Hyppää sisältöön

Alennus vain naisille – Tasa-arvovaltuutettu tutkii, syrjiikö Finlaysonin kampanja miehiä

Tasa-arvovaltuutetun toimistoon on tullut kampanjaan liittyen 13 kantelua.

Finlaysonin pyyhkeitä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara tutkii, syrjiikö tekstiiliyritys Finlaysonin palkkaero-kampanja miehiä.

Finlayson julkisti torstaina kampanjan (siirryt toiseen palveluun), jossa naiset maksavat syyskuussa viikon ajan Finlaysonilla euron ostoksesta 83 senttiä. Naiset saavat näin 17 prosentin alennuksen yrityksen tuotteista.

Kampanjalla yritys haluaa herättää keskustelua naisten ja miesten välisestä palkkaerosta. Kampanjassa miesten ja naisten maksamien hintojen erotus lahjoitetaan Naisasialiitto Unionin toimintaan.

Tempaus on saanut sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota niin puolesta kuin vastaan. Maarianvaara kertoi Yle Uutisille perjantaina aamupäivällä, että tasa-arvovaltuutetun toimistoon on tullut kampanjaan liittyen 13 kantelua.

– Tässä on tullut esiin sellaisia tietoja, jotka antavat ymmärtää että asia on selvittämisen arvoinen. Toki lähdemme tasa-arvoa valvovana viranomaisena sitä katsomaan, kertoo Maarianvaara.

Maarianvaara ei halua ottaa ennakkoon kantaa kampanjan lainmukaisuuteen, vaan haluaa ensin selvittää tapauksen. Hän kertoo yleisellä tasolla, että tasa-arvolaissa on pykälä, jossa tavaroiden ja palveluiden tarjonnassa ihmistä ei saa asettaa sukupuolen vuoksi huonompaan asemaan. Sama asiasta säädetään hänen mukaansa myös EU-direktiivissä.

Maarianvaara kuitenkin huomauttaa, että lyhytkestoiset ja rahalliselta arvoltaan vähäiset kampanjat saattavat olla laillisia. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset äitien- ja isänpäiviin liittyvät kampanjat.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

.
.