Uhanalainen meritaimen lisääntyy Aurajoessa

Vaelluskalat tarvitsevat nyt kutupaikkoja ja kuturauhan.

vaelluskalat
Halistenkoski
HalistenkoskiPetra Ristola / Yle

Aurajoen Halistenkoskelta on löytynyt luonnossa syntyneitä taimenen poikasia. Sähkökoekalastuksilla löydettiin muutamia keväällä kuoriutuneita taimenen poikasia, kertoo Valonia tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Turun Halistenkoskelta ja Liedon Nautelankoskelta on myös aiemmin löytynyt taimenen poikasia, joten yksittäisistä havainnoista ei ole kyse. Saaliksi saatiin lisäksi kahdeksan muuta kalalajia.

– Koekalastuksen tulokset ovat rohkaisevia ja kannustavat Aurajoen tilan kehittämiseen. Taimenen lisääntyminen antaa uskoa sille, että työtä Aurajoen kunnostamiseksi kannattaa tehostaa, toteaa kalabiologi Olli Ylönen Lounais-Suomen kalastusalueelta.

Syysrauhoitus turvaa kalojen lisääntymisen

Pian alkavalla lohikalojen syysrauhoituksella turvataan kalojen luontainen lisääntyminen. Kalastus on kokonaan kiellettyä lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa 1.9.–31.11. Lisäksi verkkokalastus on Aurajoessa kokonaan kielletty.

Valitettavasti Aurajoen taimenkantaa verottaa salakalastus joen alaosalla, joten kalastuksenvalvontaa tehostetaan tämän syksyn aikana.

Kalastusrajoitukset eivät yksistään riitä. Tarvitaan myös jokien koskialueiden ja purojen kunnostuksia, jotta kalalajisto monipuolistuu.

Jokien perkaukset ovat hävittäneet koskialueilta vaelluskalojen lisääntymiselle soveltuvia sorapohjia. Näin on käynyt myös Aurajoen tietyille koskialueille, kuten Turun Halistenkoskelle ja Liedon Vierunkoskelle.

Syksyllä Halistenkosken kalatiellä tullaan järjestämään yleisölle avoimia näytöksiä, joissa pääsee tutustumaan kalatien toimintaan ja Aurajoen vaelluskaloihin.