Poliisitutkinta: Turun epäilty puukottaja radikalisoitui tässä kuussa

Ylen saamien uusien tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee, että puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä mies radikalisoitui elokuussa. Suojelupoliisi sai hänestä ilmoituksen tammikuussa. Suojelupoliisi ei ottanut marokkolaista seurantaan.

Turku
mies sairaalan vuoteessa
Turun puukotusten pääepäiltyä kuultiin oikeudessa sairaalasta käsin. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yle on saanut uusia tietoja keskusrikospoliisin Turun puukotuksiin liittyvästä tutkinnasta. Tutkinnan mukaan marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä mies radikalisoitui tässä kuussa eli elokuussa.

Pansion vastaanottokeskus teki marokkolaisesta ilmoituksen Lounais-Suomen poliisilaitokselle tämän vuoden tammikuussa. Ylen tietojen mukaan Lounais-Suomen poliisilaitos ei tehnyt tuolloin tarkistuksia ilmoituksesta, vaan siirsi vihjeen suoraan suojelupoliisille.

Tämän vuoden alussa oli voimassa käytäntö, jonka mukaan paikallispoliisit ilmoittivat kaikki vastaavanlaiset vihjeet suoraan suojelupoliisille. Nykyään paikallispoliisit tarkistavat myös itse vihjeitä.

Lounais-Suomessa sata turvapaikkaprosessissa olevaa miestä poliisin tarkkailussa

Ylen tietojen mukaan Lounais-Suomen alueella on tällä hetkellä sata turvapaikkaprosessissa olevaa nuorta miestä, jotka ovat poliisin tarkkailussa.

– Nämä ovat nuoria miehiä, jotka ovat turvapaikkaprosessissa tavalla tai toisella mukana. Osa heistä on suojelupoliisin ja osa keskusrikospoliisin tarkkailussa. Osa näistä miehistä on Lounais-Suomen poliisin vastuulla, Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikostutkinnan johtaja Teijo Ristola sanoo Ylelle.

Tutkinta: Veitsimiehen käytös muuttui elokuussa

Ylen tietojen mukaan keskusrikospoliisi on tällä hetkellä tutkinnassaan sitä mieltä, että marokkolainen pääepäilty radikalisoitui tässä kuussa.

Tutkinnassa epäillään, että radikalisoituminen on tapahtunut melko nopeasti. Miehen käytös ja esimerkiksi hänen pukeutumisensa alkoivat muuttua elokuussa.

Ylen aiemmin julkaiseman tiedon mukaan mies on saanut Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta on valittanut.

Lue myös:

Kymmenen kysymystä ja vastausta Turun puukotuksista – Miksi uhreiksi valikoitui naisia?

KRP:n rikosylikomisario Turun veitsimiehestä: "Tutkinnassa on tullut viitteitä radikalisoitumisesta"

Turun veitsimies halusi liittyä Isisiin ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi – Vastaanottokeskuksen lähteet: "Varoitimme viranomaisia, mutta meitä ei uskottu"

Olisiko tiedustelulaki estänyt Turun iskun? Tuskin, sanovat lakiasiantuntijat