Uutissuomalainen: Ulkomaille jätetään lähettämättä ylinopeussakkoja miljoonan euron edestä

Automaattivalvonnassa jää kiinni yhä enemmän ulkomaisten autojen ylinopeuksia.

nopeusvalvontakamera
Liikennevalvontakamera
Henrietta Hassinen / Yle

Kameratolpat kuvaavat yhä enemmän ulkomaille rekisteröityjä autoja. Poliisi ei kuitenkaan lähetä automaattivalvonnan ylinopeussakkoja Suomen rajojen ulkopuolelle, kertoo Uutissuomalainen.

Viime vuonna lähettämättä jäi yli 10 000 ylinopeussakkoa ja tämän vuoden tammi-heinäkuussa yli 7 500.

– Kun kappalehinta on keskimäärin 170 euroa, 10 000 sakosta tulisi 1,7 miljoonaa euroa. Sakkojen lähettäminen maksaa noin 15 euroa kappaleelta eli kuluja tulisi 150 000 euroa, laskee poliisin Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

 EU-lainsäädäntö mahdollistaa automaattivalvonnan sakkojen lähettämisen muihin EU-maihin, mutta sitä ei ole otettu käyttöön Suomessa. Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen kertoo, että syynä on prosessin puuttuminen.

– Järjestelmämmehän on vähän monimutkainen, kun meillä ei ole hallinnollisia maksuja vaan sakko perustuu siihen, että sakotettavan täytyy olla oikea kuljettaja. Asian selvittäminen on ulkomaalaisten tapauksessa aika hankalaa.

Uutissuomalainen on Aamupostin, Etelä-Suomen Sanomien, Itä-Hämeen, Karjalaisen, Keski-Uusimaan, Keskisuomalaisen, Länsi-Uusimaan, Savon Sanomien ja Uusimaan yhteinen uutistoimitus.