1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesipelastus

Märkä koiraharraste kasvattaa suosiotaan

Vesipelastus vetää vuosi vuodelta enemmän koirakkoja rannoille treenaamaan. Suomessa laji on harraste, Etelä-Euroopassa koirat ovat mukana myös tositoimissa. Tavoitteena on opettaa koira toimimaan ohjatusti vedessä vedenvaraan joutuneiden apuna.

Yle Uutiset Itä-Suomi: Vesipelastuskoirat opissa.
Yle Uutiset Itä-Suomi: Vesipelastuskoirat opissa.

Vauhdikas koirien harrastelaji vesipelastus eli vepe rantautui Suomeen 80-luvun lopulla. Kokeita järjestetään vuosittain jo yli sata, kiinnostus lajia kohtaan on selvässä ksavussa.

– Meille tämä toimii mukavana tapana purkaa nuoren koiran loputonta energiaa. Käymme metsällä, mutta kausi on syksylla aika lyhyt. Vesipelastus tarjoaa isävirettä yhdessä puuhailuun, kertoo labradorinnoutaja Lukan isäntä Karri Valkonen.

Vepe-kokeen tehtäviä ovat muunmuassa veneen nouto, esineen vienti veneeseen, ja hukkuvan pelastus. Tehtävät harjoitellaan osissa, avustajan rooli koulutustilanteissa on iso.

Joensuun Vesipelastuskoirat on toiminut noin kymmenen vuotta ja jäseniä on tällä hetkellä viitisenkymmentä. Lajia harrastetaan myös muualla Pohjois-Karjalassa.

– Koiralta laji edellyttää uintitaitoa ja -halua, hyvää fyysistä kuntoa ja rohkeutta. Ystävällinen perusluonne ja pelastusvietti auttavat asiaa, sillä koetehtävät edellyttävät yhteistyötä myös vieraiden ihmisten kanssa, kertoo Joensuun vesipelastuskoirien puheenjohtaja Tanja Kostamo.

Seuran kalustoon kuuluu kumiveneitä, köysivyyhtejä, merkkipoijuja painoineen ja pelastusrenkaita. Kuivapuvullekin on käyttöä, avustaja likoaa järvessä varsin pitkiä aikoja kerrallaan.