Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Maailman on herättävä uhkaavaan vesikriisiin

Veden kysyntä ohittaa tarjonnan 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, sanoo Rockefeller-säätiön Fred Boltz.

Po-joki on kärsinyt kuivuudesta kesällä 2017.

Yli kolmasosa ihmiskunnasta kärsii vuosittain tai kausittain vesipulasta, sanoo Fred Boltz. Boltz johtaa Rockefeller-säätiön tiede- ja ympäristötyötä.

– Olemme todella kohtaamassa globaalin kriisin, Boltz sanoi tällä viikolla Tukholmassa järjestetyssä konferenssissa.

Boltz huomauttaa, että veden kysynnän ennustetaan ylittävän tarjonnan 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Kriisejä tullaan kohtaamaan yhä useammin niin Kaliforniassa kuin Etiopiassa, kun maailman lämpötila nousee.

Boltzin mukaan maailman täytyisi käyttää vettä tehokkaammin sen sijaan, että näkymättömät maanalaiset varannot kulutetaan loppuun.

Yhä useammat ihmiset ovat tietoisia saastumisesta ja jokien ja järvien liikakäytöstä, mutta maanalaisten vesivarantojen ehtymisestä ei tiedetä. Ne ovat kuitenkin rajalliset.

– Koska emme näe niitä, emmekä voi mitata niitä tarkasti, emme ole tietoisia pohjavesivarastojen romahduksesta, Boltz sanoo.

– Vesi on lähes näkymätön voimavara.

Asiantuntijan mukaan vesi on aliarvostettua, sitä tuhlataan ja sitä on perinteisesti pidetty ihmisoikeutena.

– Tarvitsemme perustavanlaatuisen muutoksen tapaan, jolla käytämme vettä sosiaalisesti ja taloudellisesti, Boltz sanoi.

Kalifornia kärsi historiallisen kuivasta jaksosta useita vuosia viime kevääseen saakka. Kalifornian asukkaita kehotettiin muun muassa vähentämään pihanurmikkojensa kastelua sekä lyhentämään suihkuaikaansa.

Poikkeuksellinen kuivuus on kiusannut tänä vuonna myös Kapkaupunkia. Etelä-Afrikalla ei ole ollut miljoonakaupungin kuivuudelle varasuunnitelmia.

Lähde: Reuters

.
.