Tulli: Pieniä määriä fiproniilin hajoamistuotetta löytyi kahdesta kananmunaa sisältävästä elintarvikkeesta

Tullin tutkimista elintarvikkeista ei ole löytynyt myrkkymunaskandaalin aiheuttanutta fiproniilia. Kahdesta tuotteesta löytyi vähäisiä määriä myrkyn hajoamistuotetta fibroniilisulfonia.

myrkyt
Koeputkia tullilaboratoriossa.
Tullilaboratoriossa on myrkkymunaskandaalin alettua kohdennettu valvontaa kananmunaa sisältäviin tuontielintarvikkeisiin. Mauri Ratilainen / AOP

Tullilaboratorion tutkimuksissa on löytynyt yhdestä leivontatuotteesta ja yhdestä majoneesista huomattavasti sallitut enimmäismäärät alittava pitoisuus fiproniilin hajoamistuotetta fiproniilisulfonia.

Tutkitut tuotteet koostuvat eri raaka-aineista eikä jäämien alkuperästä ole varmuutta. Tulli on luokitellut tuotteet määräystenmukaisiksi.

Kananmunista löytynyt hyönteismyrkky fiproliini aiheutti loppukesästä elintarvikeskandaalin Euroopassa. Suomesta saastuneita kananmunia ei ole löytynyt.

Tullilaboratoriossa on myrkkymunaskandaalin alettua kohdennettu valvontaa kananmunaa sisältäviin tuontielintarvikkeisiin. Näytteitä on otettu muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Latviasta tuoduista majoneeseista sekä Virosta, Ruotsista, Ranskasta ja Englannista tuoduista leivonnaisista.

Tutkittavaksi saamistaan 26 näytteestä Tulli on tutkinut 18 eikä niistä ole löydetty fiproniilia.

Saastuneista kananmunista 150 miljoonan euron lasku

Myrkkymunaskandaali leviää – Eviran mukaan Suomessa ei havaintoja saastuneista kananmunista

Hollantilaisista munista löytynyt myrkky herättää pelkoa Euroopassa: Miljoonia kananmunia vedetty myynnistä