KRP: Usein on helpompaa selvittää vainajan kuin elävän henkilöys

Ihminen voidaan tunnistaa, kun saatavilla on jokin kolmesta "varmasta menetelmästä": sormenjäljet, DNA tai hammastiedot.

DNA
Ylen aamu-tv: Miten henkilöllisyyttä selvitetään?
Ylen aamu-tv: Miten henkilöllisyyttä selvitetään?

Kun selvitetään ihmisen, elävän tai kuolleen, henkilöyttä, kaikki perustuu vertailuun, kuvailee keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikön päällikkö, rikosylikomisario Göran Wennqvist.

Jos kyse on kadonneesta ihmisestä, poliisi hakee omaisilta kaikki mahdolliset tunnistetiedot.

– Kaikki tuntomerkit, arvet, luomet, tatuoinnit, kaikki, mitä omaiset muistavat, Wennqvist luonnehti Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

– Tiedossa on oltava joku kolmesta varmasta menetelmästä, sormenjäljet, DNA tai hammaslääketieteellinen tunnistaminen, Wennqvist listaa.

Jos tehtävänä on selvittää, mistä päin maailmaa ihminen on kotoisin, liikkeelle lähdetään poliisin kansainvälisten järjestelmien kautta. Esimerkiksi rikoksista epäiltyjen ihmisten sormenjäljet löytyvät poliisin rekistereistä.

– Usein vainajan henkilöyden selvittäminen on helpompaa kuin elävän, jos ihminen ei itse halua tuoda julki, kuka on, Wennqvist huomauttaa.

Wennqvist arvioi, että lähivuosina isotooppitutkimus yleistyy henkilöyden selvittämisessä.

– Siinä tutkitaan, mitä alkuaineita ihmisen elimistöstä löytyy. Esimerkiksi hiuksesta otetulla näytteellä voidaan selvittää, missä päin maailmaa ihminen on liikkunut viime vuosina, Wennqvist havainnollistaa.

Lue myös:

Tanskan poliisi on tunnistanut merestä löytyneen ruumiin toimittaja Kim Walliksi

Tutkimus: Pronssikauden nuori vainaja taittoi pitkän matkan Saksasta Tanskaan