Harvia pystytti ison puusaunan Tukholmaan – kaikkien aikojen suurin Suomi-tapahtuma alkoi

Saunavalmistaja Harvia on pystyttänyt suuren pihasaunan keskelle Tukholman Kuninkaanpuutarhaa. Sauna on osa torstaina alkanutta Ruotsin kaikkien aikojen suurinta Suomi-tapahtuma.

Suomi 100
Tukholman Kuninkaanpuutarhassa ei aiemmin ole saunottu.
Tukholman Kuninkaanpuutarhassa ei aiemmin ole saunottu.

Tukholman ytimeen suomalaisen saunan kutsui Suomen Ruotsin suurlähetystö. Kolmipäiväisellä tapahtumalla juhlistetaan Suomi 100 -juhlavuotta.

Arvokkaalle Kungsträdgårdenin alueelle on pystytetty pihasaunojen erikoiskappale. Se rahdattiin kuningaskunnan pääkaupunkiin kuorma-autolla ja laivalla tehtaalta Muuramesta. Aikaa saunan pystyttämiseen hupeni päivä.

– Vaikka meiltä lähti neljä miestä saunaa rakentamaan, heillä oli kyllä kädet täynnä töitä. Erikoissuuren saunan valmistamiseen tehtaalla kului useampi päivä, kertoo Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.

Sauna lämmitetään ulkopuolelta

Tukholman saunaan vedettiin myös sähköt, mutta kiuas lämpenee suomalaisilla haloilla, jotka kuljetettiin saunan mukana Muuramesta Ruotsiin. Saunan erikoisuus on, että puukiukaan luukku avautuu saunahuoneen ulkopuolelle. Pesutila ei likaannu puuroskasta.

Ensimmäisenä iltana torstaina saunaseura Ettone riensi saunomaan Harvian löylyihin. Tiettävästi Kuninkaanpuutarhassa, keskellä Tukholmaa ei ole aiemmin saunottu. Tukholmassa toimivien suomalaisten yrittäjien ja liikemiesten saunaseura Ettone kokoontuu joka toinen maanantai saunomaan, syömään, juomaan ja juttelemaan. Seuran jäsenet saunovat useimmiten Tukholman Suomen Instituutin tiloissa. Seurassa on kolmisenkymmentä jäsentä.

Harvian mukaan pihasaunat ovat saunakulttuurin uusi trendi. Nykyaikaisen ulkosaunan ei tarvitse enää olla vain mökki- ja maaseutuerikoisuus.

Harvian pihasaunan erikoisuus on, että kiukaan puuluukku avautuu ulkoterassille.
Harvian pihasaunan erikoisuus on, että kiukaan puuluukku avautuu ulkoterassille.Harvia

Juhlassa Alma, Waltteri Torikka, Krista Siegfrids ja Bo Kasper

Valtion Suomi 100 -hanke on määritellyt Ruotsin läheisenä naapurimaana juhlavuoden tärkeimmäksi ulkomaiseksi näyttämöksi. Tukholmassa järjestettävät satavuotistapahtumat suunnataan kaupunkilaisille ja siellä vieraileville.

Tukholman Suomi-kaupunkijuhlan tunnuslause on Moderni, rohkea ja innovatiivinen Suomi. Juhlassa esiintyvät muun muassa huimassa uusi suomalainen supertähti Alma, oopperatähti Waltteri Torikka, Ruotsissa paljon esiintynyt Krista Siegfrids sekä ruotsalaisten kansansuosikki Bo Kasper.

Maailman johtava kiuas- ja saunatuotevalmistaja Harvia toimittaa saunoja ympäri maailman, mutta Ruotsi on ainoa poikkeus. Se on ainoa maa maailmassa, jonne ei toimiteta saunoja nimellä sauna vaan bastuina. Kiukaita Ruotsiin viedään bastuaggregaatteina. Puukiukaissa Harvia on markkinajohtaja. Sähkökiukaissa Tylö on edellä.