Iltalehden kysely: Sauli Niinistö presidentiksi ensimmäisellä kierroksella – saisi 60 prosenttia äänistä

Jos presidentinvaalit järjestettäisiin nyt, toiseksi eniten ääniä saisi vihreiden Pekka Haavisto, ilmenee Iltalehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistöä äänestäisi 60 prosenttia vastaajista, jos presidentinvaalit järjestettäisiin nyt, ilmenee Iltalehden kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Taloustutkimuksen toteuttaman kyselyn perusteella ensi kevään presidentinvaaleissa ei siis tarvittaisi toista kierrosta, koska Niinistö saisi ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen huomauttaa kuitenkin Iltalehdessä, että toukokuun lopussa tehdyssä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) Niinistö sai 72 prosenttia äänistä, joten istuvan presidentin suosio on siihen verrattuna laskenut. Rahkonen uskookin, että Niinistön kannatus tulee vielä alemmas ja vaaleissa nähdään toinen kierros.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että todennäköisimmin toiselle kierrokselle pääsisi vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto, jonka kannatus oli Iltalehden kyselyssä 12 prosenttia.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaarta äänestäisi seuraavaksi eniten, neljä prosenttia vastaajista. Keskustan Matti Vanhasta äänestäisi puolestaan kolme prosenttia ja vasemmistoliiton Merja Kyllöstä kaksi prosentia vastaajista. RKP:n Nils Torvalds saisi yhden prosentin äänistä.

SDP ei ole vielä valinnut ehdokastaan, mutta Iltalehden kyselyssä mukana ollut Maarit Feldt-Ranta saisi kahden prosentin kannatuksen.

Iltalehden kyselyssä olivat mukana myös presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Paavo Väyrynen ja Ilja Janitskin. Heistä Väyrynen saisi kahden prosentin ja Janitskin yhden prosentin kannatuksen.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten verkossa 22.–23.8. 1 177 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.