Itärajan kaupunginjohtaja tietää, miten Venäjä-suhteita hoidetaan: "Dostojevskit pitää olla luettuna"

Imatran väistyvä kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on kokenut Venäjän-kävijä. Lintunen oli työssään yksi Suomen eniten ulkomaanmatkoja tehneistä kunnanjohtajista.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

IMATRA – Kaupunginjohtajan täytyy olla sellainen, ettei häntä tarvi olla myrskylyhdyn kanssa nurkasta etsimässä!

Näillä sanoilla pitkäaikainen imatralainen kuntapoliitikko Heikki Tanninen kuvailee kaupunginjohtaja Pertti Lintusta. Tarkalleen ottaen Lintunen on jo Imatran entinen kaupunginjohtaja, nyt juhlistetaan hänen eläkkeelle jäämistään.

Kun 11 vuotta kaupunkia luotsannut johtaja jää eläkkeelle, on jopa yllättävää, että hänen työvuosistaan muistetaan nimenomaan taito verkostoitua Imatran kannalta merkittävien ihmisten kanssa. Aivan erityisesti Etelä-Karjalassa, ja laajemminkin, tiedetään hänen Venäjä-suhteidensa arvo.

Tannisen mukaan kaupunginjohtajalta ei vierailureissuilla kulunut montaakaan hetkeä, kun hän jo esitti kysymyksen: "Miten on, pääsisittekö käymään meillä Imatralla?"

– Tai "Tulisit sie Imatralle", jos oli tuttavallisemmasta suhteesta kyse, Tanninen kuvailee.

Kesällä 2016 Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen isännöi presidentti Sauli Niinistön vierailua Imatralla. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Jopa paikallisen marketin parkkipaikalla haastatellut kaupunkilaiset tietävät tämän. Mervi Kouhia luettelee eläkkeelle jäävän kaupunginjohtajan työvuosien suurimmiksi onnistumisiksi ensin kaupungin katukuvan siistiytymisen, parantuneet urheilumatkailun mahdollisuudet mutta sitten hän muistaa jotain tärkeää.

– Sittenhän meillä on tuo rajanaapuri, sen kanssa Lintunen on saanut yhteistyön toimimaan, Kouhia sanoo.

Ystävyyttä henkilökohtaisella tasolla

Samat tiiviit Venäjä-suhteet nousevat kärkeen myös alueen talouselämän ja politiikan vaikuttajien kerratessa Imatran entisen kaupunginjohtajan Pertti Lintusen työuraa.

Pietarin johdossa Lintusella on, ei nyt kaikkiin, mutta riittävän moneen henkilökohtaiset suhteet.

Heikki Järvenpää

– Lintunen on osannut vaalia hyviä henkilökohtaisia suhteita esimerkiksi Pietarin ja koko Leningradin alueen ylimpään johtoon, sanoo naapurikaupungin Lappeenrannan pitkäaikainen poliittinen vaikuttaja Heikki Järvenpää.

– Noinkin pienen kaupungin johtajaksi hän on tavattoman kansainvälinen. Esimerkiksi Pietarin johdossa Lintusella on, ei nyt kaikkiin, mutta riittävän moneen henkilökohtaiset suhteet, Järvenpää sanoo.

Venäläisen median edustajat haastattelevat Pertti Lintusta Pietarissa. Kuva: Jari Tanskanen/Yle

Järvenpään mukaan naapurikaupungin johtajan Venäjä-suhteista kertoo paljon se, että vieraiden kanssa käydään yhteisillä saunomis- ja tuulastusreissuilla. Järvenpää harmittelee, että samanlaisia yhteyksiä Venäjälle ei ole onnistuttu synnyttämään muilla itärajan paikkakunnilla.

Kokemus antaa rohkeutta

Miten kaupungin päättäjien ja asukkaiden kehuma kaupunginjohtaja itse ajattelee suhdeverkoston merkityksestä?

– Venäläinen ihminenhän on sellainen, että kun häneen hyvin tutustuu ja ystävystyy, niin hän on todella hyvä ystävä ja tekee kaikkensa, että asiat menevät niin kuin on sovittu, Lintunen sanoo.

Ensin pitää olla luettuna sekä dostojevskit että kommunistisen puolueen historia.

Pertti Lintunen

Hän kertoo, että pisimmät ystävyyssuhteensa venäläiskontaktien kanssa ovat saaneet alkunsa 1990-luvulla. Aiemmassa työssään sivistystoimenjohtajana Kotkassa silloinen kaupunginjohtaja antoi Lintusen tehtäväksi nimenomaan pitää yhteyksiä yllä Pietariin suuntaan.

Silloista Pietaria Lintunen muistelee lievästi sanottuna kaoottiseksi kaupungin nykytilaan verrattuna. Pitkät ystävyyssuhteet ovat kuitenkin kestäneet.

– Yleensä venäläinen ystävä ottaa yhteyttä silloin, kun hänellä on joku hätä tai kysymys. Mutta niin minäkin teen kun minä menen sinne. Kysyn, voisinko saada apua tällaiseen tai tällaiseen asiaan, kuvailee Lintunen.

Yleissivistyksen merkitys

Kehutuissa ystävyyssuhteissa on tietenkin se vaara, että niitä ei pysty siirtämään kaupunginjohtajan seuraajalle ja muille työn jatkajille. Imatran uusi kaupunginjohtaja Rami Hasu on yksi avainhenkilöistä.

– Suuressa määrin suhdeverkko siirtyy Lintusen mukana syrjään, arvioi Lintusen työtä läheltä seurannut Heikki Tanninen.

 – Kyllähän Lintunen verkkoaan siirtää työn jatkajille, mutta sitä pitäisi osata myös vaalia, Tanninen jatkaa.

Pertti Lintunen kertoo ystävällisten työtovereiden jättäneen pian eläköityvälle kaupunginjohtajalle vanhusneuvoston esitteitä tutkittavaksi. Kuva: Jari Tanskanen/Yle

Kaupunginjohtaja Lintusella on kansainvälisiä suhteita luoville yksi kova vinkki.  Toisen maan kulttuurista pitää olla aidosti kiinnostunut.

– Jos vaikka venäläisten kanssa työskentelee, niin ensin pitää olla luettuna niin dostojevskit kuin Leninin ja Stalinin ja kommunistisen puolueen historiat. Vasta sitten pystyy ymmärtämään venäläistä sielunelämää ja päätöksenteon logiikkaa, Lintunen sanoo.

– Sama koskee tietysti kaikkia muita kansallisuuksia. Pitää olla kiinnostunut historiasta ja yleisestä politiikasta. Sitä naapurit kyllä arvostavat, Lintunen jatkaa.