Pohjola Sairaala avaa ovensa Kuopiossa maanantaina

Kilpailijat odottavat kilpailun lisäävän palveluiden laatua samalla, kun asiakkaan vaihtoehdot lisääntyvät.

Kuopio
Kuopion Pohjola Sairaalan aulatila.
Juhani Forsman / Yle

Pohjola Sairaalan neljäs toimipiste Suomessa aloittaa Kuopiossa maanantaina. Särkiniemessä sijaitseva sairaala tarjoaa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon palveluita.

Asiakkaina on etenkin OP-Pohjolan omia vakuutusasiakkaita, joita voidaan ohjata oman konsernin sisälle. Tavoitteena on, että korvausmenot pienenevät, kun hoitoketjut lyhenevät.

Samalla Kuopioon tulee jälleen yksi lääkäripalvelujen tarjoaja, mikä lisää kilpailua. Tällä hetkellä Kuopiossa on yhteensä 121 luvanvaraista lääkäripalveluntuottajaa. Yksin Kuopiossa toimivia, itsenäisiä ammatinharjoittajia eli yrittäjiä on 246.

Pohjola Sairaalassa on myös tapaturmapäivystys ja siellä tehdään ortopedisia leikkauksia sekä käsikirurgiaa. Sairaalassa työskentelee noin 60 henkeä, joita parikymmentä on hoitohenkilökuntaa ja loput toimivat ammatinharjoittajina.

Kilpailu otetaan hyvin vastaan kentällä

Mehiläisen Itä-, Länsi- ja Pohjois-Suomen terveyspalveluiden aluejohtaja Andreas Taalas myöntää, että uuden toimijan myötä kilpailu kiristyy. Hänestä se kuitenkin vie alaa ja toimintaa eteenpäin.

– Kaikki toimijat varmasti pyrkivät kehittämään palveluitaan kilpailun lisääntyessä, mikä on positiivista.

Taalas sanoo myös, etteivät Pohjolan vakuutusasiakkaat ole olleet suuri asiakasryhmä Mehiläiselle Kuopiossa. Samalla linjalla on myös Heikki Kiiskilä, joka on Terveystalon liiketoimintajohtaja Itä- ja Pohjois-Suomessa.

– Yksittäisten toimijoiden tekemiset eivät vaikuta omaan toimintaamme, (mutta) lisääntyvä kilpailu edistää yritysten halua ja tahtoa kehittää toimintaa, mikä kääntyy näin myös asiakkaiden parhaaksi.

Tarkkoja vaikutuksia tarjontaan ei vielä näe

Terveystalon Kiiskilä kuitenkin painottaa, että koska Pohjola Sairaala ei ole vielä aloittanut toimintaansa, sen tarkat vaikutukset markkinatilanteeseen eivät ole vielä nähtävissä. Saman huomautuksen tekee myös viime vuodenvaihteessa Ite Lasaretin ostaneen Pihlajalinnan toimitusjohtaja Aarne Aktan.

– Meillä on suunnitelma toimintojen kehittämiseksi, mikä olisi ollut olemassa ilman Pohjolaakin. Tahdomme olla kaupungin paras toimija, Aktan kiteyttää yhtiönsä toimintasuunnitelman.

Kaikille kolmelle terveyspalveluyhtiölle on selvää, että osa Pohjolan vakuutusasiakkaista saattaa siirtyä asioimaan uudessa Pohjola Sairaalassa. Pohjola Sairaalan kilpailijat luottavat omaan asiakashankintaan ja omien palveluiden laatuun.