankaappausta, kansannousua ja mellakkaa koskevan kohdan, monen muun kohdan sanamuodot eivät muutu. Henkivakuutus ei korvaa, jos vakuutettu tekee itsemurhan ennen kuin vuosi on kulunut vastuun alkamisesta. Vuoden aikaraja tulee vakuutussopimuslaista.

Samassa lainaturvan kohdassa on maininta useita ihmisiä tappavasta ydinsäteilystä. Tämäkin kohta on oikein.

–Laaja ydinsäteilyyn liittyvä rajoitusehto on markkinakäytännön mukainen, koska ydinvastuulain mukaan laitoksen haltija on vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

"Silloin tällöin"

Luukkasen mukaan vakuutusehtoihin pääsee epätarkkoja merkintöjä silloin tällöin, mutta ei usein. Luukkanen sanoo, että vakuutusehtojen tekstien pitäisi olla selkeitä asiakkaalle.

– Sanoitusten pitäisi olla niin, että ne olisivat helpommin myös maallikoitten ymmärrettävissä. Ei olisi juridiikkaa eikä kapulakieltä.

Terrorismilla ei ole vaikutusta korvattavuuteen.

Hanna Hartikainen

Terrori-iskujen lisäksi Nordea korvaa lainaturvasta esimerkiksi luonnonkatastrofien aiheuttamat vahingot.

– Vuoden 2004 tapaninpäivän tsunamin kaltainen luonnonkatastrofi henkivakuutussopimuksesta korvataan ihan normaalisti.

Terrorismi luokitellaan tapaturmaksi

Terrorismi ei vaikuta korvaukseen toisessakaan alan isossa toimijassa.

– Meidän vakuutusehdoissa takaisinmaksuturva ja vakavan sairauden turva on korvattavuuden kannalta yksinkertaista. Terrorismilla ei ole vaikutusta korvattavuuteen, sanoo henkilöasiakkaiden vakuutusliiketoiminnan johtaja Hanna Hartikainen OP Vahinkovakuutuksesta.

OP Vahinkovakuutukseen ei tule tullut kyselyjä terrori-iskuista lainaturvaa koskien, mutta muuten asiakkaat kyselevät korvattavuudesta.

- Enemmän lähinnä matkavakuutuksesta ja tapaturmavakuutuksesta, eli mitä sitten korvataan. Erityisesti silloin kun ollaan matkoilla tai ollaan lähdössä matkoille.

Hartikainen suosittelee ihmisiä tarkistamaan oma ja perheensä vakuutusturva ja näiden vakuutusten kattavuus. Ulkomaille matkustettaessa Hartikainen kehottaa huomioimaan ulkoministeriön listaamat matkakohteet.

Hartikaisen mukaan kotimaassa terrori-iskun sattuessa OP Vahinkovakuutuksen tapaturmavakuutus korvaa lääkärikäynnit, lääkkeet, tutkimukset ja leikkaukset, jotka ovat aiheutuneet tapaturmasta. Tapaturmaksi luokitellaan kaikki ulkopuolinen väkivalta toista ihmistä kohtaan.

Ulkomailla matkustaessa laaja matkavakuutus korvaa kattavasti terrori-iskun aiheuttamat sairauden perushoitokulut.

Vakuutustuotteita on paljon erilaisia. Hartikaisen mukaan esimerkiksi matkustajavakuutukseen voi liittää kriisiturvan, joka kattaa psykoterapiakulut ja evakuointiin liittyvät kulut.

Lue seuraavaksi