Liikemies perusti entiseen kotikaupunkiinsa oman valtakunnan – osti kaikki arvorakennukset lapsuutensa maisemista

Juha Jokimies päätti pelastaa arvorakennukset, jotka jäivät vaille käyttöä Kouvolan kuntaliitoksen, Myllykosken paperitehtaan alasajon ja jalkapalloseura MyPan konkurssin myötä.

kiinteistöt
UPM:n vanha pääkonttori ja kerhotalo Myllykoskella
UPM:n vanha pääkonttori ja kerhotalo Myllykoskella.Juha Korhonen/Yle

Juha Jokimies – joka tunnetaan paremmin nimellä Riverman John – on ajanut juuri kotoaan Pärnusta Tallinnan keskustaan. Tunnin kuluttua lähtee laiva, joka tuo hänet Helsinkiin. Siellä on määrä allekirjoittaa kaksi tärkeää paperia.

Kun niissä on nimet alla, Jokimiehen lapsuudenmaisemissa Kouvolassa sijaitsevan Myllykosken paperitehtaan pääkonttori ja kaksikerroksinen, puurakenteinen klubirakennus Kerhola siirtyvät Jokimiehen omistaman firman haltuun. Ne täydentävät "Rivermanin" kokoelman, joka käsittää yhteensä viisi arvorakennusta Myllykosken keskustassa tai sen tuntumassa.

Se lähti vitsistä.

Juha Jokimies

Valtakunta on nyt valmis.

– En laajenna sitä tästä. Täällä ei ole enää sellaista rakennusta, joka minua kiinnostaisi. Nämä vanhat hienot rakennukset halusin ja jos saan ne pelastettua, sitten on hyvä mieli, Jokimies sanoo.

Kaupungintalo pilkkahintaan

Kaikki alkoi vuonna 2014, kun Jokimies huomasi entisen Anjalankosken kaupungintalon olevan myynnissä. Kaupungintalolle ei ole ollut juurikaan käyttöä sen jälkeen, kun Anjalankoski liittyi Kouvolaan vuonna 2009.

– Se lähti vitsistä. Aloimme kuitenkin pohtia kaupungintalon ostamista ja samalla kuulimme, että että MyPalla on ongelmia.

Kouvolan jalkapalloylpeys Myllykosken Pallo ajautui konkurssiin vuonna 2015, minkä myötä MyPan edustusjoukkueen ja juniorien tilana toiminut MyPa-talo jäivähälle käytölle. Jokimies liittyi siihen myllykoskelaisten joukkoon, joka halusi pelastaa MyPa-talon. Hän osti firmoineen MyPa-talon viime syksynä konkurssipesältä.

MyPa-talo Kouvolan Myllykoskella
MyPa-talo.Juha Korhonen/Yle

Sen jälkeen kaupat tehtiin Myllykosken Seuratalosta. Anjalankosken kaupungintalon Jokimies hankki helmikuussa 2017. Hän maksoi jopa 300 000 euron hintalapun saaneesta kaupungintalosta vain 20 000 euroa.

– Talot on maksettu firman rahoilla, pankille ei ole velkaa yhtään. Pelaamme rehellistä rahapeliä.

Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä.

– Kun kolme oli ostettu, ajattelin että kun ne viisi saisin kokoon, niin ostokset Myllykoskella on tehty.

Nostalgiaa ja hyviä muistoja

Rakennusten hinnat ovat kaupungintaloa lukuun ottamatta salaisuus.

– Mutta kyllä näistä muista on maksettu reilusti enemmän kuin kaupungintalosta, Jokimies sanoo.

Jokimies selittää talo-ostoksiaan kotiseuturakkaudella. Hän lähti Myllykoskelta maailmalle 18-vuotiaana, mutta tunneside säilyi. Myös äiti ja isä jäivät asumaan Myllykoskelle.

– Minulla on muistoja kaikista muista rakennuksista paitsi Anjalankosken kaupungintalosta, jossa en ollut käynyt ennen kuin ostimme sen.

Myllykosken tehtaan pääkonttorissa Jokimies on tehnyt elämänsä ensimmäisen työsopimuksen. Hän meni silloin – 15-vuotiaana ammattikoululaisena – tehtaalle työharjoitteluun.

