1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Yhdysvalloissa odotetaan vuosikymmenen pahinta myrskyä

Harvey-niminen hirmumyrsky voi yltyä jopa kategorian kolme hurrikaaniksi.

Hirmumyrskyt
Hurrikaani-Harvey satelliittikuvassa.
NASA / EPA

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat antaneet evakuointikäskyjä Harvey-hurrikaanin lähestyessä Texasin ja Louisianan rannikkoa.

Myrskynsilmän odotetaan iskevän maankamaralle varhain lauantaina paikallista aikaa, mutta voimakkaiden tuulien odotetaan ravistelevan rannikkoa jo perjantaiaamusta alkaen.

Meksikonlahdelta lähestyvästä myrskystä odotetaan jopa pahinta 12 vuoteen.

Vuoden 2005 syksyllä hurrikaani Katrina oli 3. luokan myrsky iskiessään New Orleansiin. Katrinan tuhot ulottuivat laajalle alueelle Meksikonlahden rannikolla Teksasista Floridaan. Surmansa sai yli 1 800 ihmistä.

Esimerkiksi Texasin rannikkokaupunki Corpus Christi on antanut vapaaehtoisen evakuointikehotuksen, mutta läheiset Port Aransasin ja Aransas Passin kylät ovat jo määränneet evakuoinnit.

Suurimmassa hurrikaanin reitillä olevassa kaupungissa Houstonissa puolestaan ei ole vielä annettu evakuointikäskyä. Viranomaiset kuitenkin odottavat kaupunkiin osuvien rankkasateiden kestävän jopa viisi päivää. Kaupungin koulut on suljettu maanantaina.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus on varoittanut, että Harvey voimistuu nopeasti ja voi aiheuttaa hengenvaarallisia tulvia.

Hurrikaanikeskuksen arvion mukaan myrsky voi yltyä jopa kategorian kolme hurrikaaniksi.

Energiayhtiöt sulkeneet jalostamoja

Energiayhtiöt ovat sulkeneet neljä öljynjalostamoa ja muutamat harkitsevat sulkemista. Energiayhtiöt ovat tuoneet työntekijänsä pois öljynporauslautoilta Meksikonlahdella. Myös lähes 15 prosenttia maakaasun tuotannosta on keskeytetty.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan kuvia, joissa näkyvät pitkät autojonot huoltoasemilla, kun ihmiset varautuvat hurrikaanin tuloon.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lähteet: AFP, AP, STT

Korjattu kello 4.48: Korjattu oikeaan muotoon vuoden 2005 hurrikaani.