Lelukitara ei saa soida liian kovaa, tutin täytyy kestää valtava venytysvoima – Tätä kaikkea Tullilaboratoriossa testataan

Viime vuonna Tullilaboratoriossa tutkittiin yli 5 500 erilaista tuotetta. Tutkituista tuote-eristä noin 17 prosenttia oli määräysten vastaisia.

Tullilaboratorio
Tullilaboratoriossa testataan lelujen äänenvoimakkuutta. Tämä kitara selvisi testistä, voimakkuus jäi alle sallitun ylärajan.
Viime vuonna Tullilaboratoriossa tutkittiin yli 5500 erilaista tuotetta.

Pöydällä on keltainen lasten potkupuku. Siitä leikataan saksilla pieniä suikaleita, jotka laitetaan noin tunniksi vesihauteeseen, vesi valutetaan suodattimen läpi ja neste tutkitaan UV-spektrofotometrillä.

Menetelmän tarkoituksena on selvittää, onko vaatteessa formaldehydiä, joka voi aiheuttaa erilaisia allergisia oireita.

Paikka on Espoon Otaniemessä sijaitseva Tullilaboratorio. Viime vuonna laboratoriossa tutkittiin noin 16 000 tuote-erää 5 500 erilaisesta elintarvikkeesta ja kulutustavarasta.

Tutkituista eristä noin 17 prosenttia oli määräysten vastaisia. Luku kuulostaa suurelta, mutta sitä selittää seulonta, joka tehdään jo ennen tutkimuksia.

– Pyrimme kohdistamaan näytteenottoa sellaisiin tuotteisiin, joihin arvioimme sisältyvän riskejä. Eli kaikkea ei suinkaan tutkita, sanoo Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio.

Esimerkiksi tuotteen kohdemaa voi olla peruste, jonka mukaan näyttenottoa kohdennetaan.

Viime viikkojen aikana tullilaboratorion tutkimuksista ovat puhuttaneet esimerkiksi sormihyrrät (siirryt toiseen palveluun)sekä kananmunaa sisältävät tuontielintarvikkeet (siirryt toiseen palveluun).

Venyvä tutti ja palava peruukki

Tutkittavana on mitä moninaisimpia tuotteita: ravintolisät, lelut, leivontatarvikkeet, mausteet, peruukit, tekoviikset, huumausaineet, lastenvaatteet tai erilaiset koriste-esineet.

Pitkän käytävän varrelta löytyy esimerkiksi huone, jossa testataan, kuuluuko lelukitarasta liian kova ääni. Kitara on sijoitettu 50 senttimetrin päähän mikrofonista, ja sen annetaan soida 15 sekunnin ajan.

Tämä on kuluttajan suojelua, varmistamme että tuotteita on turvallista käyttää.

Pirjo Sainio

Testitulos näyttää 73 desibeliä, mikä alittaa annetun raja-arvon. Samassa huoneessa on laite, jolla testataan erilaisten esineiden kestävyyttä. Parhaillaan testattavana on tutti, jonka täytyy kestää 90 newtonin venytysvoima 10 sekunnin ajan.

Käytävän toisella puolella testataan peruukkien ja tekoviiksien paloherkkyyttä. Muualla talossa tutkitaan myös magneettien voimakkuutta sekä mausteiden koostumuksia väärennösten paljastamiseksi.

– Tämä on kuluttajan suojelua, varmistamme että tuotteita on turvallista käyttää. Kaikki lähtee EU-lainsäädännöstä, Sainio kertoo.

Vastuu elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta on kuitenkin aina toimijalla, joka vastaa tuotteiden niiden tuotannosta, kuljetuksesta, varastoinnista ja myynnistä.