Myllykosken seuratalon juhlasali
Seuratalossa näytettiin 70-luvulla elokuvia.Juha Korhonen / Yle

Hän korjasi tehtaan kuorimolla mm. rikki menneitä kuljettimia ja muita laitteita.

– Olin töissä yöt ja päivät. Tein paljon ylitöitä, se toi nuorelle suuret rahat. Muistan, että ensimmäisestä tilistäni jäi 1096 markkaa käteen. Se oli 70-luvun alkupuolella ihan mieletön raha.

Kaikki perustuu ystäviin ja talkoohenkeen. Olen vain auttamassa.

Juha Jokimies

Jokimies muistelee, miten Seuratalolla näytettiin hänen nuoruudessaan elokuvia. Nuoret jonottivat elokuviin paksun köyden takana.

– Nojasimme siihen koko porukka ja kun naru otettiin pois, piti rynnätä ylös parvekkeelle parhaille paikoille. Projektorit ja kankaat ovat yhä olemassa, ja tarkoitus olisikin alkaa näyttää filmejä taas jossain vaiheessa. Saadaan vähän nostalgiaa.

Artisteille tarjolla loistosviittejä

Jokimies aikoo yhdessä myllykoskelaisten kanssa entisöidä kaikki talot samaan kuntoon kuin ne ovat aikoinaan olleet.Mypa-talo toimii jo hienosti omillaan ja Seurataloon on tehty putkiremontit ja sisäremontit niin, että keväällä vietettiin sen avajaisia. Ensi keväänä on tarkoitus uusia rappaukset talon ulkopuolelta.

Seuratalossa on tarkoitus järjestää jatkossa artistivetoisia illanviettoja. Niitä alkaa suunnitella Juha Hostikka, joka vaikuttaa Dallapé-orkesterissa.

Anjalankosken kaupungintalossa kroatialaiset rakennusmiehet purkavat parhaillaan Myllykosken paperitehtaan lämpökeskusta. Se on lähdössä Saksaan. Kaupungintaloon Jokimies on kaavaillut esimerkiksi kokoustiloja. Pääkonttori on ollut kylmillään vuoden.

Anjalankosken kaupungintalon yläaula
Anjalankosken kaupungintaloon on kaavailtu mm. kokoustiloja.Juha Korhonen / Yle

– Pitää panna lämmöt päälle sinne ja katsoa, tuleeko putkiremontti sinnekin ensin. Kerholassa on ollut koko ajan 10 astetta ja se on kuiva. Luulen, että se saadaan nopeasti käyttöön.

Varmaa suunnitelmaa pääkonttorin ja Kerholan varalle ei vielä ole.

– Kerholassa on kuusi loistosviittiä, joten Seuratalon esiintyjät voisivat yöpyä siellä. Matka Seuratalolta Kerholaan on vain parisataa metriä.

Koti on Virossa

Jokimies on asunut Virossa 18 vuotta. Hänen yrityksensä rakentaa parhaillaan parakkeja suomalaiselle firmalle. Tekeillä on iso tilaus, jonka myötä yrityksen kokokin kasvoi.

– Ensin meillä oli pieni toimisto, mutta nyt jo 27 ihmistä töissä. Suomeen pitäisi lähettää 2000 parakkia, rakennamme niitä kymmenen viikossa.

Suomessa Jokimiehen asioita hoitaa Erik Wetzer. Tukena on myös iso joukko ystäviä.

– Kaikki perustuu Myllykoskella ystäviin ja talkoohenkeen. Olen vain auttamassa, että hommat menevät eteenpäin.

Jokimies laskee, että talojen kunnostusprojekti vie aikaa kokonaisuudessaan ainakin kymmenen vuotta. Kaikille kiinteistöille on perustettu yhtiöt, jotka vuokraavat kiinteistöjä yhdellä eurolla per vuosi.

UPM:n vanha pääkonttori Myllykoskella
Myllykosken entisen paperitehtaan pääkonttori.Juha Korhonen/Yle

– Kun yhtiöt saadaan pyörimään, haluan firmani kokonaan pois kuvioista. Yhtiöillä on siis mahdollisuus ostaa kiiinteistöt itselleen, ja sitten ne pyörisivät omillaan.

Vaikka side Myllykoskeen on vahva, Viro on Jokimiehelle nyt koti.

– Kun lähden Tallinnasta laivalla Suomeen, lähden ulkomaille.