1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nainen on voittanut Pohjoismaiden merkittävimmän elokuvapalkinnon vain kerran

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa on tuuletettu tänä vuonna. Asemansa vakiinnuttaneiden tekijöiden sijaan kaikki ehdokaselokuvat ovat debyyttiohjauksia.

kulttuuri
Linnea Skog ja Paula Vesala elokuvassa Tyttö nimeltä Varpu.
Tähtihetkessä keskusteltiin Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ehdokkaista. Kuva Suomen ehdokkaasta Tyttö nimeltä Varpu.

Tiistaina julkaistu taiteellisesti arvokkaita päämääriä ja pohjoismaisuutta edustava palkintoehdokaslista on edellisvuosia raikkaampi. Suomesta ehdolla on ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva Tyttö nimeltä Varpu.

Myös muiden maiden kansallisten raatien valitsemat ehdokkaat ovat ensikertalaisten ohjaamia ja käsikirjoittamia. Tanskan ehdokas on Christian Tafdrupin ohjaama Forældre, Islannista on ehdolla Guðmundur Arnar Guðmundssonin ohjaama Hjartasteinn, Norjan ehdokas on ohjaaja Izer Aliun Fluefangeren ja ruotsalaiset ovat asettaneet ehdolle palkinnon saajaksi Amanda Kernellin elokuvan Sameblod.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vieraillut Suomen raadin puheenjohtaja Jaana Puskala on erittäin tyytyväinen ehdokkaisiin.

– On ihanaa, että kisassa ei ole mukana vahvoja ennakkosuosikkeja, jotka ovat kisanneet ja voittaneet aiemmin. Tämä on hieno tilanne, että meillä on nuoria ja lahjakkaita uusi kykyjä.

Nuoret kokeilevat Pohjoismaissa

Lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkaanakin olleen Selma Vilhusen debyyttielokuva Tyttö nimeltä Varpu lunasti viime vuonna kriitikkojen odotukset. Vilhusen toinen elokuva, kansainvälistäkin huomiota saanut dokumentti keppihevosharrastajista nähtiin tänä vuonna. Nyt syksyllä käynnistyvät kolmannen pitkän elokuvan kuvaukset.

Vilhunen sanoo olevansa tällä hetkellä inspiroitunut muiden pohjoismaisten tekijöiden töistä.

– Meininki on tosi hyvä. Inspiroidun erityisesti pari-kolmekymppisten tekijöiden töistä. He uskaltavat ajatella uudella tavalla. Koko tekemisen kulttuuri on, että jokaisen projektin kohdalla mietitään tarkkaan lähtökohtia ja tuuletetaan näkökulmia.

pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto ruotsi
Ruotsin ehdokas Sameblod (Saamelaisveri) on synnyttänyt Ruotsissa keskustelua saamelaisten kohtaamasta rasismista. Sophia Olsson

Tasa-arvo puhuttaa

Sukupuolten tasa-arvon kannalta Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittajalista on karua luettavaa. Palkinto on jaettu 13 kertaa. Naisohjaajan elokuva on voittanut vain kerran. Suomesta naisohjaaja on nyt neljättä kertaa ehdolla.

Puskala ja Vilhunen eivät ole tyytyväisiä tilastoihin.

– Se on linjassa ylipäätään tähän asti rakennetun elokuvakulttuurin kanssa, mutta nyt ajat ovat onneksi muuttumassa. Keskustelua ja rähinää on pidetty yllä sen verran aktiivisesti, sanoo Vilhunen.

Useamman vuoden neuvoston raadissa mukana ollut Puskala sanoo ainakin Suomen ja Ruotsin olevan kärryillä tasa-arvoasioissa. Tänä vuonna molemmat maat ovat antaneet ehdolle naisohjaajan.

– Nainen ei ole ollut meillä tietoinen valinta, mutta kyllä nämä asiat ovat takaraivossa kaiken keskustelun kautta. Haluamme kiinnittää asiaan huomiota.

Suomen ehdokkaalla samastuttava tarina

Suomalainen elokuva on voittanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vain kerran. Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä palkittiin vuonna 2002.

Puskala vaikuttaa uskovan Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan voittomahdollisuuksiin.

– Selman elokuva on kiinni pohjoismaisessa arkitodellisuudessa. Voisin kuvitella yksinhuoltajaäidin ja tyttären tarinan tapahtuvan missä tahansa Pohjoismaassa. Vaikka elokuvassa tapahtuu rankkoja asioita, niin ihmiset selviävät ja hyvä kantaa. Tämä on pohjoismaisuutta parhaimmillaan.

Kaikki ehdokaselokuvat nähdään Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalilla 14.–24.9. Saamelaisveri saapuu elokuvateatterilevitykseen ympäri Suomen 29.9.

Lue seuraavaksi